Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΗ Αμαλιάδα «υποδέχεται» το 2ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου!

Η Αμαλιάδα «υποδέχεται» το 2ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου!

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 28- 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

-Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Παπανδρικόπουλο

Ο Δήμος Ήλιδας τιμά το θέατρο και τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό και η διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αμαλιάδας, που φέτος θα είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Παπανδρικόπουλο, είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως και τις 30 Απριλίου, με την συμμετοχή έξι Θεατρικών ερασιτεχνικών Ομάδων που προάγουν τον πολιτισμό στον τόπο.

Τιμή για τους ανθρώπους του θεάτρου

Η διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου σηματοδοτεί και την μετονομασία του Πολυχώρου Πολιτισμού σε «Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας», όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε από τον ίδιο και συντελεστές των Θεατρικών Ομάδων.

«Ο χώρος αυτός ονομάζεται πια ‘Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας’ και έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι ο χώρος των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της πόλης και η ονομασία αυτή είναι και η τιμή που αποδίδουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που ασχολούνται και προάγουν τον πολιτισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος εξήγησε ότι και ο θεσμός του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου ξεκίνησε με αφορμή αυτό το χώρο, αφενός για να τιμηθούν οι άνθρωποι που είχαν ξεκινήσει αυτό το εγχείρημα και αφετέρου για να τιμηθούν αυτοί που ενθάρρυναν και ενθαρρύνουν τις νεότερες γενιές να ασχοληθούν με το θέατρο στο παρόν και στο μέλλον.

«Το θέατρο είναι πολιτισμός και η τέχνη κάνει καλύτερους τους ανθρώπους. Χρειάζονται οι αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, αλλά κυρίως χρειάζεται να στηρίζουμε τους ανθρώπους που με μεράκι παράγουν πολιτισμό στον τόπο» υπογράμμισε ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος συνεχάρη τους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αείμνηστο Γιάννη Παπανδρικόπουλο και στην ανεκτίμητη προσφορά του στα θεατρικά δρώμενα του τόπου, παρουσία των δυο εκ των τριών γιων του, Ανδρέα και Νίκου, τους οποίους και χαρακτήρισε άξιους απογόνους του.  

Με έξι Θεατρικές Ομάδες

Το 2ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αμαλιάδας  «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος», θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του Δήμου Ήλιδας, του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας και των ερασιτεχνικών Θεατρικών Ομάδων της Αμαλιάδας.  

Στόχος του  είναι η ανάδειξη  και  η στήριξη της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η προώθηση νέων πρακτικών στην οργάνωση και διαχείριση των ερασιτεχνικών θεατρικών παραγωγών, που θα ανανεώσουν και παράλληλα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον για συμμετοχή καλλιτεχνών και θεατών απ΄ όλη την Ελλάδα, ενώ διοργανώνονται και εργαστήρια και για φέτος έχει προσκληθεί ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει το σεμινάριο με Θέμα :«Προετοιμασία ρόλου: Από την ανάγνωση στην ερμηνεία».  

Σημαντική διοργάνωση

Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου εκ μέρους της Θεατρικής Ομάδας «Ερασιτέχνες» ο κ. Χάρης Κότσιφας, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την συγκεκριμένη διοργάνωση, που δίνει χώρο στις Ομάδες να παρουσιάσουν τις δουλειές τους και τόνισε ότι είναι μεγάλη η χαρά που το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Γιάννη Παπανδρικόπουλο, ο οποίος δίδαξε στους νεότερους στα πρώτα τους βήματα και μαζί με τον Ανδρέα Φρακογιαννόπουλο ήταν οι στυλοβάτες του ερασιτεχνικού θεάτρου.

Ο κ. Τάσος Φραγκιάς από την Θεατρική Ομάδα των εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και κάλεσε τον κόσμο της περιοχής να παρακολουθήσει τις παραστάσεις. Από την ίδια ομάδα η κα Γιώτα Τσεριώνη τόνισε ότι το θέατρο είναι μια μεγάλη αγκαλιά για όλους και η κα Ελένη Βασιλικοπούλου υπογράμμισε ότι το Φεστιβάλ είναι πολύ σημαντικό για την πόλη και πρέπει να γίνει πανελλαδικό, γιατί το θέατρο είναι πολιτισμός.

Ο κ. Λάζαρος Κυπριώτης από την Θεατρική Ομάδα Βαρθολομιού χαρακτήρισε πολύ καλό το θεσμό και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κλειστή ομάδα στο θέατρο και όλοι μπορούν να εκφραστούν μέσα από αυτό.

Εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Γιάννη Παπανδρικόπουλου ο γιος του Ανδρέας έδωσε συγχαρητήρια στον δήμο για την διοργάνωση και αναφερόμενος στον πατέρα του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν αυτός που ίδρυσε την πρώτη θεατρική ομάδα, με την παρουσίαση πολλών παραστάσεων και ήταν αυτός που είχε λάβει μία από τις πρώτες άδειες φορητού κινηματογράφου.

Πρόγραμμα  Θεατρικών Δρώμενων

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

  •  Τελετή Έναρξης- Χαιρετισμοί.

           Παρουσίαση αφιερώματος στο Γιάννη Παπανδρικόπουλο

21.00 « ΕΔΩ » του Στέφανου Τασσόπουλου

ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ ΕΡΓΟ ( ΣΕ ΔΥΟ ΕΙΚΟΝΕΣ )

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ  ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣHΣ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μπουσδούκος

21.40 «Γιατί αφήνουμε την αγάπη να χάνει χρόνια;» απόσπασμα από το έργο «Η ζωή είναι εντάξει» του Γιάννη Καλαβριανού

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ερασιΤΕΧΝΕΣ

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκορδίλη

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

20.30  «Το Τραίνο» του Αντόν Τσέχωφ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ

Διασκευή κειμένου και σκηνοθετική ματιά: Λάζαρος Κυπριώτης,  Γιώργος Δήμου

21.15 «Θυμάσαι;» του Σάκη Σερέφα

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΘΕΑΤΟ»- ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Σκηνοθεσία : Γιάννης Δημάκας

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

20.30 «Σκηνές Καθημερινής Τρέλας»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΖΑΧΑΡΩΣ»

1. ΠΕΘΕΡΑ VS ΝΥΦΗ της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΑΚΚΑ-ΝΤΑΟΥΕΡ

2. ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ  της ΡΟΥΛΑΣ ΛΙΑΠΗ

3. Ο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ  του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Τζένη Μπίθα

21.10 «Στην καρδιά του διαμαντιού»  της Ευθυμίας Καπαγερίδου

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ 

Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Κοσμοπούλου 

22.00 Τελετή Λήξης 2ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αμαλιάδας

Σεμινάριο Υποκριτικής από τον Θέμη Μουμουλίδη

Θέμα :«Προετοιμασία ρόλου | Από την ανάγνωση στην ερμηνεία»

Σεμινάριο του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη.

Αμαλιάδα Σάββατο 29 – Κυριακή 30 Απριλίου

Πως προετοιμάζεται ένας ρόλος στο θέατρο; Η σημασία του κειμένου.

Ποια είναι τα στάδια που περνάει ο ηθοποιός στην διαδικασία από την ανάγνωση μέχρι την ερμηνεία;

Χτίζεται ο ρόλος πάντα με βάση το κείμενο;

Πως εντάσσεται ένας ρόλος στο σύνολο μιας παράστασης;

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

10.00-15.00

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

10.00-15.00

ΣΕ ΡΑΣΤΕΡ

Ποιος ήταν ο Γιάννης Παπανδρικόπουλος

 Ο Γιάννης Παπανδρικόπουλος γεννήθηκε το 1928 στην Αμαλιάδα. Εκεί μεγάλωσε και έζησε όλη του τη ζωή με μοναδικό διάλειμμα τις δύο τελευταίες τάξεις του γυμνασίου τις οποίες ολοκλήρωσε στην Αθήνα, στο Παλαιό Φάληρο. Έπειτα πέρασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, από την οποία όμως αποβλήθηκε λόγω των πολιτικών φρονημάτων της οικογένειάς του. Στα χρόνια του στον στρατό, οργάνωσε και ανέβασε μικρές θεατρικές παραστάσεις. Εμπνευσμένος από τα έργα των αγαπημένων του ποιητών, Καβάφη, Ελύτη και Σεφέρη, έγραψε και ο ίδιος ποίηση ενώ την ίδια εποχή άρχισε να στρέφεται προς το θέατρο.

Το 1947 με δική του πρωτοβουλία οργάνωσε επίδειξη στους αρμόδιους του υπουργείου εμπορίου, για να αποδείξει ότι ο φορητός κινηματογράφος ήταν ασφαλής πρακτική και κανείς δεν κινδύνευε από τα εύφλεκτα φιλμ. Έτσι, πήρε μια από τις, πρώτες μεταπολεμικά, άδειες φορητού κινηματογράφου και για τα επόμενα 25 χρόνια μαζί με τον συνοδοιπόρο του Δημοσθένη, γύρισε την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τη Βοιωτία και τη Μήλο, συστήνοντας στον κόσμο το σινεμά με προβολές σε διάφορες αίθουσες, πλατείες, σχολεία ακόμα και σε καφενεία. Παράλληλα, συνεργάστηκε στον κινηματογράφο «Πάνθεον» με τους αδερφούς Θεοφιλόπουλους. Το 1962 μαζί με τα αδέρφια του Κώστα, Νίκο και Αντώνη άνοιξαν το «Σινέ Αμαλιάς», όπου φιλοξενήθηκαν εκτός από κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις διαφόρων θιάσων, μέχρι το κλείσιμό του το 1987.

Το 1959, επανιδρύει τον Ερασιτεχνικό Θεατρικό Όμιλο Αμαλιάδος. Μαζί με τους Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλο, Θόδωρο Ανδρουτσόπουλο, Δημήτρη Αναστασόπουλο, Αλέκο Δημόπουλο, Βασίλη Παπαδόπουλο, Γιάννη Αρβανιτάκη, Γιάννη Τασόπουλο, Νίκο Μπουσδούκο και πολλούς ακόμη, στη σκηνή του «Σινέ Αμαλιάς» σκηνοθετεί και παίζει για τα επόμενα περίπου 20 χρόνια σε 10 θεατρικές παραστάσεις.

Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδος και συμμετείχε σε πολλές μουσικές και δημοσιογραφικές εκπομπές, οι οποίες στα μέσα της δεκαετίας του 80 (1986), σχετίζονταν κυρίως με τον απόδημο ελληνισμό της Αμερικής.

Το 1991, μαζί με τον τότε δήμαρχο Δημήτρη Κράλλη και άλλους ομοϊδεάτες, ιδρύουν την «Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ήλιδας» μέσω της οποίας δημιουργείται το Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, που συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα.

Για πάνω από 50 χρόνια, όπου ζητήθηκε η βοήθειά του, καλλιτεχνικά και όχι μόνο, δεν δίστασε να την προσφέρει πάντοτε αφιλοκερδώς. Η αγάπη του για τα γράμματα, το θέατρο και τον κινηματογράφο δεν έσβησε ποτέ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ