Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΠολιτιστική προσφορά στον τόπο η παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Πολιτιστική προσφορά στον τόπο η παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Μέχρι τις 19 Μαρτίου στο θέατρο «Απόλλων» του Πύργου το αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Μία σπάνια καλλιτεχνική μυσταγωγία λαμβάνει χώρα στο θέατρο «Απόλλων» του Πύργου από τις αρχές του μήνα. Η Ομάδα Τέχνης «Δούρειος Ίππος» σκηνοθεσία του Παρασκευά Παπαπετρόπουλου παρουσιάζει στη σκηνή  το αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».

Η παράσταση έχει ήδη αγαπηθεί από το κοινό του Πύργου και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι θεατές γεμίζουν ασφυκτικά το θέατρο «Απόλλων» από την πρεμιέρα της παράστασης στις 4 Μαρτίου. Οι συγκλονιστικές ερμηνείες των γυναικών, η άρτια σκηνοθεσία του Παρασκευά Παπαπετρόπουλου και το μινιμαλιστικό και συνάμα γεμάτο συμβολισμούς σκηνικό  από την Ρούλα Πολίτη, είναι πολιτιστική προσφορά στον τόπο, που δύσκολα θα ξεχαστεί.

Το έργο

Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα. Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα γίνεται τυραννική με τις πέντε κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλο. Επιβάλλει πένθος 8 χρόνων και τον εγκλεισμό τους μέσα στο σπίτι, και έτσι περνάνε τις ημέρες τους φυλακισμένες στους τέσσερις τοίχους, φαντάζοντας πώς μπορεί να είναι η ζωή που δεν ζουν, η ζωή έξω απ’ τα στενά παράθυρα που αγναντεύουν και ονειρεύονται, ράβοντας και κεντώντας. Η Αουγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο που γίνεται όμως το αντικείμενο του πόθου τριών γυναικών. Γιατί τον Πέπε ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω της εμφάνισης και ασθενικής της φύσης.

Οι ερμηνείες

Οι ερμηνείες είναι όλες σπουδαίες, παρά το γεγονός πως πολλές από τις ηθοποιούς συμμετείχαν για πρώτη φορά φέτος στην ομάδα, κάτι που δε φάνηκε καθόλου καθώς όλοι λειτούργησαν σαν επαγγελματίες.

Όσο για τη Μπερνάρντα Άλμπα που υποδύεται  μοναδικά η Παναγιώτα Ιωάννου, η ερμηνεία της είναι καθηλωτική. Τύραννος, απολυταρχική, μητέρα, θύμα και θύτης, ταυτόχρονα.  Τραγικό πρόσωπο.

Εξαιρετική στο ρόλο της η Αφροδίτη Κουτρούτσου, ένα σουρεαλιστικό πρόσωπο, που υποδύεται πειστικά τη Μαρία Χοσέφα, την ημίτρελη γιαγιά των κοριτσιών που τολμά και εναντιώνεται με τον τρόπο της στη δεσποτεία της Μπερνάρντα. Στο σπίτι ζουν επίσης η Πόνθια η οικονόμος (Ανδριανή Αργυρακοπούλου) που γνωρίζει πολύ καλά τη μαύρη ψυχή της Μπερνάντα και δεν της χαρίζεται και αυτή που γνωρίζει την αλήθεια για τις τρεις αδελφές και τον έρωτά τους για τον Πέπε Ρομάνο.  Η υπηρέτρια (Χαρούλα Κόλλια) που μαζί με τις πέντε αδελφές, την Αιμιλία Ζαφειροπούλου (Αουγκούστια), την Ιουλία Κόλλια (Μαγδαλένια), την Αθανασία Συντέτου (Αμέλια), την Ελευθερία Μυλωνά( Μαρτίριο) και την Πένυ Ζουμπάκη ( Αδέλα) οδηγούν δραματουργικά με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους την αναπόφευκτη τραγική κορύφωση του έργου.

Στην παράσταση εμφανίστηκε και η έφηβη Λυδία Μίνιτς, κόρη της Παναγιώτας Ιωάννου, μια πολύ γλυκιά παρουσία που βαδίζει στα βήματα της μητέρας της! Εμφανίστηκαν ακόμα η Αθανασία Συντέτου στο ρόλο της ζητιάνας, η Κατερινα Τζουραμάνη (Προυδένθια) και η μικρούλα Μάρω Καραλή ( κοριτσάκι).

Ο Πέπε Ρομάνο ( Βασίλης Τσάκαλης), εμφανίζεται μόνο μια φορά στην σκηνή, όπου έρχεται ως οπτασία για να σκανδαλίσει τα όνειρα των τριών γυναικών.

Μέχρι τις 19 Μαρτίου

Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την παράσταση μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 19 Μαρτίου, εκτός Δευτέρας 12 Μαρτίου και Τρίτης 13 Μαρτίου. Μην χάσετε την ευκαιρία!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ