«Η αγροτική παραγωγή της Ηλείας στο σημείο μηδέν»

223
????????????????????????????????????

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τα πολιτικά κόμματα και τους υποψήφιους Βουλευτές

«Ήρθε η ώρα των τομών στον αγροτικό τομέα», τονίζει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος

Θέτει επί τάπητος τα κύρια αγροτικά ζητήματα που ταλανίζουν τον Νομό μας

Τα κύρια αγροτικά ζητήματα που ταλανίζουν την Ηλεία θέτει με επιστολή του για ακόμα μία φορά ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος. Η επιστολή που απεστάλη προς τα πολιτικά κόμματα και όλους υποψήφιους βουλευτές και περιφερειακούς συμβούλους, θα παραδοθεί σήμερα και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία , με τους αγρότες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνιά της οικονομικής κρίσης καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται την ιδία στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί ανήμπορη να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο. H οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν το κερασάκι στην τούρτα σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά, μάταια όπως αποδεικνύεται να βρει το βηματισμό του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης.

Η εύφορη γη  της Ηλείας πληγώθηκε από τις φωτιές και προηγούμενα και από τους σεισμούς και στην προσπάθειά της  να ανασυνταχθεί , στην προσπάθεια των αγροτών να ξεφύγουν από τα δεινά ήρθε η οικονομική κρίση και έδωσε τη χαριστική βολή.                                                                                         

Στα παραπάνω προστίθενται και οι επιπλέον αστάθμητοι παράγοντες που δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες. Η Ηλεία τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα , με τους αγρότες να οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή , αφού στην προσπάθεια τους να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την μανία της φύσης.

Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό , με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας.  Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για έξοδο από τη  κρίση και ο πρωτογενής τομέας χάνεται από το χάρτη. Το πλήγμα για το Νομό Ηλείας τεράστιο.

Ήρθε η ώρα οι αγρότες να ενωθούν και να αντιδράσουν, Ήρθε η ώρα να πάρουν  την κατάσταση στα χέρια τους.

Εμείς υποστηρίζουμε και κάνουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, ότι οι αγρότες θα γίνουν ισχυροί και θα μπορέσουν να στηρίξουν  τα προϊόντα τους, μόνο μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών.

Κάθε προϊόν χρειάζεται και μία δυνατή Ομάδα Παραγωγών. Μόνο μέσα από τις Ομάδες θα μπορέσουν να καταρτιστούν και να εφαρμοστούν επιχειρησιακά προγράμματα , τα οποία παρέχουν σημαντικά οφέλη και κίνητρα για τους αγρότες. Οι Ομάδες μόνο κέρδος έχουν να προσθέσουν στον αγροτικό κόσμο και ήρθε η ώρα να απεγκλωβιστούν οι παραγωγοί από στενόμυαλες λογικές   του παρελθόντος και να κοιτάξουν μπροστά, να κοιτάξουν το μέλλον με άλλη προοπτική.

Δυνατές Ομάδες Παραγωγών , συνεπάγεται ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα, που θα τηρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δώσουν στους αγρότες τη δυνατότητα να γίνουν κυρίαρχοι στον κλάδο τους.  

                                                                                                                                                                              ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ

Τα κτίρια των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών σε όλα τα χωριά του Νομού Ηλείας τις δύο  τελευταίες  δεκαετίες παραμένουν ανενεργά με αποτέλεσμα σιγά σιγά να γκρεμίζονται. Υπάρχουν Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί ανενεργοί έχουν καταθέσεις στην πρώην Αγροτική και δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα τα οποία είναι των Αγροτών με αποτέλεσμα να τα εκμεταλλεύεται η Τράπεζα εις βάρος των Αγροτών. Οι Ενώσεις ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ και ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ είναι την τελευταία δεκαετία σε εκκαθάριση δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί και δεν βρίσκεται ένας δικαστικός   λειτουργός να παρέμβει έτσι ώστε ότι μένει να περιέλθει στους Αγρότες. Αυτό προβλέπεται στο Νόμο 4673/2020 Άρθρο 33 παρ. 5 . Δεν καταλαβαίνετε ότι σε όλα τα χωριά όλοι οι Πρωτοβάθμιοι   Συνεταιρισμοί έχουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους τοπικούς φορείς δίνοντας ζωντάνια στις τοπικές κοινωνίες.     Επίσης να δοθεί λύση στους αιρετούς που ήσαν στη Διοίκηση των Οργανώσεων και ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια με την δήμευση των δικών τους περιουσιακών στοιχείων.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Το θέμα είναι απλό και μπορεί να δοθεί λύση . Εμείς από το 1980 το έχουμε αναφέρει σε όλες τις Κυβερνήσεις αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Αυστηρή καθιέρωση του Αγροτικού Δελτίου Αποστολής στα Αγροτικά προϊόντα και τήρηση του Μητρώου Αγροτών. Φυσικά υπάρχουν και καλλιεργητές που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα (γιατρός, Δικηγόρος κλπ.) οι οποίοι    κληρονόμησαν περιουσία και την καλλιεργούν. Να καλλιεργήσουν αλλά χωρίς ενισχύσεις (ενιαία ενίσχυση, αποζημιώσεις). Οι ενισχύσεις να πάνε στους κατά κύριο Επάγγελμα Αγρότες. Είμαστε στην εποχή που όλα τα εντοπίζουμε με τους δορυφόρους και πολύ εύκολα μπορεί άμεσα να γνωρίζουμε τις καλλιέργειες που γίνονται.  Το Δελτίο Αποστολής να συνδυασθεί με ένα Δημοπρατήριο Αγροτικών προϊόντων. Το διεκδικούμε από το 1980 αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Όλα αυτά να περνάνε από ισχυρά συλλογικά σχήματα, τα οποία  θα λειτουργήσουν μακριά από τις αμαρτίες του παρελθόντος. Μηνιαίος έλεγχος και όποιος κινείται εκτός νόμιμου πλαισίου να πηγαίνει άμεσα στη δικαιοσύνη.   

ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ

ΠΟΙΟΤΗΤΑΠΡΟΙΟΝΤΩΝ- ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ- ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Επίσης θα υπάρχει και μείωση του κόστους παραγωγής όταν οι παραγγελίες εφοδίων γίνονται ομαδικά  αλλά και απορρόφησή κονδυλίων   Επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα βοηθήσει τους παραγωγούς.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δεν είναι δυνατόν Αγρότες να μην καλλιεργούν και να παίρνουν ενισχύσεις .  Όποιος καλλιεργεί να πληρώνεται. Μόνο έτσι θα βοηθούν οι ενεργοί και πραγματικοί Αγρότες.  

                                                                                                                                                                                    ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ

 Όποιος θέλει να δηλώσει τα στρέμματα του στο ΟΣΔΕ να παίρνει βεβαίωση από τα  ΤΟΕΒ ότι δεν χρωστάει. Επίσης να μπορεί ο ΤΟΕΒ να βλέπει τα στρέμματα που έχει δηλώσει ο κάθε παραγωγός στο ΟΣΔΕ. Δεν είναι δυνατόν σήμερα ΤΟΕΒ του Νομού μας να έχει 50000 στρέμματα και να δηλώνονται από τους παραγωγούς 20000. Τα υπόλοιπα τι έγινε? Μείνανε ακαλλιέργητα. Άμεσα τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Άμεση τοποθέτηση καρτοβάνων.   Αλλαγή Θεσμικού πλαισίου στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΛΙΜΝΗΣ ΑΓΟΥΛΙΝΙΤΣΑΣ

Την τελευταία δεκαετία δεν εφαρμόζεται ο Νόμος με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πραγματικοί Αγρότες να πάρουν στρέμματα. Να δοθεί τέλος στις παρατάσεις του Νομού και να δίδονται τα χωράφια στους νέους Αγρότες και αυτούς που έχουν την υποδομή και πραγματικά καλλιεργούν. Να τελειώσει το φαινόμενο της δεύτερης ενοικίασης.

ΕΛΓΑ                                                                                                     

Οι προηγούμενοι Υπουργοί και Πρόεδροι ΕΛΓΑ μας είχαν ζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ  και είχαμε στείλει. Δεν έχει γίνει τίποτα και έχουμε μείνει στις συζητήσεις και στις προτάσεις. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει άμεσα να γίνει τροποποίηση του Κανονισμού. Χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων για να ξέρει ο παραγωγός πότε θα αποζημιωθεί. Επίσης να αποζημιώνονται οι παραγωγοί βάσει των τρεχουσών τιμών των προϊόντων. Δεν μπορεί η Βιομηχανική Τομάτα να αποζημιώνεται με 0.70 λεπτά τι στιγμή που έχουμε υπογράψει   συμφωνητικά με 1.35 . Άμεσες εκτιμήσεις –αποζημιώσεις στους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. 

ΙΝΣΙΤΟΥΤΟ ΚΟΡΟΙΒΟΥ

Το Ινστιτούτο  Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου ιδρύθηκε όταν υπήρχαν στο Νομό Ηλείας υψηλοί ρυθμοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και η Γεωργική παραγωγή είναι εγκαταλελειμμένη  στην  τύχη της. Πρέπει να λειτουργήσει και να υπάρχει έρευνα σε επιστημονική βάση με σκοπό τη αναδιάρθρωση μέρους των καλλιεργειών και εκμετάλλευσης των ιδιαιτέρων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο Νομό Ηλείας. Υποτίθεται ότι θα συνδεόταν η λειτουργία του με τη  Πανεπιστημιακή Σχολή Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, αλλά δυστυχώς και αυτή καταργήθηκε και είμαστε εκτός Πανεπιστημιακού χάρτη.       

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Το κόστος παραγωγής κρίνεται ήδη δυσβάσταχτο  και επιβάλλεται η μείωση του. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκαταλείπουν συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο στο νερό αλλά και τα   φυτοφάρμακα λιπάσματα.                                   

Αναδιάταξη και αναμόρφωση των διάσπαρτων δημοσίων   γεωτεχνικών υπηρεσιών σε μία ευέλικτη ενιαία δομή.                                                                                                                                                           

Αυστηρός έλεγχος της αγοράς προϊόντων ιδιαίτερα των εισαγόμενων    

Αυξημένα κονδύλια για τη δακοκτονία

Ενίσχυση των μελισσοκόμων                                                                                      

Ενίσχυση των προϊόντων που οι παραγωγοί πουλήσαν κάτω τους κόστους.  (κορινθιακή σταφίδα – εσπεριδοειδή ) Στην Κορινθιακή Σταφίδα να βρεθεί τρόπος να απορροφηθούν τα αποθέματα. Όσο είναι τα αποθέματα κάθε χρόνο θα είμαστε στο εκάστοτε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και θα ζητάμε ενίσχυση.  Επίσης να δοθούν στους Σταφιδοπαραγωγούς 72 ΕΥΡΩ το στρέμμα επιπλέον των 4700000 που δίνει το Υπουργείο.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να παρθούν μέτρα σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν χωράφια ακαλλιέργητα. Πρέπει να γίνει καταγραφή για όλους τους παρατύπως  διαμένοντες αλλοδαπούς στην χώρα μας και άμεσα να τους δίνεται ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και Τραπεζικός λογαριασμός. Τα  πρώτα δύο χρόνια να γίνεται ανανέωση της Άδειας  παραμονής ανά έτος και στη συνέχεια  κάθε τρία χρόνια. Επίσης να μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του για μέγιστο χρονικό περιθώριο τριών μηνών.  Να έχει εργόσημο τουλάχιστον το κατώτατο μηνιαίο μισθό. Όλα να καταγράφονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα  COV. GR όπου θα υπάρχουν τα στοιχεία του Εργοδότη έτσι θα μπορεί να γίνεται έλεγχος σε όλους τους Εργάτες και θα είναι νόμιμα εργαζόμενοι στη χώρα μας.                                  

ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΑΓΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                                                  

Απλούστευση της γραφειοκρατίας του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων . Συμφωνούμε απόλυτα στον έλεγχο όχι όμως στον παραλογισμό . Τα Πάγια άρδευσης μηχανήματα κλπ. δίνονται για χρήση στους παραγωγούς και ιδιοκτησία στην Ομάδα Παραγωγών . Με αυτό τον τρόπο οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμολόγιο για να το βάλλουν στα έξοδά τους   και οι Ομάδες Παραγωγών με τις αποσβέσεις βγαίνουν με ζημιές με αποτέλεσμα στο Μητρώο να θεωρούν ότι οι Οργανώσεις αυτές είναι ζημιογόνες. Επίσης ποια Οργάνωση έχει τόσο μεγάλη ρευστότητα ώστε να εξοφλεί τα τιμολόγια και να παίρνει το 50% μετά από ένα χρόνο. Επίσης πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία που οι Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ βλέπουν το σύνολο του Αγροτικού κόσμου ότι όλοι κάνουν παρανομίες.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Α Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας

Β Μητρώο εξαγωγέων – εμπόρων

Γ Δραστηριοποίηση των Ομάδων Παραγωγών

Δ Τυποποίηση – Συσκευασία – Ταυτότητα

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Αναδιάρθρωση –εγκατάσταση ποικιλιών με τα απαραίτητα  εμπορικά –καταναλωτικά χαρακτηριστικά σε ζώνες του Νομού Ηλείας. Ανάγκη αντιπαγετικής  προστασίας (εγκατάσταση ανεμομικτών)                                                                                                      

ΠΑΤΑΤΑ

Α Κίνητρα στους παραγωγούς μέσω των σχεδίων βελτίωσης να εγκαταστήσουν ψυκτικούς θαλάμους για την αποθήκευση του προϊόντος.

 Β Εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας (παρατήρηση του φαινομένου τριπλάσιας διαφοράς τιμής από παραγωγό σε καταναλωτή)

Από ότι καταλαβαίνετε ο Αγροτικός τομέας χρειάζεται απλά πράγματα για να αναπτυχθεί και να ωφεληθούν οι πραγματικοί Αγρότες. Ήρθε η ώρα των τομών, των αποφάσεων. Πρέπει να απαντήσουμε στους νέους Αγρότες στο ερώτημα . Έχει μέλλον ο Αγροτικός   τομέας ή να φύγουν μετανάστες στο εξωτερικό. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ».