ΝΕΑΡοCOSMOS: Ένας σύλλογος που φιλοδοξεί να φέρει την άνοιξη (έαρ)

288

ΝΕΑΡοCOSMOS… ένας σύλλογος που φιλοδοξεί να φέρει την άνοιξη (έαρ)… στην καθημερινότητα των ανθρώπων, εστιάζοντας με ιδιαίτερη προσοχή στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Εμπνευστής και υπεύθυνος του συλλόγου ένας ‹‹ανήσυχος›› εκπαιδευτικός ο κ. Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος ο οποίος αναζητά το νόημα της ζωής μέσα από την δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα της προσφοράς!  ‹‹Τι θέλω να γίνω; Θέλω να γίνω Άνθρωπος!›› με αυτή την φράση ξεκινά η συζήτηση η οποία σύντομα μετατρέπεται σε ένα ταξίδι στον χωροχρόνο με στάση στις πιο ιδιαίτερες στιγμές του συλλόγου.

Η Αρχή…  

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΝΕΑΡ

Μια εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης με βασικό στόχο να εμπλουτίσει το ήδη υπάρχον σύστημα και να παρουσιάσει το σχολείο μέσα από μια διαφορετική θέαση, προτρέποντας τα παιδιά να το αγαπήσουν περισσότερο. Υλοποιήθηκε την περίοδο 2015-2017 στο σχολείο όπου διδάσκει ο κ. Διαμαντόπουλος, έπειτα από δική του πρόταση, και αποτέλεσε μια ευχάριστη και άκρως εποικοδομητική εμπειρία για τους συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα και τις τρεις χρονιές έλαβε χώρα την τελευταία εβδομάδα του σχολικού έτους, με διάρκεια πέντε ημερών. Γονείς και μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πληθώρα εκπαιδευτικών δράσεων από τις 8 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Όσοι το επιθυμούσαν μπορούσαν να διανυκτερεύσουν στην αυτοσχέδια κατασκήνωση την οποία δημιούργησαν από κοινού στον προαύλιο χώρο εκπαιδευτικοί και γονείς.

Κων/νος Διαμαντόπουλος: ‹‹ΝΕΑΡ για μένα σημαίνει αγκαλιές! Τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών και η προσμονή τους για την επόμενη φορά ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για όλους όσους συμμετείχαμε στην διοργάνωση! Αυτό το πρόγραμμα με οδήγησε λίγο καιρό αργότερα να εμπνευστώ τον ΝΕΑΡοCOSMO ο οποίος ιδρύθηκε το 2018 και αν πρέπει να τον περιγράψω με  λίγες μόνο λέξεις θα πω πως ΝΕΑΡοCOSMOS σημαίνει  χαμόγελα, φίλοι και αγκαλιές αγάπης… Μετράμε ήδη πέντε χρόνια ζωής και συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε!››.
 Σχολές ΝΕΑΡών Γονέων (2018-2019), ΝΕΑΡοΒΡΑΔΙΑ Ποίησης(2019), ΝΕΑΡοΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ με Πανσέληνο και ΝΕΡΑοΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ Ποδηλατάδα (2019), ΝΕΑΡες Κουβέντες και παρουσίαση του βιβλίου ‹‹Η Μπαλάντα του θεϊκού Ανθρώπου›› Αντώνης Ρούσσος (2019),PHYSIS GAIA Project TERRA OLYMPIA-ΝΕΑΡοCOSMOS με καλλιτεχνικές και περιβαλλοντικές δράσεις (2021), ΝΕΑΡ-S.O.L. Festival και πορεία αγάπης (2022) 

Το πεδίο δράσης του ΝΕΑΡοCOSMOS πλούσιο και ιδιαίτερο!

Μια επιπλέον γεύση ‹‹ανήσυχης›› δημιουργικότητας…

  • Άθληση στο ΝΕΑΡοΔΑΣΟΣ

Μαθήματα yoga στο δάσος του Φάλαρη για μικρούς και μεγάλους. Σωματική άσκηση αλλά ταυτόχρονα και ένας ‹‹περίπατος›› στα μονοπάτια της αυτοβελτίωσης μέσα από την επαφή με την φύση.

  • Ο ΝΕΑΡοCOSMOS και ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Βάρδας στο Καρναβάλι της Πάτρας
Ο μικρός πρίγκιπας κατεβαίνει στον πλανήτη γη αναζητώντας το κορίτσι του Banksy. Το βρίσκει πάνω σε ένα κόκκινο χαλί και του επιστρέφει το μπαλόνι καρδιά. Κοιτούν ψηλά και πετούν αγκαλιασμένοι… Μια ωδή στην ανιδιοτελή αγάπη δοσμένη μέσα από την παιδική αθωότητα.

  Το group 199 με τα δεκάδες φωτισμένα χούλα χούπ και την εντυπωσιακή χορογραφία του κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο ‹‹Αυτοφωτιστείτε›› στο Πατρινό Καρναβάλι 2022. Το θέαμα παρουσιάστηκε, σε πιο απλή κίνηση, και στα Ανθεστήρια 2023 του Δ. Πηνειού.

  • ΝΕΑΡος Φωτογράφος

‹‹Η μόνη λύση στις δύσκολες στιγμές που ζούμε είναι να δρούμε με αγάπη. Ό,τι κάνεις να το κάνεις με αγάπη. Ας φωτογραφίσουμε λοιπόν κάτι… κάποιον… που δρα με αγάπη›› σχολιάζει ο κ. Διαμαντόπουλος και προτρέπει τους συμμετέχοντες να ονειρευτούν έναν καλύτερο κόσμο μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό, μέχρι να καταφέρουμε ως κοινωνία αυτόν τον κόσμο να τον δημιουργήσουμε.

  • Όταν οι εικόνες μιλούν…
Χρωματιστές ΝΕΑΡες πινελιές αλλάζουν την όψη των κτηρίων στην πόλη της Βάρδας, με μια σειρά από γκράφιτι να εισχωρεί στην καθημερινότητα των περαστικών μεταφέροντας μηνύματα ευαισθητοποίησης.  

Η ιστορία όμως δεν σταματά εδώ… καθώς τρία γκράφιτι συνθέτουν μια παράσταση…

     ‹‹‘Όταν η αγάπη… μεταναστεύει…›› ο τίτλος του μικρού μήκους χοροθεατρικού που άνοιξε την παράσταση-αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στα πλαίσια του 12ου Φεστιβάλ Δ. Ανδραβίδας-Κυλλήνης 2023. Ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος με συνοδοιπόρους τους 38 μικρούς μαθητές του, ζωντάνεψαν επί σκηνής την αληθινή ιστορία ενός 14χρονου προσφυγόπουλου που βρέθηκε πνιγμένο στις ακτές της Ιταλίας…

     Ο μικρός μετανάστης ξεκίνησε από το Μάλι αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Στα χέρια του κρατά μια μικρή βαλίτσα και στην φόδρα του μπουφάν του έχει ραμμένο τον έλεγχο του σχολείου του ώστε να αποδείξει στην καινούρια κοινωνία που θα πήγαινε πως ήταν άριστος μαθητής… μα δεν πρόλαβε! Η ιστορία του έγινε σκίτσο μέσα από την πένα του Ιταλού σκιτσογράφου Makkox και συγκίνησε την παγκόσμια κοινότητα φέρνοντας για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της μετανάστευσης και τις τραγικές συνέπειες του πολέμου.

Πώς όμως συνδέεται ένα σκίτσο, μια καρδιά και ένας μικρός πρίγκιπας;

     Η ιστορία, που θέλησε να αφηγηθεί ο κ. Διαμαντόπουλος, ξεκινά καιρό πριν, αποτυπώνοντας στους τοίχους της Βάρδας εικόνες που ‹‹συνθέτουν το παζλ››.

Γκράφιτι 1 ‹‹Ο πόλεμος››: Καταστρέφει τα πάντα! Η αγάπη όμως δεν χάνεται και η καρδιά συνεχίζει να χτυπά πάνω και πέρα από τα συντρίμμια… στα χέρια των παιδιών που την σηκώνουν ψηλά και σκορπούν την ελπίδα! 
Γκράφιτι 2 ‹‹Η μετανάστευση με αυτοκίνητο››: Όσοι αναγκάζονται σε φυγή παίρνουν μαζί όσα αγαπούν, μα πάντοτε κάποια κομμάτια της καρδιάς τους μένουν πίσω!
Σκί Γκράφιτι 3-Σκίτσο Makkox ‹‹Η μετανάστευση με βάρκα››: Κάποιοι δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ! Το γκράφιτι συνοδεύει το μήνυμα: ‹‹Ο εχθρός σας δεν είναι ο πρόσφυγας, ο εχθρός σας είναι εκείνος που τον έκανε πρόσφυγα.›› Tario Ramadan
Κ. Διαμαντόπουλος: ‹‹Αυτή την ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ την ‹‹κουβαλάω›› από το 2018. Με είχε αγγίξει απίστευτα και έτσι την ‹‹έφερα›› μέσα στο σχολείο… Τα υγρά ματάκια των μαθητών μου έδειξαν ότι υπάρχει ελπίδα. Στις 18 Ιουνίου χορογραφήσαμε την ιστορία υπό τους ήχους των Μάνου Χατζιδάκη, Μάριου Φραγκούλη και Αλκίνοου Ιωαννίδη..›› σχολιάζει ο κ. Διαμαντόπουλος και συνεχίζει: ‹‹Όμως εμείς σε ότι αγαπάμε, δίνουμε και πάλι ζωή και το ταξιδεύουμε στον πλανήτη της αθωότητας και του Μικρού Πρίγκιππα… Για εκεί ξεκινούν το ταξίδι τους οι μικροί μας φίλοι μετά την ¨Ανάσταση¨ τους. Μέσα από την παράσταση μας λοιπόν λέμε: Καληνύχτα μικρέ πρίγκιπα… καληνύχτα Άιλαν… καληνύχτα σε όσους χάθηκαν… εμείς θα σας θυμόμαστε και θα παλεύουμε για έναν ομορφότερο κόσμο!››

ΝΕΑΡοCOSMOS, ένας σύλλογος που βάζει φρένο στην στασιμότητα και ενθαρρύνει την δημιουργικότητα, την φαντασία και την ελεύθερη σκέψη! Ίσως τελικά αυτός ο κόσμος να αλλάξει …

Έλενα Κακολύρη