Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΑννίτα Λάκκα: «Ο Μπούρας παίζει ἐν οὐ παικτοῖς»

Αννίτα Λάκκα: «Ο Μπούρας παίζει ἐν οὐ παικτοῖς»

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον διάβασα τις δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, κου Μπούρα, περί πρότασης ίδρυσης Ξενόγλωσσης Σχολής Πολιτισμού στην Ηλεία!

Ο διάλογος άργησε δύο χρόνια

Ο κος Μπούρας επιθυμεί να ανοίξει δημόσιο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία προκειμένου να δημιουργηθεί αυτόνομη σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ηλεία. Ταυτόχρονα καταθέτει ο ίδιος έτοιμη πρόταση! Συνεπώς ο διάλογος θα γίνει επί της πρότασης του κου Μπούρα για την οποία μας προκαταλαμβάνει δεόντως! Επίσης, ο κος Μπούρας προχωράει σε διάλογο σχεδόν δύο χρόνια μετά την κατάθεση  του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με τον οποίο θα έκλειναν τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα του νομού μας. Το εν λόγω κείμενο που με ελάχιστες αποκλίσεις έγινε αποδεκτό από το Υ.ΠΑΙ.Θ. και επικυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα  προέβλεπε α) τη συνένωση του τμήματος «Γεωπονίας» με έδρα την Αμαλιάδα και «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής» με έδρα το Μεσολόγγι σε «Τμήμα Γεωπονίας» με έδρα το Μεσολόγγι, β) τη συνένωση του Τμήματος Μουσειολογίας με το Τμήμα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» με ονομασία Τμήμα «Ιστορίας-Αρχαιολογίας» και έδρα την Πάτρα. Είχε προηγηθεί φυσικά η αναστολή λειτουργίας του υπό ίδρυση ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Επομένως γεννιέται εύλογα το ερώτημα: γιατί η Πρυτανεία του Παν. Πατρών στο Στρατηγικό της Σχέδιο δεν προέβλεπε ούτε τη δυνατότητα λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ αλλά ούτε τη δημιουργία νέων τμημάτων στον νομό στη θέση αυτών που μεταφέρθηκαν/συγχωνεύτηκαν; Πώς αναστέλλεις/μεταφέρεις/συγχωνεύεις τμήματα αφήνοντας έναν νομό χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς να έχεις πλάνο για την επόμενη μέρα; Πόσο βραχύπνοος δικαιολογείται να είναι ένας «στρατηγικός» σχεδιασμός που αφορά στο μέλλον ενός απ’ τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας μας;

Η απάντηση εύκολη και αβίαστη: Η Πρυτανεία του Παν. Πατρών ήταν η μόνη που διευκόλυνε το στρατηγικό σχέδιο της κας Κεραμέως και των συμφερόντων που αυτή υπηρετεί! Το σχέδιο για απορρύθμιση, αποδιάρθρωση, γκρέμισμα της δημόσιας εκπαίδευσης χάριν της ιδιωτικής! Κι εδώ μπαίνει στη συζήτηση η πρόταση του κου Μπούρα.

Η πρόταση – ντροπή

Προτείνει ο Πρύτανης την ίδρυση Ξενόγλωσσης Σχολής Πολιτισμού. Διατείνεται ότι θα είναι η όγδοη σχολή του Παν. Πατρών. Επ’ αυτού απαντώ και ρωτώ: η όγδοη σχολή του Παν. Πατρών θα ήταν η Νομική, την ίδρυση της οποίας ανέστειλε η Κυβέρνηση. Γιατί δεν προτείνει ο κος Μπούρας λοιπόν τη λειτουργία της;

Διατείνεται επίσης ότι θα είναι η πρώτη «τέτοια» σχολή στην Ελλάδα! Ω της καινοτομίας! Τον ενημερώνω λοιπόν ότι βάσει του άρθρου 16 του Συντάγματός μας οι προπτυχιακές σπουδές είναι δωρεάν. Γιατί η Σχολή την ίδρυση της οποίας προαλείφει είναι σχολή με ΔΙΔΑΚΤΡΑ! Επίσης, ξενόγλωσσο τμήμα λειτουργεί στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ (BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece), με συναφές περιεχόμενο αλλά με τελείως διαφορετική φιλοσοφία περί εισδοχής φοιτητών/τριών.

Ως προς τις άλλες δύο κατευθύνσεις της Σχολής (Ολυμπισμού, Ελληνικού Πολιτισμού) σημειώνω τα εξής: Στο Παν. Πελοποννήσου λειτουργεί στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Ολυμπιακές Σπουδές, Ολυμπιακή Παιδεία, Οργάνωση και Διαχείριση Ολυμπιακών Εκδηλώσεων». Συνεπώς τι νέο και πρωτοπόρο στον χώρο της γνώσης θα προσφέρει αυτό το Τμήμα που δεν υπάρχει ήδη και μάλιστα δοκιμασμένο κι αξιολογημένο; Αναφορικά με την κατεύθυνση Ελληνικού Πολιτισμού, και σ’ αυτή την περίπτωση λειτουργεί ήδη Τμήμα με τον ίδιο ακριβώς τίτλο στο ΕΑΠ. Επιπροσθέτως, τίθεται ένα πολύ σοβαρό με ιδεολογικό υπόβαθρο ζήτημα για τον τίτλο και συνεκδοχικά το περιεχόμενο σπουδών του εν λόγω τμήματος.

Ακολούθως, η ίδρυση μιας τέτοιας Σχολής θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην ήδη προβληματική εργασιακή σχέση των εμπλεκόμενων σ’ αυτή. Τη στιγμή που μιλάμε έχουν διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμιά μας πλείστα εργασιακά καθεστώτα (συμβάσεις σύμφωνα με το Π.Δ. 407, για υπότροφους στα προγράμματα διδακτικής επάρκειας, για Ε.Ε.Π., για Ε.Δ.Ι.Π., για ερευνητικό προσωπικό). Ο επιπλέον κατακερματισμός θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο μια ήδη προβληματική κατάσταση.

Το προμελετημένο και ειδεχθές έγκλημα που διαπράχθηκε στην Ηλεία από την κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο Πατρών δε θα ξεπλυθεί έτσι απλά!

Η Ανώτατη Εκπαίδευση δε θα εκχωρηθεί στα πάσης φύσεως συμφέροντα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι παρών στον διάλογο για να διατρανώσει το πρόγραμμά του και τις θέσεις του για μια ποιοτική Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση τέτοια που αρμόζει στη νεολαία μας και στον λαό της Ηλείας!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σχέδιο για την Ηλεία!

Αννίτα Λάκκα

Μέλος της Κ.Ε. και της Γραμματείας του Τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ