Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ τεχνολογία την «φαρέτρα» των πυροσβεστών

Η τεχνολογία την «φαρέτρα» των πυροσβεστών

Μέλη της ομάδας Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Πυροσβεστικής (ΣμηΕΑ) βρέθηκε χθες το πρωί στον Πύργο, μετά από εντολή του Περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Δυνάμεων Δυτικής Ελλάδας – Αρχιπύραρχου Χριστόφορου Μπόκα, προκειμένου να χαρτογραφήσει τη περιοχή της Σπιάντζας. Τα μέλη της νεοσύστατης ομάδας ΣμηΕΑ, παρουσία του αρχιπύραρχου – διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας Βασίλη Σολδάτου και του διοικητή της Π.Υ. Πύργου Γιώργου Κωνσταντακόπουλου πραγματοποίησαν μία συνοπτική παρουσίαση της νέας τεχνολογίας που διαθέτει το πυροσβεστικό σώμα, και δεν είναι άλλη από τα μη επανδρωμένα drone. Ειδικότερα η ομάδα ΣμηΕΑ Δυτικής Ελλάδας δύο drone DJI Matrice 300 RTK, αλλά και ένα ακόμα drone Sarisa- διαφορετικής «φιλοσοφίας» από τα άλλα δύο καθώς έχει τη δυνατότητα ανύψωσης και μεταφοράς υλικών έως και 20-25 κιλά.

Αναφερόμενος στην παρουσία της ομάδας ΣμηΕΑ στον Πύργο ο διοικητής Πυροσβεστικών Δυνάμεων Ν. Ηλείας Β. Σολδάτος τόνισε: «Σήμερα (σ.σ. χθες)  μετά από εντολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Αρχιπύραρχου Χριστόφορου Μπόκα έχει έρθει η ομάδα ΣμηΕΑ  Δυτικής Ελλάδα για να εποπτεύσει μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές εδώ στο Πύργο, την περιοχή της Σπιάντζας. Γενικά είναι μία ομάδα που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2022 λέγεται ομάδα ΣμηΕΑ Δυτικής Ελλάδας  και αποτελείται από drone και η βάση της είναι στην Πάτρα. Θα μας βοηθήσει και στο πυροσβεστικό μας έργο καθώς είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία όσο αφορά την κατάσβεση και την πρόληψη γιατί θα επιτηρεί σε ανυποψίαστο χρόνο για να μπορέσουμε να συνδράμουμε για να θωρακίσουμε το Νομό Ηλείας».

Από τη πλευρά του ο Πυραγός – προϊστάμενος ομάδας μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Γιοτσόπουλος  σημείωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα (σ.σ. χθες) στο Νομό Ηλείας μετά από εντολή του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να συνδράμουμε και εμείς με τη σειρά μας, επικουρικά, στην προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου του Νομού Ηλείας. Σκοπός μας είναι να επιτηρήσουμε και να χαρτογραφήσουμε επικίνδυνες περιοχές καθ’ υπόδειξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, η εύρεση δρομολογίων που θα χρειαστούν οι επίγειες δυνάμεις και η ζωντανή μετάδοση εικόνας προς τα περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων, το ΕΣΚΕΔΙΚ και τους επικεφαλής που θα βρίσκονται επιτόπου στο συμβάν. Μαζί μας έχουμε φέρει ένα από τα drone που διαθέτει η ομάδα μας, το DJI Matrice 300 RTK που έχει δυνατότητα για να πετάει 55 λεπτά. Μπορεί να προσγειωθεί, να αλλάξουμε μπαταρίες και να συνεχίσει για άλλα 55 λεπτά, δηλαδή δίνεται η δυνατότητα να πετάμε 24ωρες το 24ωρο. Διαθέτει θερμική κάμερα που μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πετάμε νύχτα και μέρα, να παρακολουθούμε τα πάντα με την θερμική κάμερα. Το συγκεκριμένο drone μπορεί να πετάξει από τους -20ο C μέχρι και τους +50ο C και έχει εμβέλεια σύμφωνα με τον κατασκευαστή του περίπου στα 15 χιλιόμετρα. Επίσης η κάμερα διαθέτει zoom  5χιλ». όπως επεσήμανε ο Δ. Γιοτσόπουλος το drone εχει τη δυνατότητα να πετάει ακόμα και όταν σε μία περιοχή πνέουν άνεμοι έως 7 bf ενώ η ομάδα ΣμηΕΑ απαρτίζεται από τέσσερα μέλη. Όσο για το drone Sarisa Ελληνικής κατασκευής, έχει τρείς ιδιαίτερες ικανότητες, στην εναέρια επιτήρηση, στην έρευνα και διάσωση και ακόμη στη μεταφορά υλικών. Το μεγάλο drone μεταφοράς υλικών είναι μια ενισχυμένη κατασκευή με επιπρόσθετους έλικες και δυνατότητα ανύψωσης υλικών εως και 20-25 κιλά. Το κόστος του εν λόγω drone ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Το drone παρακολούθησης καταγραφής και έρευνας, μαζί με τα παρελκόμενά του εκτιμάται πως ξεπερνά σε αξία τα 40.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ