Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλεία120 δόσεις για λίγους…

120 δόσεις για λίγους…

Εξέδωσε εγκύκλιο με διευκρινίσεις η ΑΑΔΕ

Συνιστούν υπομονή προς το παρόν οι λογιστές της Ηλείας

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Νέα αναλυτική εγκύκλιο για την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων σε 120 δόσεις και την ενεργοποίηση της νέας έκτακτης ρύθμισης σε 72 και δόσεις αποσαφήνισε η ΑΑΔΕ με αναλυτικές εγκυκλίους.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις αφορούν λίγους και όχι όλους του οφειλέτες. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να εντάξουν στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων τις απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2022 και του φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, πλην της τελευταίας δόσης, έχουν οι φορολογούμενοι. Η αναβίωση των 72 και 120 δόσεων αφορά οφειλέτες οι οποίοι απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Για το θέμα μίλησαν στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας, στο πλαίσιο της χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση στο συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας με θέμα: το ψηφιακό ωράριο και την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Πέτρος Ραπανάκης, Οικονομολόγος – Σύμβουλος σε θέματα εργασιακών σχέσεων.

Αλέξης Νταουλάρης, Πρόεδρος ΕΛΦΕΕ Ηλείας

«Οι 120 δόσεις δεν είναι για όλους»

«Οι 120 δόσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν είναι μία ρύθμιση σαν τις άλλες. Μπαίνει συγκεκριμένη μερίδα οφειλετών, γύρω στους 200.000 πανελληνίως. Στην αρχή υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα με την ΑΑΔΕ καθώς το σύστημα έβγαζε εκπρόθεσμες οφειλές για 1/11/2021 με αποτέλεσμα να μη μπορεί να προχωρήσει η ρύθμιση. Το εντοπίσαμε αυτό και μετά από επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και αυτός με τη σειρά του με την ΑΑΔΕ, το πρόβλημα λύθηκε. Αυτό αφορά την εφορία.

Οι 120 δόσεις δεν είναι για όλους. Οι περισσότεροι θα μπορέσουν να ρυθμίσουν σε 72 ή 36 δόσεις. Αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές από 2/11/2021 μέχρι και 1/2/2023. Αναλόγως τις περιπτώσεις ίσως χρειαστεί καταβολή δόσεων μαζεμένα. Το πλαίσιο τόσο για τις οφειλές για προς την εφορία όσο και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο αλλάζει ο τρόπος. Στην εφορία γίνεται κατευθείαν μέσω taxis, στον ΕΦΚΑ χρειάζεται αίτηση διαφορετικής φύσης. Ουσιαστικά αυτή η ρύθμιση πάει να καλύψει τις οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας, καθώς προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στους λογαριασμούς των παρόχων και γενικά στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αναγκάστηκαν να αφήσουν κάποιες οφειλές πίσω.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι ο κόσμος να περιμένει για λίγες ημέρες και να επικοινωνήσει με τους επαγγελματίες λογιστές. Υπήρχαν τεχνικά προβλήματα, σήμερα (σ.σ. χθες) βγήκε η οδηγία από την ΑΑΔΕ», τόνισε ο Πρόεδρος της  ΕΛΦΕΕ Ηλείας Αλέξης Νταουλάρης.

Γιάννης Πουλακίδας, Αντιπρόεδρος ΕΛΦΕΕ Ηλείας

«Καλό είναι να μην βιαστεί ακόμα ο κόσμος»

«Η ΑΑΔΕ έβγαλε σήμερα (σ.σ. χθες) διευκρινήσεις καθώς υπάρχουν ιδιομορφίες και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Συνιστώ υπομονή, να ενημερωθούμε κι εμείς και να γίνουν όλα σωστά. Η προθεσμία είναι μέχρι τον Ιούλιο.  Ο κόσμος μπερδεύεται γιατί νομίζει πως είναι μία καινούργια ρύθμιση 120 δόσεων, ενώ δεν είναι. Αφορά όσους είχαν ενταχθεί σε παλιότερη ρύθμιση. Ο κόσμος να πηγαίνει στους επαγγελματίες λογιστές με τους οποίους συνεργάζεται για να ενημερωθεί. Καλό είναι να μην βιαστεί ακόμα ο κόσμος», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας Γιάννης Πουλακίδας.

Αναλυτικά η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

1. Στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων:

α) υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

i. έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023,

ii. έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων των Δ.Ο.Υ. /Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. /Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. /ΚΕ.Β.ΕΙΣ. μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και

iii. δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου.

β) δύνανται να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη οφειλές που πληρούν τις υπ’ αριθ. i και ii ως άνω προϋποθέσεις της παραγράφου α) και κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση:

i. τελούν σε αναστολή πληρωμής ή

ii. έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, της οποίας οι όροι τηρούνται, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανεξόφλητες δόσεις αυτής προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023.

2. Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη νέα ρύθμιση:

α) οφειλές επιστρεπτέας προκαταβολής

β) οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης

γ) οφειλές που δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.

Προϋποθέσεις υπαγωγής

3. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής να συντρέχουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις στο πρόσωπο του αιτούντος:

α) κατά την 1η-11-2021 να μην είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του, στο σύνολό τους, να ήταν τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου,

β) να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε (5) ετών, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει λήξει μέχρι την 31η.12.2022,

γ) να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία και

δ) αν ο αιτών έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών 36 ή 72 δόσεων για τα «κορωνοχρέη», σύμφωνα με το άρθρο 289 του ν. 4738/2020, ή σε ρύθμιση 120 δόσεων σύμφωνα με τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019, η ρύθμιση αυτή να βρίσκεται σε ισχύ.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει απωλέσει έως την 1η-2-2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019 ή σύμφωνα με το άρθρο 289 του ν. 4738/2020, υποχρεούται να επανενταχθεί στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 3 του ν. 5036/2023 πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου 2023 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης).

4) Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έως και την 31η Ιουλίου 2023.

Προϋπόθεση για την επικύρωση της ρύθμισης είναι η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μηνιαία έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης με την εμπρόθεσμη εξόφληση της πρώτης δόσης.

Αναβίωση 72 και 120 δόσεων

– Οι οφειλέτες οι οποίοι απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης με την επιφύλαξη του ελαχίστου ποσού μηνιαίας δόσης, κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης επανένταξης είναι η 31η Ιουλίου 2023.

– Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, Δημοφιλείς Εφαρμογές, «Επανένταξη Ρύθμισης 120 & 36/72 δόσεων». Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. εμφανίζονται οι ρυθμίσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. απωλέσθηκαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Από αυτές, ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει τις ρυθμίσεις, για τις οποίες επιθυμεί να υποβάλει αίτηση επανένταξης. Ο αιτών την επανένταξη δηλώνει στην αίτηση, η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι: α) έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (εφόσον υποβάλλει αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση και β) έχει λάβει γνώση ότι εντός μηνός από την επανένταξη στη ρύθμιση πρέπει να εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις τυχόν οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, ώστε να μην απολεσθεί η ρύθμιση στην οποία επανεντάσσονται οι οφειλές.

– Η επανένταξη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αίτησης και όχι αργότερα από την 31 Ιουλίου 2023, ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ποσού της παλαιότερης και της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που αναβιώνει. Η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης που αναβιώνει επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης. Εάν ο οφειλέτης, κατά την ημερομηνία της επανένταξης σε ρύθμιση κατά τις ανωτέρω διατάξεις, έχει λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο, οφείλει εντός ενός μηνός από την ημερομηνία επανένταξης, να τις εξοφλήσει ή να τις τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, ήτοι με αναστολή πληρωμής ή με άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή απόφασης διοικητικού οργάνου. Εάν ο οφειλέτης είχε υπαγάγει τις ανωτέρω οφειλές σε πάγια ρύθμιση για δεύτερη φορά η οποία έχει απολεσθεί κατά την ημερομηνία επανένταξης, έχει τη δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, να υπαγάγει εκ νέου τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση. Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία επανένταξης υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν ενταχθεί στην πρώτη κατά σειρά απολεσθείσα ρύθμιση του πρώτου εδαφίου, όχι όμως και στην τελευταία απολεσθείσα ρύθμιση, στην οποία γίνεται επανένταξη, οι οφειλές αυτές πρέπει να εξοφληθούν ή να τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο Σε περίπτωση που οφειλές που είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση της παρ. 1 έχουν ενταχθεί σε πάγια ρύθμιση η οποία βρίσκεται σε ισχύ, οι οφειλές αυτές δύνανται να επανενταχθούν στην απολεσθείσα ρύθμιση μετά από επιλογή του οφειλέτη. Εάν στην ανωτέρω πάγια ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που δεν είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση η πάγια ρύθμιση εξακολουθεί να ισχύει ως προς αυτές, με τη δημιουργία συνέχειας ρύθμισης η οποία θα έχει νέα Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)

– Εάν, μετά την παρέλευση ενός μηνός από την ημερομηνία επανένταξης στη ρύθμιση, ο οφειλέτης δεν έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο ή εξοφλήσει τις οφειλές του που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, η ρύθμιση στην οποία επανεντάχθηκε, απόλλυται. Ειδικότερα, η ρύθμιση απόλλυται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Περαιτέρω, η ρύθμιση απόλλυται:

i. αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

ii. αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,

iii. αν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους,

iv. αν ο οφειλέτης υποπέσει σε παραβάσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ