Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΟ βακαλάος της 25ης Μαρτίου: Πόσο «αλμυρή» είναι η τιμή του στην...

Ο βακαλάος της 25ης Μαρτίου: Πόσο «αλμυρή» είναι η τιμή του στην Ηλεία;

* Τι συμβολίζει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Μία ανάσα πριν την 25η Μαρτίου και η αγορά άρχισε να ζεσταίνεται, με τον μπακαλιάρο να βρίσκεται στην πρώτη θέση στον πάγκο της αγοράς, αλλά και στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Οι περισσότεροι άρχισαν να προετοιμάζονται από τώρα για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου κάνοντας τη δική τους έρευνα αγοράς .

Οι τιμές στην Ηλεία παραμένουν σταθερές, αφού κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κάτι που βοηθά τους καταναλωτές να τιμήσουν το έθιμο της 25ης Μαρτίου.

Η τιμή του κατεψυγμένου βακαλάου, ξεκινά από 6,90 και αγγίζει τα 15 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος.

Τοπιντζής Γιάννης, Κατεψυγμένα «ΤΟΠΙΝΤΖΗΣ»

«Ο κόσμος έρχεται να προμηθευτεί το βακαλάο για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι και κυμαίνονται από 8,80 έως 15 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος. Εμείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τους καταναλωτές μας, πάντα με ποιοτικά προϊόντα στις καλύτερες τιμές.».

Μπαντούνας Ιωάννης, Κατεψυγμένα «ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ»

«Ο κόσμος έχει ξεκινήσει δυναμικά τις αγορές του για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και επάρκεια προϊόντων και προσπαθούμε όσο μπορούμε να κρατήσουμε τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Η τιμή του βακαλάου ξεκινά από 6,90 και φτάνει τα 13 ευρώ το κιλό ανάλογα με το είδος. Εμείς είμαστε εδώ με την καλύτερη ποιότητα, για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας».

Τι συμβολίζει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Μέσα από το πέρασμα των χρόνων το έθιμο θέλει να τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου και μάλιστα με σκορδαλιά. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά δεν λείπει από το τραπέζι μας της 25η Μαρτίου. Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διπλό εορτασμό για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με την επέτειο της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα είχαν την δυνατότητα  να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν μέσα στην ενδοχώρα είχαν πρόβλημα να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι και από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν ψυγεία.

Μέσα στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η οποία είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία, η Εκκλησία μας επιτρέπει δύο εξαιρέσεις κατά τις οποίες μπορούμε να φάμε ψάρι. Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι κοντά στο τέλος του 15ου αιώνα και πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου και αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή ταυτόχρονα  λύση, έθιμο που καλά κρατά μέχρι τις μέρες μας. Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Έτσι ο βακαλάος (μπακαλιάρος), αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό ψάρι μπήκε στο τραπέζι μας  και κατάφερε να διεκδικήσει επιτυχώς μια κορυφαία  θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο.

Η ακριβής όμως αιτία για την επιλογή μπακαλιάρου κι όχι κάποιου άλλου ψαριού χάνεται στο παρελθόν. Μια άλλη ιστορική εκδοχή αναφέρει  ότι ο παστός μπακαλιάρος κατέκλυσε την αγορά της χώρας μας κάπου στον 17ο με 18ο αιώνα, όταν οι Άγγλοι  τον έφερναν εδώ σε μεγάλες ποσότητες για να πάρουν ως αντάλλαγμα σταφίδες. Το γεγονός ότι ήταν παστός έκανε πιο εύκολη τη συντήρησή του αλλά και την εξάπλωσή του σε όλη τη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ