Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος εξηγεί στην «ΠΡΩΤΗ»: «Γιατί ψηφίσαμε την ρύθμιση...

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος εξηγεί στην «ΠΡΩΤΗ»: «Γιατί ψηφίσαμε την ρύθμιση οφειλών προς τον ΓΟΕΒ»

«Η συνδρομή μας διασφαλίζει την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, τις αγροτικές καλλιέργειες  και προστατεύει τις δημόσιες υποδομές από καταστροφικές πλημμύρες», τονίζει ο Δήμαρχος Πύργου

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου της Παρασκευής, καθώς το πρώτο θέμα περί «απόφασης έγκρισης των όρων του ιδιωτικού συμφωνητικού αναγνώρισης δοσοποίησης οφειλών προς το ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 367/2023 απόφασης – εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής», ουσιαστικά μονοπώλησε την συζήτηση.

Το θέμα τελικά ψηφίστηκε με τις ψήφους της Δημοτικής Αρχής, ενώ μέρος της αντιπολίτευσης καταψήφισε.

Ποιο όμως ήταν το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής Πύργου, προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει σε ρύθμιση που περιλαμβάνει «κούρεμα» τόκων και επιτοκίων για οφειλές προς τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού από το 2014 και μετά; Υπενθυμίζουμε πως εκκρεμεί αίτηση αναστολής εκτέλεσης της διαδικασίας καταλογισμού ποσού 95.000 ευρώ από τον ΓΟΕΒ προς την ΔΟΥ για το έτος 2015.

Ζητήσαμε από τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλος να εξηγήσει στην «ΠΡΩΤΗ» και στους δημότες τι ακριβώς επέλεξε η Δημοτική Αρχή και τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Ο Δήμαρχος Πύργου τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ»:

«Ο μεγαλύτερος αρδευόμενος κάμπος στην Ελλάδα είναι ο κάμπος της Ηλείας και του Πύργου. Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας «Δάρδανος» η περιοχή μας είναι η δεύτερη πιο πλημμυρόπληκτη στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι το σύστημα απομάκρυνσης ομβρίων υδάτων που συντηρείται από τον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ είναι αυτό που συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση στην περιοχή μας. Αυτά ως γενικά δεδομένα.

Ως ειδικά δεδομένα έχουμε τα εξής:

– Πρώτον, ότι το 2011, 2012 και 2013 η τότε Δημοτική Αρχή Παρασκευόπουλου πλήρωνε τις συνδρομές του Δήμου Πύργου στον ΓΟΕΒ.

– Δεύτερον, με δεδομένη την εισήγηση των Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύργου ότι πρέπει να αποδώσουμε τις οφειλές του Δήμου.

– Τρίτον, με δεδομένες τις εισηγήσεις αρκετών νομικών της πόλης μας.

– Τέταρτον, με δεδομένη την καταστατική υποχρέωση της αυτοδιοίκησης να συμβάλει ανταποδοτικά στο κόστος λειτουργίας συντήρησης του αποστραγγιστικού δικτύου.

– Πέμπτον, με δεδομένο ότι και σε άλλες περιοχές της χώρας η αυτοδιοίκηση πληρώνει τις υποχρεωτικές συνδρομές της στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Οπότε:

Συζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε η ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών του Δήμου Πύργου στον ΓΟΕΒ. Να τονίσουμε ότι από το 2014 και μετά υπάρχουν οφειλές, γιατί υπήρξαν ατέρμονες δικαστικές εμπλοκές που βέβαια δεν τελεσιδίκησαν, όμως τα χρέη του Δήμου προς τον ΓΟΕΒ αυξάνονταν. Μάλιστα, με δικαστική απόφαση θα ανέβαιναν οι οφειλές, ενώ ο ΓΟΕΒ έχει δεχθεί ρύθμιση με «κούρεμα» τόκων και επιτοκίων. Κύκλοι της αντιπολίτευσης καταψήφισαν αυτή την ιστορική απόφαση.

Να τονίσουμε ότι η συνδρομή μας αυτή διασφαλίζει καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και των αστικών περιοχών. Διασφαλίζει τις αγροτικές καλλιέργειες  από τις πλημμύρες. Και προστατεύει τις δημόσιες υποδομές από καταστροφικές πλημμύρες. Ουσιαστικά πρόκειται για δράσεις προστασίας του πολίτη και του εισοδήματός του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ