Το πιο ντιζαϊνάτο ζαχαροπλαστείο βρίσκεται στα Κρέστενα Ηλείας -Πρωταγωνιστής το ξύλο, ιδιαίτερο

1351

Οι βιτρίνες με τα γλυκά που κατασκευάζουν μοιάζουν με προθήκες πολύτιμων κοσμημάτων και είναι σαν να φιγουράρουν σε ζαχαροπλαστεία διάσημων pastry chef στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Και όμως βρισκόμαστε στην Ηλεία σε ένα ζαχαροπλαστείο – αρτοποιείο όπου η υψηλή λειτουργικότητα και η high end τεχνολογία βρίσκονται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας που συνδυάζεται με την υψηλή αισθητική και το design. Ο λόγος για την οικογενειακή επιχείρηση «Καρνάρος» στα Κρέστενα Ηλείας που είναι ένα διαφορετικό ζαχαροπλαστείο – αρτοποιείο που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ταιριάζει με τις λιχουδιές που πωλούνται μέσα.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο ARCHE – Architecture & Design Lab χρησιμοποίησε ζεστές, χρυσές αποχρώσεις για να διακοσμήσει το αρτοποιείο «Καρνάρος»
στα Κρέστενα Ηλείας, το οποίο πουλάει το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα που φτιάχνει σε μινιμαλιστικά ράφια.

Το κατάστημα έχει μια πολύ ισχυρή ταυτότητα με την πρόσοψη και το εσωτερικό και δύσκολα περνάει απαρατήρητο αν το δείτε σε scroll του Instagram πόσο μάλλον από κοντά.

«Τα τελευταία χρόνια γίνονται εξαιρετικά έργα στην Ελλάδα από αξιόλογους συναδέλφους. Η έμπνευση γεννιέται συνδυάζοντας τις σχεδιαστικές προσεγγίσεις και χαρακτήρα που μας ενδιαφέρουν και το προφίλ, τα ζητούμενα και τις προσδοκίες που θέτει ο ιδιοκτήτης του έργου. Ως γραφείο μας ενδιαφέρει η σύζευξη νέων τεχνολογιών και αρχιτεκτονικής τόσο σε σχεδιαστικό όσο και κατασκευαστικό επίπεδο. Αυτό έχει να κάνει τόσο με τις διαδικασίες που ακολουθούμε σε συνθετικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φόρμα, τη γεωμετρία, τον φωτισμό, τα υλικά. Στο συγκεκριμένο έργο μας ζητήθηκε η ολική ανακαίνιση του κεντρικού πρατηρίου άρτου και ζαχαροπλαστικής μιας αρτοποιίας που έχει έδρα στα Κρέστενα Ηλείας. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία 80 χρόνων. Η μονάδα παραγωγής είχε πρόσφατα εκσυγχρονιστεί και οι πελάτες μας (η τρίτη γενιά πλέον της αρτοποιίας) μας ανέθεσαν το σχεδιασμό του πρατηρίου ώστε αυτός να εκφράζει το σύγχρονο διατηρώντας όμως χαρακτηριστικά οικειότητας. Στην προσέγγισή μας αυτά τα δύο χαρακτηριστικά: το σύγχρονο και το οικείο προσεγγίστηκαν με τον συνδυασμό της οικείας ξύλινης υφής με τη σύνθετη γεωμετρία της καμπύλης», περιγράφουν στο iefimerida o Βασίλης Στρουμπάκος και η Μίνα Σαραντοπούλου, επικεφαλής του γραφείου ARCHE architecture+design laboratory.

Αυτού του είδους ο συνδυασμός επαναλήφθηκε σε μια σειρά από ζεύγη:

  • η καμπύλη και η ευθεία (η καμπύλη γεωμετρία της ξύλινης επιφάνειας με την ορθογωνική γεωμετρία των πάγκων και ψυγείων),
  • το περίπλοκο και το διακριτικό: η υφή της συμήδας με το μονοχρωματικό σχεδόν ουδέτερο υπόλευκο του corian,
  • το κορεσμένο και το απλό: ο κορεσμός των χρωμάτων στο πάνω τμήμα με το μονοχρωματικό κάτω επίπεδο,
  • η λειτουργικότητα και η ταυτότητα: η επιλογή του γραφείου να αναδείξει το υποστήλωμα που βρίσκεται στο κέντρο του χώρου κάνοντάς το πρωταγωνιστικό στοιχείο της ταυτότητας του χώρου, επιτυγχάνοντας ωστόσο τη λειτουργικότητα της ροής των πελατών.

Η επιδερμίδα, η οποία αποτελεί το πρωταγωνιστικό στοιχείο, σχεδιάστηκε ως μια συνεχής επιφάνεια η οποία καλύπτει τον κύριο τοίχο και την οροφή του εσωτερικού και έχει τη μέγιστη τοπολογική παραμόρφωση στην θέση του εσωτερικού υποστηλώματος του χώρου. Κατασκευάστηκε ως σειρά συναρμολογημένων προφίλ από κόντρα πλακέ σημύδας, τα οποία κόπηκαν με cnc milling. Αποτελείται από 59 διαδοχικά προφίλ αυξανόμενου μήκους και διαφοροποιούμενης γεωμετρίας τα οποία συναρμολογούνται από 312 επιμέρους κομμάτια.

Όλη η κατασκευή υλοποιήθηκε από τοπικούς μάστορες, ξυλουργούς, μεταλλουργούς και κατασκευαστές καθώς ήταν η παράκληση των ιδιοκτητών όντας μια οικογενειακή επιχείρηση με μακριά ιστορία στην περιοχή.

Αυτή ήταν μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι αρχιτέκτονες. «Κανένας μάστορας της περιοχής δεν είχε κατασκευάσει προηγουμένως κάτι τέτοιο. Ήταν μια εξαιρετική συγκυρία αφού συνδυάστηκαν πολύ αρμονικά σύγχρονες τεχνικές κατασκευής (όπως η κοπή των φύλλων συμήδας με CNC-Milling, που έγινε σε τοπικό ξυλουργείο), με παραδοσιακές τεχνικές (όπως η σύνθετη διαδικασία συναρμολόγησης και ανάρτησης). Οι τεχνήτες που ανέλαβαν το έργο ήταν έμπειροι και καταρτισμένοι. Παρόλο που δεν είχαν ξανακάνει κάτι αντίστοιχο, το αντιμετώπισαν με όρεξη και κίνητρο ως πρόκληση και για τους ίδιους. Η κατασκευή κύλησε πολύ ομαλά και ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση συνδυασμού παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών», θυμάται ο Βασίλης Στρουμπάκος και η Μίνα Σαραντοπούλου.

Η άλλη πρόκληση με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι ήταν το σχεδιαστικό κομμάτι. «Το σχεδιαστικό αφορά στο υποστήλωμα που υπάρχει στο κέντρο του χώρου του καταστήματος. Αυτό πάντα αντιμετωπιζόνταν ως ένα λειτουργικό πρόβλημα για το πρατήριο και είχε επισημανθεί από τους πελάτες. Η προσέγγιση διαμορφώθηκε ώστε αντί να προσπαθήσουμε να κρύψουμε το υποστήλωμα να εντείνουμε την παρουσία του και να το θέσουμε ως πρωταγωνιστικό στοιχείο της σύνθεσης και της ταυτότητας του καταστήματος. Σε αυτό η παραμόρφωση της καμπύλης γεωμετρίας της οροφής φτάνει στο μέγιστο βαθμό και δημιουργεί έτσι μια νησίδα ροής περιμετρικά του. Με αυτόν τον τρόπο ένα πρώην λειτουργικό πρόβλημα μετατρέπεται σε κύριο στοιχείο ταυτότητας», καταλήγουν οι ίδιοι.

Ταυτότητα έργoυ:
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ARCHE – Architecture & Design Lab

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Στρουμπάκος Βασίλης, Σαραντοπούλου Μίνα

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Κωνσταντινίδης

Φωτογραφία: Χρήστος Διονυσόπουλος