Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός: «Εις πάντα άνθρωπον ο αποχωρισμός από την Υπηρεσίαν που διακονούσε και από το περιβάλλον που ζούσε προκαλεί  πάντοτε μεγάλον πόνον και λύπην»

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να προχωρήσει η πλήρωση της θέσης του Μητροπολίτη Ηλείας

Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένεται να προχωρήσει στην διαδικασία πλήρωσης της θέσεως του Μητροπολίτη, της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, όπως επεσήμανε χθες κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, εφόσον εκδοθεί σχετικό Διάταγμα και να δημοσιοποιηθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης όπως επεσήμανε αποφάσισε να συντάξει την επιστολή παραίτησης του από την θέση του Μητροπολίτη Ηλείας, ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου εκ Ζακύνθου (σ.σ. 24 Αυγούστου) την οποία και απέστειλε προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, την αμέσως επόμενη ημέρα. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, αναφέρθηκε τόσο στις διαδικασίες που προβλέπονται για την διαδοχή του,  όσο και στην επιθυμία του να τον διαδεχτεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος ενώ σημείωσε ότι έχει ήδη ζητήσει να ετοιμαστεί το δωμάτιο του, στη Παναγία Καθολική στη Γαστούνη, όπου έχει επιλέξει να ζήσει.

 «Σάς κάλεσα εδώ για να σας ανακοινώσω την υποβολή της παραιτήσεως μου από την Μητρόπολη Ηλείας και την αποδοχή της από την Ιερά Σύνοδο. Σας κάλεσα ακόμη να σας παραδώσω το κείμενο της από 24-8-2022 εγγράφου παραιτήσεώς μου και να σας ευχαριστήσω για όσα καλά έχετε εσείς γράψει μέχρι σήμερα διά την ταπεινότητά μου για τούτο το γεγονός. Επίσης σάς κάλεσα για να σάς δώσω μερικές πληροφορίες ή εξηγήσεις διά το τί θα γίνει από δω και πέρα, ώστε και εσείς και οι Χριστιανοί μας να έχουν περί αυτό σαφείς πληροφορίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιότατος.

Η διαδικασία της διαδοχής

Ειδικότερα όπως σημείωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε σύντομο χρόνο, πιστεύω, θα αναφέρει εις το Υπουργείο Παιδείας την παραίτηση μου και την αποδοχή της, διά να εκδοθεί σχετικό Διάταγμα και να δημοσιοποιηθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Από εκείνη την στιγμήν η ταπεινότης μου θα είναι πρώην και θα παύσω να διοικώ την Μητρόπολη μας.

Ό Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα διορίσει τότε στην Μητρόπολη Τοποτηρητή, μέχρι να έκλεγεί νέος Μητροπολίτης Ηλείας και να ενθρονιστεί εδώ στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου.

Ως προς την εκλογή νέου Μητροπολίτου και τον διάδοχο.

Λέγονται και γράφονται διάφορα. Η αλήθεια είναι η εξής :

Η εκλογή των Αρχιερέων της Εκκλησίας της  Ελλάδος (Μητροπολιτών και βοηθών Επισκόπων) γίνεται ΜΟΝΟΝ από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η σύγκλησης της Ιεραρχίας έχει καθοριστεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) από τον  παρελθόντα Ιούλιο διά την 4,5,6, και την 7ην ’Οκτωβρίου 2022 με θέματα :

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Πλήρωσης των Ιερών Μητροπόλεων

1)            Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και

2)            Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Παρασκευή 7 ’Οκτωβρίου 2022

Πλήρωσης της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας,

Ως και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.

Ώστε ή πλήρωση της Μητροπόλεως μας θα γίνει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, αν έχει προλάβει και βγει το Διάταγμα και το ΦΕΚ της αποδοχής της  παραιτήσεώς μου».

Πώς γίνεται ή εκλογή

Υποψήφιοι είναι πάνω από 350, πρώην Μητροπολίτες βοηθοί ’Επίσκοποι και Αρχιμανδρίτες Είναι όσοι είναι γραμμένοι στον λεγόμενο Κατάλογο των εκλογίμων. Από την Μητρόπολη  μας στον Κατάλογο των εκλόγιμων είναι γραμμένοι:

α. Ό Θεοφιλέστατος ’Επίσκοπος Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.

β. Ό Αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος Ίεροκήρυξ, Αρχιερατικός Επίτροπος Αμαλιάδος καί Γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο .

γ. Ό Αρχιμ. Φιλάρετος Σπανόπουλος, Ίεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως ημών (Γαστούνη).

δ. Αρχιμ. Χριστόφορος Κωλέτης, Ίεροκήρυξ και Αρχιερατικός ’Επίτροπος Βουπρασίας.

Σε τρείς φάσεις η εκλογή

α. Μία ψηφοφορία αν θα πληρωθεί η Μητρόπολη διά καταστάσεως (δηλαδή διά μεταθέσεως Μητροπολίτου από άλλη Μητρόπολη). Για να πραγματοποιηθεί τούτο χρειάζεται να λάβει ο υποψήφιος πάνω από 45 ψήφους.

Σε αποτυχία αυτού γίνεται εκλογή εκ τού Καταλόγου .

β. Πρώτον γίνεται ψηφοφορία για να σχηματιστεί το Τριπρόσωπον. Το Τριπρόσωπον σχηματίζεται ψηφίζοντας πάντες οι εν ενεργεία Μητροπολίτες γράφοντας στο ψηφοδέλτιό του τρία ονόματα από πάντας τους εγγεγραμμένους στον Κατάλογο των ελλογίμων .

Οι τρεις πλειονοψηφήσαντες σχηματίζουν το Τριπρόσωπον.

γ. Αμέσως γίνεται δεύτερη ψηφοφορία και από τους τρεις τού τριπροσώπου εκλέγεται ο λαβών περισσοτέρους ψήφους.

Για την εκλογή στην Μητρόπολη Ηλείας

Ασφαλώς είναι υποψήφιος ό Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, πού είναι και η δική μου επιθυμία καί παράκλησις προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ και εις πάντας τούς άλλους εκλέκτορες Αρχιερείς. Διότι ό Θεοφιλέστατος Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ διακονεί εδώ μαζί μου πάνω από 40 χρόνια , είναι εργατικότατος και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Διά τούτο πιστεύω, ότι θα συνέχιση επάξια το μεγάλο πνευματικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Βεβαίως μπορεί να είναι υποψήφιοι και οι τρεις Αρχιμανδρίτες και ο εκλεκτός συμπολίτης μας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης,  οι οποίοι όμως δεν έχουν ενδιαφέρον διά την Μητρόπολη  Ηλείας τώρα. Αν ήδη κάποιοι αναφέρουν τα ονόματα τους αυτό το κάνουν όχι για να βοηθήσουν στην εκλογή, αλλά για καθαρά δικούς τους προσωπικούς λόγους.

Βεβαίως μπορεί να μπουν στο Τριπρόσωπο, αλλά μέχρι εκεί, στο Μονοπρόσωπο ΟΧΙ»… υπογράμμισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.

Το κείμενο της παραίτησης

Στην επιστολή παραίτησης που συντάχθηκε στις 24 Αυγούστου,  και αποστέλλει προς τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμο την επόμενη ημέρα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός αναφέρεται τόσο στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, όσο και στον πόνο που του προκαλεί η απόφαση αυτή. Τέλος γίνεται μνεία όσο αφορά την διαδοχή του προτείνοντας τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο. Ειδικότερο το κείμενο της επιστολής αναφέρει: «Μακαριώτατε Δέσποτα,

Εις πάντα άνθρωπον ο αποχωρισμός από την Υπηρεσίαν που διακονούσε και από το περιβάλλον που ζούσε προκαλεί  πάντοτε μεγάλον πόνον και λύπην.

Τα ίδια, πολύ περισσότερον, αισθάνομαι και εγώ, αποχωριζόμενος την Ιεράν Μητρόπολιν Ηλείας, εις την οποίαν εκάρην Μοναχός και εχειροτονήθην Διάκονος και Πρεσβύτερος λαο διακονώ από το 1960, υποβάλλων σήμερον την παραίτησίν μου.

Όμως:

Το βάρος των ενενήντα ετών της ηλικίας μου,

Οι πολλές σωματικές ασθένειές μου και η αδυναμία μου να συνεχίσω διακονών, όπως αρμόζει και πρέπει,

Η αγάπη μου προς τους συμπατριώτες μου Ηλείους Κληρικούς, Μοναχούς και Λαϊκούς, τους οποίους πλέον αδυνατώ να διακονώ όπως θέλει ο Θεάνθρωπος Κύριος και αυτοί επιθυμούν,

Υπερίσχυσαν του πόνου μου δια τον αποχωρισμόν και με υποχρεώνουν να υποβάλω σήμερα προς Υμάς, Μακαριώτατο και μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την παραίτησίν μου από το αξίωμα του Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, όχι βέβαια και από την Αρχιεροσύνην μου και παρακαλώ Υμάς, Μακαριώτατο και τους αγαπητούς Συνοδικούς Αρχιερείς, να την αποδεχθείτε.

Προς τούτοις θερμώς σας παρακαλώ, δια την ελάφρωσιν του πόνου του αποχωρισμού μου, να εκλέξετε ως διάδοχόν μου εις την Ιερά Μητρόπολιν Ηλείας τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΝ, διακονών υπέρ τα σαράντα χρόνια εις την Μητρόπολιν Ηλείας και γνωρίζων καλώς πρόσωπα και πράγματα, ίνα με ταις πρεσβείαις του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω ενισχυθεί δια να συνεχίση το τεράστιον πνευματικόν και κοινωνικόν έργον της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, εις δε την ταπεινότητά μου να έχω «Χριστιανά τα τέλη της ζωής μου, ανώδυνα και ανεπαίσχυντα». ΑΜΗΝ

Μετά βαθυτάτου σεβασμού

Ο εκουσίως παραιτούμενος υπογράφων τη εμή χειρί

Ο Ηλείας Γερμανός

Ελάχιστος εν Χριστώ αδελφός».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ