Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτην «εντατική» το σύστημα υγείας στην Ηλεία

Στην «εντατική» το σύστημα υγείας στην Ηλεία

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας για την στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου

*Την Παρασκευή στις 7:30 το πρωί θα αναχωρήσει πούλμαν με προορισμό το υπ. Υγείας

*Π. Αντωνακόπουλος: «Το ζήτημα λειτουργίας του Νοσοκομείου, δεν αφορά μόνο τους πολίτες του Πύργου, αλλά ολόκληρης της Ηλείας»

*Την προκήρυξη 31 θέσεων σε 23 ειδικότητες ιατρών έχει ζητήσει η διοίκηση του ΓΝ Ηλείας

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Την Παρασκευή το πρωί, θα βρεθούν στο υπουργείο Υγείας, ο δήμαρχος Πύργου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή το δικαίωμα των πολιτών της Ηλείας στην υγειονομική περίθαλψη αλλά και στην ίδια τη ζωή. Μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Πύργου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας με αίτημα να δοθούν ΤΩΡΑ λύσεις και να προχωρήσει η άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου. Στις 7:30 το πρωί της Παρασκευής ένα λεωφορείο θα ξεκινήσει από το σταθμό του ΟΣΕ στην οδό Υψηλάντου προκειμένου να μεταβούν στο υπουργείο Υγείας όλοι  οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, της Ηλείας.

Όπως τόνισε μιλώντας στην «Πρώτη» ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Χωρίς τη δυνατότητα λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, δεν μπορούμε να μιλάμε για λειτουργία νοσοκομείου και μάλιστα σε μία περίοδο με υψηλή νοσηρότητα λόγω του χειμώνα, με αύξηση των περιστατικών γρίπης αλλά και covid-19. Από την πλευρά μας έχουμε ήδη υποβάλλει αιτήματα προκειμένου το νοσοκομείο Πύργου να ενταχθεί στην άγονη ζώνη τύπου Α’. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση του νοσοκομείου, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αντιλαμβανόμαστε ότι το υπουργείο Υγείας για άγνωστο λόγο δεν θέλει να εντάξει την Ηλεία στην Άγονη ζώνη τύπου Α’, δεν θέλει να προχωρήσει σε μετακινήσεις ιατρών, δεν θέλει τη στήριξη του νοσοκομείου με στρατιωτικούς ιατρούς. Η κατάσταση ωστόσο που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο Πύργου δεν επιτρέπει περιθώρια εφησυχασμού και αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλουν όλοι να κατανοήσουν». Παράλληλα ο δήμαρχος Πύργου επεσήμανε ότι έχουν κληθεί να συμμετέχουν όλοι στην κινητοποίηση της Παρασκευής ενώ δήλωσε: «Οφείλουν όλοι οι αιρετοί, οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων να είναι δίπλα μας στην κινητοποίηση της παρασκευής που θα γίνει στην Αθήνα. Ήδη έχουμε αποστείλει ενημερώσεις και κάποιοι έχουν ανταποκριθεί θετικά. Για μία ακόμα φορά τους καλώ όλους να συμμετέχουν καθώς το ζήτημα λειτουργίας του Νοσοκομείου, δεν αφορά μόνο τους πολίτες του Πύργου αλλά ολόκληρης της Ηλείας».

Η αλήθεια για το νοσοκομείο

149.000 μόνιμοι κάτοικοι, τρείς υποστελεχωμένες νοσηλευτικές μονάδες, ένας μόνο Παθολόγος για να καλύψει τις ανάγκες, τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών.

Δυστυχώς οι αριθμοί υπάρχουν προκειμένου να επιβεβαιώνουν την κατάντια του συστήματος υγείας στο Νομό Ηλείας.

Ενός συστήματος υγείας, που παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, γιατρού και λοιπού προσωπικού, πολλές φορές δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ίδιων των πολιτών, με αποτέλεσμα να γίνονται διαρκώς διακομιδές προς τα νοσοκομεία της Αχαΐας…. Τυχαίο ; Σίγουρα όχι!

Δεν είναι λίγες οι φορές που βγήκαν προκηρύξεις θέσεων οι οποίες ωστόσο ήταν άγονες…. Κανένα ενδιαφέρον για τη κάλυψη των θέσεων στο βασικό νοσοκομείο- πυλώνα  του Νομού- που κατά κοινή ομολογία δεν είναι άλλο από το νοσοκομείο Πύργου. 

Εδώ και μήνες, η παθολογική κλινική, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η κλινική covid-19, ακόμα στηρίζονται στις «πλάτες» του ενός και  μόνο παθολόγου ιατρού- του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής, Κωνσταντίνου Αλεξόπουλου που μετακινήθηκε από τη ΝΜ Αμαλιάδα στη ΝΜ Πύργου για την κάλυψη των αναγκών. Ένας παθολόγος δεκάδες ασθενείς…. και γιατροί που καλούνται με εντέλλεσθε από την 6η ΥΠΕ, εδώ και μήνες, να συνδράμουν την λειτουργία του Νοσοκομείο Πύργου μετακινούμενοι από Αχαΐα και από Αρκαδία.  Πόσο ασφαλής είναι ωστόσο η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, όταν επί μήνες στηρίζεται σε έναν και μόνο ιατρό και όταν οι γιατροί που έρχονται για μία και μόνο εφημερία στο Νομό, δεν γνωρίζουν καν τους φακέλους των ασθενών;  

Δεν είναι μόνο η λειτουργία της Παθολογικής κλινικής . Σημαντικά κενά υπάρχουν σε πολλές ειδικότητες ιατρών και δυστυχώς μέχρι και σήμερα, δεν έχουν καλυφθεί. Άγονοι δεκάδες διαγωνισμοί, για την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών… και κάθε μέρα τα νοσοκομεία της Ηλείας «βουλιάζουν» υπό την πίεση που δέχονται.

Εδώ και μήνες αυξάνουν οι φωνές αιρετών και φορέων μου ζητούν να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία της Ηλείας «άγονη ζώνη τύπου Α» με την ελπίδα ότι τα επιπρόσθετα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς θα βοηθήσουν στην στελέχωση των Νοσηλευτικών Μονάδων της περιοχής.

Ο δήμος Πύργου πριν από αρκετούς μήνες, κάλεσε τους φορείς και συνυπέγραψαν το αίτημα  χαρακτηρισμού του Νοσοκομείου Πύργου σε «άγονη ζώνη τύπου Α»…. οι Βουλευτές Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης μέσω επίκαιρων ερωτήσεων προς το υπουργείο Υγείας προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να δοθεί λύση στο… αδιέξοδο, στο οποίο έχουμε ήδη οδηγηθεί. Η απάντηση αρχικά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, δεν ήταν άλλη από το ότι… η Ηλεία δεν είναι νησί και ότι μπορούν οι ασθενείς να μετακινούνται στα νοσοκομεία όμορων νομών έως ότου δοθούν κίνητρα που να προσελκύσουν ιατρούς τα νοσοκομεία της Ηλείας…. Μερικές εβδομάδες αργότερα και μετά από την κατακραυγή που υπήρξε, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αρκέστηκε στο να πει ότι το υπουργείο, εξετάζει το αίτημα των Ηλείων για χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως «άγονη ζώνη τύπου Α»….

Μήνες στην αναμονή και η υγεία των πολιτών της Ηλείας κυριολεκτικά στο απόσπασμα.

Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής επί της ουσίας θα σημάνει, είτε μας αρέσει είτε όχι, την αναστολή λειτουργίας του ίδιου του Νοσοκομείου Πύργου.

Άγονες προκηρύξεις, σημαίνει επί της ουσίας άγονη περιοχή! Η Ηλεία, δεν είναι νησί… και οι πολίτες του νομού, δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας για να αναζητούν φροντίδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης σε όμορους νομούς.

Η κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί, είναι άκρως επικίνδυνη, και αργά ή γρήγορα είναι πιθανό ακόμα και να θρηνήσουμε για την απώλεια κάποιας ανθρώπινης ζωής.

Αλήθεια πόσο πιθανό είναι οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να δεχόντουσαν να νοσηλευτεί ένας πολύ δικός τους άνθρωπος σε νοσοκομείο της Ηλείας;…. Καλές οι κτιριακές εγκαταστάσεις και πολύ καλός και ο εξοπλισμός του νοσοκομείου, όταν όμως δεν υπάρχουν γιατροί, είναι αδύνατη η περίθαλψη των ασθενών- κάτι το οποίο στο υπουργείο Υγείας μάλλον δεν θέλουν να καταλάβουν. Ο συστηματικός εμπαιγμός από πλευράς του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να τελειώσει σήμερα κι όλας!

Δύο φορές έχουν σταλεί έγγραφα προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη στα οποία ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ζητά συνάντηση, χωρίς καμία απολύτως απάντηση. Πριν από μερικές ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη συλλόγων και φορέων αποφάσισε «επίσκεψη» στο υπουργείο Υγείας… καθώς μέχρι και σήμερα ισχύει η ρήση «στου κουφού την πόρτα»…. Μόνο που στο υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να συνεχίσουν να «κωφεύουν» καθώς μιλάμε για την υγεία και τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. 

Αλήθεια πόσο κοστολογεί το υπουργείο, μία ανθρώπινη ζωή;

Αλήθεια ποιος θα φέρει την ευθύνη εάν ένας συμπολίτης μας χαθεί λόγο της έλλειψης ιατρικού προσωπικού;

Δεκάδες τα κενά

Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις αλλά συνολικά τριάντα μία (31) είναι οι «κενές» θέσεις ιατρών σε συνολικά 23 ειδικότητες στο νοσοκομείο του Πύργου.  Ειδικότερα η διοίκηση του ΓΝ Ηλείας ζητά να προκηρυχτούν επτά (7) θέσεις παθολόγων , τέσσερις (4) θέσεις  χειρουργικής, δύο (2) θέσεις αναισθησιολογίας αλλά και τρείς (3) θέσεις ιατρών για την ΜΕΘ- που έχει ήδη αδειάσει- και κινδυνεύει με «λουκέτο»

α/αΕιδικότηταΒαθμόςΑριθμός θέσεωνΠαρατηρήσεις
1Χειρουργικής ή Αναισθησιολογίας ή Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας ή Νεφρολογία; για τη ΜΕΘΕΒ’32 Αγονες από προκήρυξη και 1 κενή
4Εσωτερικής ΠαθολογίαςΕΒ’7Άγονες προκηρύξεις
5ΩΡΑΕΒ1 
6Ορθοπεδική; και ΤραυματιολογίαςΕΒ2 
7Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Πνευμονολογίας – Φυματολογίας ή Ορθοπεδική; ή Γενικής Ιατρικής (ΤΕΠ)ΕΒ’I 
8ΚαρδιολογίαςΕΒ’2 
9Νεφρολογία;ΕΒ’1 
10ΠαιδιατρικήςΕΒ’2 
ΠΑκτινοδιαγνωστική;ΕΒ’3 
12ΧειρουργικήςΕΒ41 Αγονη από προκήρυξη και 3 κενές
13Ουρολογία:ΕΒ1 
14ΨυχιατρικήςΕΒ’1 
15ΑναισθησιολογίαςΕΒ’21 Αγονη από προκήρυξη και 1 κενή
16ΝευρολογίαςΕΒ’1 
17ΟφθαλμολογίαςΕΒ’1 
18Ιατρικής Βιοπαθολογίας (Μικροβιολογικό)ΕΒ’1 
19ΝευρογειρουργικήςΕΒ’2 
20Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας ή Παθολογίας (Αιμοδοσία)ΕΒ’1 
21ΡευματολογίαςΕΒ’1 
22ΕνδοκρινολογίαςΕΒ’1 
23Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ)ΕΒ’1 
 Σύνολο θέσεων 31 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ