Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΘόδωρος Σκυλακάκης για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης: «Να στραφούν οι ιδιωτικές...

Θόδωρος Σκυλακάκης για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης: «Να στραφούν οι ιδιωτικές επενδύσεις της Ηλείας στον αγροτοδιατροφικό τομέα»

Ειδική εκδήλωση χθες στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

 «Η Ηλεία έχει να κερδίσει πολλά από τις ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και τον αγροτικό επισιτισμό για τον οποίο προβλέπονται 500 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκη στην χθεσινή εκδήλωση στο Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο, με τίτλο «Ευκαιρίες και Προοπτικές του Ελλάδα 2.0».

Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης: «Είναι κάτι που δεν έχει συνειδητοποιήσει ο αγροτικός κόσμος. Πρόκειται για η ρύθμιση που αφορά τους κατ` επάγγελμα αγρότες που είτε είναι σε συνεταιρισμό είτε καλλιεργούν με συμβολαιακή Γεωργία, είτε ανήκουν σε ομάδες παραγωγών με άλλες νομικές μορφές και υπόκεινται στη μισή φορολογία εισοδήματος από τους άλλους δια νόμου. Οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες έχουν ένα τεράστιο κίνητρο για συνεργασία και δεν είναι μόνο θέμα μεγέθους του κλήρου που καλλιεργούν αλλά ότι η σύγχρονη Γεωργία ακριβείας, η βιολογική γεωργία ή η επιστημονική Γεωργία, απαιτεί συνεργασία και όχι μοναχική Γεωργία που πολλές φορές βασίζεται στο ότι θα τα δώσω στον έμπορο και… ο Θεός και η ψυχή των φορολογικών στοιχείων αυτής της συναλλαγής.  Προφανώς πρέπει να είσαι προστατευμένος από όλα όσα πρόκειται να συμβούν στην κλιματική αλλαγή ή στις αγορές αλλά τα μακροχρόνια συμβόλαια, οι εγγυημένες τιμές, οι εγγυημένες ποσότητες, είναι το κλειδί για το μέλλον».

«Ευθύνη της Ευρώπης να αντιδράσει για την αγορά ενέργειας»

Η χθεσινή εκδήλωση, που ακολούθησε την αντίστοιχη της Πάτρας, εντάσσεται στην εκστρατεία ενημέρωσης των μελών, λογιστών-φοροτεχνικών και επιχειρήσεων, για το Ταμείο Ανάκαμψης με την διοργάνωση του να ανήκει στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας  χαρακτηρίζοντας την σκληρή και εξαιρετικά άκαμπτη προσθέτοντας ότι «είναι ευθύνη της Ευρώπης να αντιδράσει». «Το πρόβλημα πια δεν είναι μόνο ενεργειακό αλλά είναι δημοσιονομικό και η Ελλάδα που δεν έκανε επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια στα ενεργειακά και δεν είχε σταθερά συμβόλαια προμήθειας βρέθηκε να εξαρτάται πιο πολύ από το φυσικό αέριο ενώ τώρα προχωρούν οι χώροι αποθήκευσης σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στην επόμενη φάση αλλά το αέριο αυτή τη στιγμή προκαλεί ένα τεράστιο μακροοικονομικό και κοινωνικό κόστος. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το αέριο μας κόστισε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν δεν υπήρχε αυτό θα είχαμε μία ανάπτυξη πάνω από το 6% και κοντά στο 7%», ανέφερε.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης ως εργαλείο για να κρατηθεί η οικονομία και η κοινωνία»

Στη συνέχεια ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε πως: «Το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ το είχαμε φτιάξει ως ένα εργαλείο ανάπτυξης μετά την Πανδημία, σε μία ανέφελη εποχή, τώρα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κρατηθεί η οικονομία και η κοινωνία.  Ζούμε μία θύελλα με ανέμους 10 μποφόρ που έρχονται από παντού και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Σε αυτή τη θύελλα το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το σκοινί που πρέπει να κρατήσουμε και που μας οδηγεί σε ένα ασφαλές λιμάνι. Αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά δεν θα μπούμε σε ύφεση ακόμα κι αν μπει σε ύφεση ολόκληρη η Ευρώπη.  Σωστή αντιμετώπιση και σωστός χειρισμός σημαίνει ότι αυτό το ταμείο δεν πρέπει να το βάλουμε στο επίπεδο της κομματικής αντιπαράθεσης και του ακραίου φανατισμού που ζούμε εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και μετριοπάθεια και κυρίως να είμαστε αποτελεσματικοί στον τρόπο που κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί και δεν πρόκειται καμία κυβέρνηση να τις πάρει πίσω. Θα πρέπει να υπερβούμε εαυτούς διότι ο μέσος χρόνος καθυστέρησης των έργων στην Ελλάδα το 2019 ήταν περίπου 4,5 χρόνια κι έχουμε μπροστά μας λιγότερα από τέσσερα χρόνια. Αυτή είναι η αλλαγή που πρέπει να κάνουμε σε λογική και νοοτροπία. Οι πόροι του Ταμείου -που είναι απίστευτα ευέλικτο και γρήγορο- αρκούν για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ή θέλουν ή μπορούν να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ. Οι διατάξεις του οριστικοποιήθηκαν το Φεβρουάριο και τον Ιούνιο ξεκίνησε η πλατφόρμα να δουλεύει. Ως τώρα έχουν εγκριθεί 107 επενδυτικά σχέδια κάθε είδους ύψους 4 δις ευρώ ενώ ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου».

Η εξειδίκευση της οικονομικής δομής

Εξειδικεύοντας την οικονομική δομή του Ταμείου ο κ. Σκυλακάκης, τόνισε: «Το μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι 0,77%, σταθερό για τα επόμενα 11 χρόνια. Κανένα από τα σχέδια που έχουν συμβασιοποιηθεί δεν χρειάστηκε υπογραφή δημοσίου υπαλλήλου.  Είναι απόλυτα αυτοματοποιημένο και γίνεται όλο ηλεκτρονικά. Η υποβολή των αιτήσεων ελέγχεται από ομάδες αξιολογητών. Η λειτουργία του ταμείου τρέχει πολύ γρήγορα και δεν έχει σχέση με προηγούμενα αναπτυξιακά προγράμματα και τις καθυστερήσεις που υπήρχαν. Όσοι έχετε ή μπορείτε να αποκτήσετε τραπεζικό προφίλ να ενδιαφερθείτε για το συγκεκριμένο εργαλείο το οποίο είναι το πιο διαφανές. Οι τράπεζες βάζουν τα λεφτά τους και επειδή το κάνουν αυτό ελέγχουν τη βιωσιμότητα ενός επενδυτικού σχεδίου. Αυτό το εργαλείο δεν έχει καμία σχέση με άλλα του παρελθόντος. Πρόκειται για ένα εργαλείο για σοβαρές επενδύσεις, σοβαρούς επενδυτές που θέλουν να πετύχουν, είναι προνομιακό, αλλά δεν είναι εργαλείο για οποιαδήποτε είδους πλαγιές σκέψεις…».

«Αισιόδοξος για το μέλλον»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως  «Η ελληνική οικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες και τις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών τις περνάμε χωρίς οικονομική και κοινωνική καταστροφή και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι».

«Στη χώρα μας αναλογούν περισσότερα από 31 δις ευρώ»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε μεταξύ άλλων:  Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ολιστικό πρόγραμμα, άνω των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, είτε με το ταμείο ανάκαμψης είτε με το ΕΣΠΑ 2021-27 που έχει στόχο τον ανασχηματισμό των επιχειρήσεων και τη δημιουργία πιο εξωστρεφών παραγωγικών και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και στη χώρα μας αναλογούν περισσότερα από 31 δις ευρώ από τα οποία τα 18,5 θα είναι επιδοτήσεις και τα 12,7 δάνεια. Πράσινη, ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, ιδιωτικές επενδύσεις είναι οι τέσσερεις βασικοί πυλώνες και ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι θα μπορέσουν να επιχορηγηθούν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσω των δανείων και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας μέσω συμπράξεων και συγχωνεύσεων για να μπορέσουν να ωφεληθούν από τα χαμηλότοκα δάνεια. Επιβάλλεται η στοχευμένη διάθεση των πόρων τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά».

«Οι αριθμοί είναι ιλιγγιώδεις και ο χρόνος είναι σχετικά λίγος»

Τέλος, ο Πρόεδρος του 10ου Π.Τ. Ο.Ε.Ε. Γιώργος Παππάς ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Οι αριθμοί του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ιλιγγιώδεις και ο χρόνος είναι σχετικά λίγος. Οι συνάδελφοί λογιστές, φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι, μετά από τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρίσκονται για μία ακόμα φορά στην πρώτη γραμμή στήριξης που επιχειρείν και με αυτό τον τρόπο θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο και θα ενημερώσουν τις επιχειρήσεις για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης».

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Τα «αγκάθια» αλλά και τα θετικά βήματα για επενδύσεις

Τοποθέτηση Δημάρχου Πύργου στην ενημερωτική εκστρατεία του ΟΕΕ παρουσία του αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη

Τους περιοριστικούς παράγοντες για την έλλειψη επενδύσεων διαχρονικά στη χώρα και τις ιδιαιτερότητες της Ηλείας, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Πύργου, στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας την Παρασκευή (2/9) στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή. Παράλληλα, υπογράμμισε τα θετικά βήματα που γίνονται στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, όπως την έλευση του LNG στον Πύργο και την ανάθεση μελέτης για τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου με τη συνδρομή του ΕΒΕΑ.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τόνισε στη σύσκεψη:

«Πέρα από την αναγκαιότητα του χρήματος για επενδύσεις που – όπως διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης – διασφαλίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, διαχρονικά οι περιοριστικοί παράγοντες για τη χώρα για την έλλειψη επενδύσεων είναι:

-το κόστος του χρήματος,

-το ενεργειακό κόστος,

-η υψηλή φορολογία

-η λειτουργία του Δημοσίου και η διαφθορά που χαρακτηρίζει αυτό, και

-οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες εάν και εφόσον προκύψουν».

Ο Υπουργός συμφώνησε με τον Δήμαρχο Πύργου, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ηλεία είναι η χρήση γης καθώς από τον Πύργο μέχρι την Κυπαρισσία, όλη η παραλιακή ζώνη έχει ακυρωθεί επενδυτικά.

Τα θετικά βήματα

«Βέβαια είναι θετικό ότι έρχεται LNG (φυσικό αέριο) στον Πύργο. Έχει σχεδιαστεί και ξεκινήσει η επένδυση με φορέα επένδυσης την ΠΔΕ κι εμείς ως Δήμος έχουμε συνεισφέρει στην ωρίμανση του σχεδίου. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο στην περιοχή μας» υπογράμμισε ο κ. Αντωνακόπουλος και συνέχισε:

«Έχουμε ήδη διαβιβάσει στο γραφείο του Υπουργού, φακέλους με ώριμα έργα για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η οδός Καταραχίου ύψους 4,5 εκ. ευρώ, καθώς και το έργο Υπογειοποίησης του αρδευτικού συστήματος. Ένα έργο «ατμομηχανή» για την αγροτική οικονομία. Έχουμε μελέτες για τμήματα του αγωγού, το άθροισμα των οποίων φτάνει τα 90 εκ. ευρώ αλλά μπορεί να γίνουν αυτοτελή τμήματα των 15-20 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας, αυτό που κάνουμε ως Δήμος είναι ότι έχουμε αναθέσει στον ειδικό σύμβουλο του ΕΒΕΑ κ. Μανώλη Μπαλτά, μια μελέτη για την καταλυτική χωροθέτηση Βιοτεχνικού Πάρκου στα όρια του Δήμου Πύργου. Η ΠΔΕ παρουσίασε ένα σχέδιο που για τη Β. Ηλεία δίνει δύο λύσεις, ενώ για τη Ν. Ηλεία δίνει μία λύση, στο Επιτάλιο.

Ξεκινάμε απ’ αυτό και λέμε ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να είναι ώριμη η χωροθέτηση και για να προχωρήσουμε. Πρέπει να κάνουμε μια σύμπραξη με το Επιμελητήριο για να είναι στις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης η σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα στην περιοχή και προσπαθούμε να βελτιώσουμε το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή μας ώστε να ωριμάσουμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη ενός Επιχειρηματικού-Βιοτεχνικού Πάρκου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ