Σε τελική ευθεία ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η επέκταση του κεντρικού βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

158

Έργο «πνοής» για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των κατοίκων

Σάκης Μπαλιούκος: «Είναι το σημαντικότερο έργο αυτής της περιόδου πιθανόν σε όλη την Ηλεία»

Στο στάδιο της  ολοκλήρωσης βρίσκεται το ζωτικής σημασίας έργο εκσυγχρονισμού  και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού των Κοινοτήτων Κρεστένων – Μακρισίων – Καλλικώμου – Ραχών – Σαμικού, το οποίο θα συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην ευρύτερη περιοχή.

Η υλοποίηση του έργου  αναβάθμισης  και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού με μονάδα επεξεργασίας βοθρολυμάτων, προϋπολογισμού  3.577.788,12 €, γίνεται  έπειτα από τις συνεχείς προσπάθειες της δημοτικής αρχής Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Σάκη Μπαλιούκο και περιλαμβάνει τον πλήρη εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων που  δημιουργήθηκαν  πριν από 30 χρόνια περίπου, από τον αείμνηστο πρ. δήμαρχο Κρεστένων Παν. Αθανασόπουλο.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό έργο απόλυτης επεξεργασίας λυμάτων που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο στην Πελοπόννησο, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κοινοτήτων Κρεστένων, Μακρισίων, Καλλικώμου, Ραχών και Άνω Σαμικού, ενώ θα υπάρχει  η δυνατότητα για την επέκταση   του βιολογικού και σε άλλες Τ.Κ. του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Ήδη έχει δοκιμαστεί με επιτυχία η πρώτη γραμμή επεξεργασίας των λυμάτων, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και το δεύτερο στάδιο του έργου  από την ανάδοχο κοινοπραξία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – ΜΤ Α.Τ.Ε. που  ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό  του βιολογικού καθαρισμού Κρεστένων, με την εγκατάσταση υπερσύγχρονων συστημάτων.

Τα επεξεργασμένα λύματα θα αποτελούνται από καθαρό νερό καθώς  και άλλα υλικά,  που θα μπορούν  να χρησιμοποιηθούν για πότισμα και άλλες χρήσεις στις καλλιέργειες!

Δηλώσεις για το έργο

του βιολογικού Κρεστένων

Σάκης Μπαλιούκος, Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων:

«Είναι το σημαντικότερο έργο αυτής της περιόδου πιθανόν σε όλη την Ηλεία. Εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες τεχνικές. Προωθεί τον εθνικό στόχο για επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασθέντος νερού σε καλλιέργειες και υποδομές πρασίνου του Δήμου μας. Ενώ με την αυξημένη δυναμικότητά του δίνει την δυνατότητα να οδηγηθούν σε επεξεργασία τα λύματα και άλλων οικιστικών Κοινοτήτων (Βρίνα, Γρύλλος, Σκιλλουντία, αλλά και περιοχές και οικισμοί των Μακρισίων και Κρεστένων). Πέραν αυτού όμως είναι ένα έργο μνημόσυνο στον αείμνηστο γιατρό και Δήμαρχο Παναγιώτη Αθανασόπουλο ο οποίος είχε το 1993 κατασκευάσει τον πρώτο Βιολογικό που εξυπηρετούσε την Κρέστενα. Στην πορεία το 2002 με πρότασή του αξιοποιήσαμε τις εγκαταστάσεις και μεταφέραμε τα λύματα από τις γειτονικές Κοινότητες.

Σήμερα παίρνει την τελική του μορφή και με την μονάδα επεξεργασίας βοθρολυμάτων δίνει την δυνατότητα και στα άλλα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων των Κοινοτήτων μας να υπάρχει μια πλήρη προστασία του περιβάλλοντος. Θέλω να ευχαριστήσω το κύριο Αντιδήμαρχο και τις Υπηρεσίες του Δήμου για το άριστο αποτέλεσμα».

Γιαν. Δάγκαρης, αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων:

«Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του βιολογικού  καθαρισμού Κρεστένων με την προμήθεια και τοποθέτηση υπερσύγχρονων συστημάτων επεξεργασίας αστικών λυμάτων, θα συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της εγκατάστασης, δεδομένου ότι στο βιολογικό καθαρισμό καταλήγουν τα λύματα από το σύστημα μεταφοράς των λυμάτων των κοινοτήτων Κρεστένων, Μακρισίων, Καλλικώμου, Ραχών και Άνω Σαμικού.

Επίσης  θα συμβάλει στη διαχείριση της χλωρίδας και της πανίδας, στην προστασία της ποιότητας του νερού και της δημόσιας υγείας και στην αειφορία της περιοχής. Πρέπει να σημειωθεί  ότι είναι το πιο σημαντικό έργο επεξεργασίας των λυμάτων, που κατασκευάζεται  αυτή την περίοδο στην Πελοπόννησο.

Ο υφιστάμενος βιολογικός καθαρισμός  κατασκευάστηκε την περίοδο 1993-94 από το  πρώην δήμο Κρεστένων, όπου δήμαρχος εκείνη την περίοδο ήταν ο αείμνηστος  Παν. Αθανασόπουλος».

Κώστας Δρακόπουλος, πρόεδρος Τ.Κ. Κρεστένων:

«Πρόκειται  για ένα ιδιαίτερα  σημαντικό έργο για την περιοχή του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αλλά και ολόκληρο το Νομό, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη προστασία του περιβάλλοντος. 

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το κύριο  Δήμαρχο, τον κύριο Αντιδήμαρχο  και τις Υπηρεσίες του Δήμου για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου που ήταν και επιθυμία της Κοινότητάς μας.

Ταυτότητα του έργου

Το έργο με προϋπολογισμό 3.577.788,12 € το οποίο  χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, περιλαμβάνει:

  • Σταθμό υποδοχής βοθρολυμάτων.
    • Σύστημα απόσμησης
    • Πρόσθετο εσχαρισμός στην είσοδο.
    • Ανοξικές ζώνες για την απονιτροποίηση
    • Μονάδες MBR (Membrane Bio Reactor)

      Η μέθοδος βιολογικής επεξεργασίας με μεμβράνες (MBR) χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό του βασικού συστήματος ενεργού ιλύος για τη βιοδιάσπαση της οργανικής ύλης με σύστημα διύλισης. Η μεμβράνη ενεργεί ως ένας φυσικός φραγμός για τα στερεά, με αποτέλεσμα να παράγεται επεξεργασμένο νερό άριστης ποιότητας.

Εξάλλου με την υπ’ αριθμ. 129/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η τροποποίηση της ανωτέρω σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – ΜΤ Α.Τ.Ε. προκειμένου να εκτελεστούν συμπληρωματικές εργασίες οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων, συνολικής δαπάνης 322.375,20 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α 24%.

  Οι συμπληρωματικές εργασίες αφορούν :

  • την ανακατασκευή του αντλιοστασίου αρχικής ανύψωσης της εγκατάστασης, την προμήθεια και εγκατάσταση πιεστικού βιομηχανικού νερού, την προμήθεια και εγκατάσταση αντλιοστασίου εσωτερικής ανακυκλοφορίας,  την αντικατάσταση του αντλητικού συγκροτήματος, την κατασκευή νέου δικτύου εξωτερικού φωτισμού,  τις εργασίες επισκευής του κτιρίου διοίκησης κ.α.