Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλεία1η Συνεργατική Διημερίδα Σχεδίων Δράσης για την Σχολική Βία και τον εκφοβισμό

1η Συνεργατική Διημερίδα Σχεδίων Δράσης για την Σχολική Βία και τον εκφοβισμό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το 2ο Δημοτικό Αμαλιάδας

Μία ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική διημερίδα οργανώθηκε και φιλοξενήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας με πρωτοβουλία  και συντονισμό από την εκπαιδευτικό κ. Πετροπούλου Ευγενία επιτυγχάνοντας την αγαστή συνεργασία όλων των Σχεδίων δράσης. Κεντρικό της θέμα η Σχολική βία και ο εκφοβισμός, θέμα που προέκυψε ως διεύρυνση του θέματος στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων «Ασφαλώς …κυκλοφορώ».

Αυτή η πρωτοβουλία που είχε ως αποδέκτες γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς της περιοχής, προσπάθησε  να συμβάλει στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φαινομένων που συχνά απασχολούν οικογένεια και σχολείο.

Την πρώτη ημέρα η Ψυχολόγος κ. Ειρήνη Μεσσήνη  παρουσίασε σε γονείς και εκπαιδευτικούς το θέμα «Σχολική Βία, Ασφάλεια και Ψυχική Υγεία στο σχολικό περιβάλλον». Οι επιστημονικές θέσεις επί του θέματος τέθηκαν με τη μορφή επιμόρφωσης και οι παρευρισκόμενοι γονείς και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την ομιλήτρια και να θέσουν τα ερωτήματά τους.

Βιβλιοπαρουσίαση, Συνέντευξη,  Θεατρικό και Τραγούδια από τους μαθητές και τις μαθήτριες

Στην εκδήλωση της επομένης φιλοξενήθηκε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, ο οποίος κατάφερε να δώσει το μήνυμα του βιβλίου του «Το  αγανακτισμένο προαύλιο» σε όλους. Ένα παραμύθι το οποίο δείχνει τον δρόμο προς την κατανόηση, την αποδοχή, τον σεβασμό της διαφορετικότητας και μιλάει στις καρδιές, τους φόβους, τις ανάγκες και τα δικαιώματα όλων των παιδιών. Αλλά καταφέρνει, όπως τόνισε, να μας μεταφέρει σε μια πραγματικότητα, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, να διαχειριστούμε και όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας, φτιάχνοντας ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, όπου ο εκφοβισμός και η βία δεν έχουν χώρο. Οι αξίες και τα αισθήματα που πρέπει να καλλιεργούνται από τους μαθητές, για να μην υπάρχει βία, είναι η ενσυναίσθηση, το θάρρος, η αγάπη, η αποδοχή, η αυτοπεποίθηση, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η φιλία, η ελπίδα, ο αυτοσεβασμός, η συμπαράσταση και η συνεργασία, όπως τα ανέδειξαν οι μαθητές.

Ακολούθησε συνέντευξη του συγγραφέα  από μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης, θεατρική παράσταση από τους μαθητές της Γ΄ τάξης , προβολή κινουμένων σχεδίων  της Α΄ τάξης  και ακολούθησαν  τραγούδια των μαθητών της Β’,Γ΄,Δ΄ και Ε΄ τάξης. Οι εντυπώσεις ήταν θετικές για όλους, και σε αυτό συνέβαλαν ο Διευθυντής και όλοι οι εκπαιδευτικοί  του σχολείου.   

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που από την πρώτη στιγμή ενίσχυσαν την όλη πρωτοβουλία. Η επιτυχία της διημερίδας οφείλεται στην Οργάνωση από τους υπεύθυνους σχεδίου δράσης: «Αλλάζοντας τον χώρο του σχολείου αλλάζει η μάθηση» και στην Συνδιοργάνωση  «Δράσεις σχολικής βιβλιοθήκης», «Ενδοσχολική επιμόρφωση», «Καινοτόμες πρακτικές στη διδασκαλία και μάθηση», «Ανάπτυξη συνεργατικών πρακτικών μεταξύ σχολείου-οικογένειας».                            

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ