Τα «Τετράδια της ΑνζέλΚουρτιάν» στο ανοιχτό θέατρο Καβασίλων

101

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ν. Κοροβέσης: «Τιμούμε την ιστορία μέσα από την τέχνη» 

Την εξαιρετική θεατρική παράσταση με τίτλο «Τετράδια της ΑνζέλΚουρτιάν», ένα θεατρικό μονόλογο της Χριστίνας Αλεξανιάν για την Γενοκτονία των Αρμενίων, που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζει το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 στο ανοιχτό θέατρο Καβασίλων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φλόγα Πολιτισμού 2023».

Η θεατρική παράσταση με θεματικό κέντρο την Γενοκτονία των Αρμενίων παρουσιάζει την ιστορία της ΑνζέλΚουρτιάν που χρόνια μετά από το σκοτεινό 1915 ζει στην Ελλάδα και αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της. Η μάνα-μοδίστρα, οι δυο της αδελφές, τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια, το βίωμα των συνεπειών της διαταγής εξολόθρευσης των Αρμενίων, η αυτόπτης μαρτυρία της Μικρασιατικής Καταστροφής, ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά, ο πόλεμος και η προσφυγιά που καταγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της μικρής Ανζέλ. Με τον φόβο και τον θάνατο, με τα γέλια και τις χαρές, με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της ηρωίδας, αποτελούν τα τετράδια της ΑνζέλΚουρτιάν. Μια αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία. Η ΑνζέλΚουρτιάν θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της. Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, όπως τα έζησε η ίδια, όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί, όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της. Η θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου, η σκηνοθεσία, η ερμηνεία και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της Χριστίνας Αλεξανιάν. Βοηθός Σκηνοθέτη, καθώς και στην οργάνωση της παραγωγής είναι ο Κώστας Καρασαββίδης. Στα ηχογραφημένα τραγούδια της παράστασης συμμετέχουν η Μαρία Σπυριδωνίδου, (φωνή), ο Κώστας Γεδίκης ( πολίτικο λαούτο και μπαγλαμάς). Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκαν η Μυρτώ Καραπιπέρη και η ΠέννυΤσομπανάκη. Στις φωτογραφίες βρίσκεται ο Δημήτρης Καλογερής, ενώ η επιμέλεια του trailer είναι του Κώστα Κουφιόπουλου. Γραφίστας, ο Γεράσιμος Αμπάτης.

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης «Ο Τομέας Πολιτισμού με στόχο την θεατρική αγωγή του κοινού και την μετάδοση της ιστορικής γνώσης μέσω της θεατρικής εμπειρίας υλοποιεί συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες που υπηρετούν την γνήσια ψυχαγωγία με απώτερο σκοπό την πνευματική καλλιέργεια των πολιτών. Μια από αυτές είναι η συνεργασία με την Χριστίνα Αλεξανιάν που μέσα από την σπουδαία αυτή παράσταση αφηγείται την Γενοκτονία των Αρμενίων, μια παράσταση- σταθμός στην ιστορική καταγραφή του διωγμού ενός ολόκληρου έθνους».