Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΥποσχέσεις για ακόμα μία φορά από την Μίνα Γκάγκα για την διάλυση...

Υποσχέσεις για ακόμα μία φορά από την Μίνα Γκάγκα για την διάλυση της δημόσιας υγείας στην Ηλεία

Παρέπεμψε στις… «νομοσχεδιακές καλένδες» για την υποστελέχωση των Νοσοκομείων, ενώ παράλληλα «έκοψε» για μία ακόμα φορά το αίτημα για ένταξη σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’

Ενώ η δημόσια υγεία στην Ηλεία εκπέμπει… SOS, η Αν. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα παρέπεμψε στις… «νομοσχεδιακές καλένδες» για την επίλυση των προβλημάτων υποστελέχωσης των Νοσοκομείων του Νομού, ενώ παράλληλα «έκοψε» για μία ακόμα φορά το αίτημα για ένταξη σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’.

Η Μίνα Γκάγκα απαντώντας χθες το απόγευμα σε επίκαιρες ερωτήσεις των Βουλευτών Ηλείας Διονύση Καλαματιανού και Μιχάλη Κατρίνη, για την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές δημόσιας υγείας στην Ηλεία, δεν ανακοίνωσε καμία άμεση λύση για την ομαλή λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας. Αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα, αλλά τόνισε πως η ένταξη σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ δεν είναι η λύση. «Το να τα βγάζουμε όλα άγονα δεν είναι λύση», είπε. Μάταια, τόσο ο κ. Καλαματιανός, όσο και ο κ. Κατρίνης, της επεσήμαναν πως περιοχές όπως η Κυπαρισσία θα ενταχθούν στο καθεστώς των άγονων περιοχών. Μάλιστα, η κα Γκάγκα, ξεπερνώντας το παράδειγμα της Κυπαρισσίας, ανέφερε πως η Ηλεία δεν είναι αποκομμένη από στεριά όπως το νησί της Κέρκυρας, επομένως μπορεί εύκολα κάποιος να μετακινηθεί προς μια άλλη περιοχή! Ακόμα έκανε λόγο για «καταπληκτικό Νοσοκομείο στον Πύργο» και υποσχέθηκε για μία ακόμα φορά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών. Ενώ στις αναφορές των Βουλευτών μας για «ακέφαλο» εδώ και δύο μήνες Γ/Ν Ηλείας μετά την παύση του Χρήστου Χριστόπουλου, δεν απάντησε.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τα περιφερειακά νοσοκομεία και γι’ αυτό βγάλαμε προκήρυξη πρώτα για αυτά», επεσήμανε, ενώ σε ότι αφορά τις έκτακτες μετακινήσεις ιατρών ανέφερε:  «Οι γιατροί δεν είναι κουτάκια, έχουν τις ζωές τους στην Ελλάδα, οι μετακινήσεις δεν είναι ο τρόπος». Τέλος, παρέπεμψε σε… νέο νομοσχέδιο για τον χάρτη υγείας στην Ελλάδα, που σύμφωνα με την κα Γκάγκα θα περιέχει κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών, χωρίς όμως να αναφέρει πότε θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο.

Διονύσης Καλαματιανός στη Βουλή για τη δημόσια υγεία της Ηλείας

«Τα Νοσοκομεία καταρρέουν και η κυβέρνηση αδιαφορεί»

Απογοητευτικές ήταν οι απαντήσεις της Αν. Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα, στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού για το μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων της Ηλείας σε ιατρούς.

Η Αν. Υπουργός Υγείας δεν ανακοίνωσε καμία άμεση λύση για την ομαλή λειτουργία των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας. Αντίθετα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο νομός σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄, όπως συνέβη με την Π.Ε. Κέρκυρας, παραπέμποντας την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων της Ηλείας σε μελλοντικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης. Μάλιστα, ανέφερε πως η Ηλεία δεν είναι αποκομμένη από στεριά όπως το νησί της Κέρκυρας, επομένως μπορεί εύκολα κάποιος να μετακινηθεί προς μια άλλη περιοχή! 

Κατά την πρωτολογία του ο κ. Καλαματιανός, απευθυνόμενος προς την Αν. Υπουργό, υπογράμμισε την τραγική κατάσταση που βιώνει εδώ και καιρό η δημόσια υγεία στην Ηλεία.

«Έχουμε ακούσει υποσχέσεις στο παρελθόν και από εσάς, αλλά και από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, τον κ. Κικίλια. Τραγική η κατάσταση τότε, ακόμη χειρότερη σήμερα. 

Αυτή τη στιγμή τα Νοσοκομεία της Ηλείας λειτουργούν με έναν παθολόγο. Έχουν αποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από είκοσι ιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες. Αυτή τη στιγμή ο Διοικητής έχει παυθεί και σχεδόν για δύο μήνες δεν έχει έρθει αντικαταστάτης. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να μείνει και η ΜΕΘ χωρίς κρίσιμες ειδικότητες. Αυτή τη στιγμή οι συμβάσεις εργαζομένων λήγουν και ακόμα δεν έχετε ανακοινώσει τίποτα για το τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή στην Ηλεία όλοι αγωνιούμε γιατί οι προκηρύξεις για τις θέσεις των ιατρών δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι απελπιστική.

Πρόσφατα που είχατε έρθει στο νομό μας, είχατε αναφέρει, όταν σας έθεσαν οι επιστημονικοί φορείς το αίτημα να ενταχθεί η Ηλεία στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α΄ Ζώνης, ότι η Ηλεία δεν είναι Καστελόριζο. Όμως, είναι Καστελόριζο η Κέρκυρα που πριν από λίγο καιρό εντάχθηκε σε αυτό το καθεστώς;  Είναι Καστελόριζο η Κυπαρισσία που ακούγεται ότι έχει γίνει διαδικασία για να ενταχθεί; Είναι Καστελόριζο η Ρόδος; Ζητούμε λοιπόν και εμείς, όλοι οι Ηλείοι, να ενταχθούν οι Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας σε αυτό το καθεστώς  της άγονης και προβληματικής περιοχής Α΄ Ζώνης.»

Στη δευτερολογία του, ο κ. Καλαματιανός σημείωσε πως η Ηλεία βιώνει μια υγειονομική ερημοποίηση, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να ανακυκλώνει την υγειονομική φτώχεια. 

«Δηλαδή, τι κάνετε; Φέρνετε με μετακινήσεις ιατρούς από γειτονικούς νομούς, π.χ. παθολόγους, κάνουν μια εφημερία και αποχωρούν. Και μεταφέρετε νοσηλευτικό προσωπικό από τη μια Νοσηλευτική Μονάδα στην άλλη. Αυτό προφανώς δεν είναι η αξιοπρεπής υγειονομική διαχείριση που έχουν ανάγκη και απαιτούν οι πολίτες της Ηλείας. 

Μας λέτε για νησιωτικότητα. Και ερωτώ: Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας βιώνει τόση μεγάλη ερημοποίηση όσο του Πύργου και οι υπόλοιπες Νοσηλευτικές Μονάδες του Νομού;  

Δύο χρόνια τώρα, παρά την πανδημία δεν ενισχύσατε το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν ενδιαφερθήκατε να αυξήσετε τις αποδοχές των ιατρών, δεν τους δώσατε επιπλέον επιστημονικά κίνητρα. Και αυτό που κάνετε τι είναι;  Να τους δίνετε τη δυνατότητα να κάνουν αιτήσεις για να πηγαίνουν σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας ή της Αθήνας, χωρίς προηγουμένως να έχουν παραιτηθεί από την προηγούμενή τους θέση. Πρέπει να μας απαντήσετε πως θα επιβιώσουμε οι πολίτες της Ηλείας μέχρι να υλοποιηθούν αυτά μου μας λέτε. 

Ζητάμε την ένταξη στο καθεστώς της άγονης περιοχής κατηγορίας Α΄, γιατί τουλάχιστον για πέντε χρόνια θα δοθούν κίνητρα για να έρθουν ιατροί. Το καθεστώς της άγονης περιοχής δεν είναι η βέλτιστη λύση. Είναι, όμως μια λύση στο αδιέξοδο που έχετε δημιουργήσει. Η βέλτιστη λύση θα ήταν να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις και να έρθουν ιατροί με αυξημένες αποδοχές και επιστημονικά κίνητρα. Να επιλέξουν την Ηλεία και να μείνουν σε αυτή. Αν δε γίνει αυτό, πείτε μας άμεσα τι θα γίνει και μη μας λέτε για μελλοντικό σχέδιο νόμου. Είμαστε στο και πέντε, όχι στο παρά πέντε».

Μιχάλης Κατρίνης

«Η δημόσια υγεία στην Ηλεία εκπέμπει SOS και η κυβέρνηση αδιαφορεί»

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ηλείας κ.Μιχ. Κατρίνης για την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές δημόσιας υγείας στην Ηλεία και ιδιαίτερα το νοσοκομείο Πύργου, τονίζοντας την ανασφάλεια και την αγωνία που βιώνουν οι Ηλείοι πολίτες από την υποστελέχωση, ιδιαίτερα σε ιατρικό προσωπικό.

Η Αν.Υπουργός Υγείας κ.Γκάγκα δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση και δεν ανέλαβε καμία δέσμευση , σε ό,τι αφορά στα ζητήματα που έθεσε ο κ.Κατρίνης, όπως:

-Την αναγκαιότητα ένταξης των νοσοκομείων της Ηλείας  στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Α’ ζώνης, προκειμένου να υπάρξουν αυξημένα κίνητρα για τους γιατρούς και να επιλέξουν να υπηρετήσουν στην Ηλεία. Όλες οι προκηρύξεις στην παθολογική κλινική έχουν αποβεί άγονες από το 2020, ενώ στις περισσότερες ειδικότητες που προκηρύσσονται τα νοσοκομεία της Ηλείας βρίσκονται χαμηλά στη σειρά προτίμησης των ιατρών.

-Την προτεραιοποίηση της Ηλείας στις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού επικουρικού προσωπικού, λόγω των σημαντικών ελλείψεων που παρατηρούνται.

-Την  προκήρυξη των κενών θέσεων ιατρών στα νοσοκομεία και στις δομές δημόσιας υγείας της Ηλείας.

-Την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων  με απόσπαση επικουρικού ιατρικού προσωπικού από νοσοκομεία της Αττικής (όπου  παρατηρείται πλεονασμός επικουρικού ιατρικού προσωπικού) για 6 ή 12 μήνες με κίνητρο την επιπλέον μοριοδότηση όσων ιατρών αποσπαστούν για μόνιμη πρόσληψη, για να σταματήσει η καθημερινή παρουσία διαφορετικού ιατρού πχ στην παθολογική κλινική του ΓΝ Πύργου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία της κλινικής και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Σε δήλωση του, ο κ.Κατρίνης τονίζει:

«Για την κυβέρνηση , η Ηλεία και τα προβλήματα της είναι αόρατοι.

Η δημόσια υγεία εκπέμπει SOS και η κυβέρνηση αδιαφορεί.

Δεν κάνει αυτό που έκανε στην Κέρκυρα και πιθανόν θα κάνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, ώστε να προσελκύσει ιατρούς στα νοσοκομεία της Ηλείας.

Όταν είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να θεσπιστούν κίνητρα για τη στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων, δεν μπορεί να υπάρχει ολιγωρία, ούτε η κυβέρνηση να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων και των εξαγγελιών χωρίς αντίκρισμα, όπως η προσέλκυση ιδιωτών ιατρών για ένταξη στο ΕΣΥ που δοκιμάστηκε στην πανδημία και οδήγησε μόλις 2 ιδιώτες ιατρούς να υπηρετούν στα νοσοκομεία της Ηλείας)

Ακόμα και η ρεαλιστική πρόταση για να ενταχθούν τα νοσοκομεία της Ηλείας στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Α΄Ζώνης του Π.Δ 131/1987, κάτι που θα αύξανε το ενδιαφέρον των ιατρών για να δηλώσουν τα νοσοκομεία της Ηλείας,  δε συγκινεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Για την κυβέρνηση, η Ηλεία δε θεωρείται άγονη υγειονομικά, ακόμα και αν ελάχιστοι ιατροί έρχονται στα νοσοκομεία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ