Κατώτατη τιμή τα 1,25 ευρώ ανά κιλό σταφίδας

Αποφάσισαν οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι Ομάδες Παραγωγών που συμμετείχαν στην σύσκεψη στην ΣΚΟΣ

Μόνο ένας εξαγωγέας εμφανίστηκε στην σύσκεψη!

Χρ. Βαλιανάτος: «Ειλικρινά λυπάμαι για την στάση των ιδιωτών εμπόρων»

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Μόνο ένας ιδιώτης εξαγωγές σταφίδας παρέστη χθες στην σύσκεψη που είχε συγκαλέσει η Παναιγιάλειος Συνεταιρισμών στην έδρα της ΣΚΟΣ στην Πάτρα, για το μέλλον της τιμής σταφίδας. Στην σύσκεψη που συμμετείχαν Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμοί από όλη την Πελοπόννησο και την Ζάκυνθο, μεταξύ των οποίων και η Ο.Π. Αμαλιάδας, αποφασίστηκε τελικά να τεθεί ως κατώτατη τιμή τα 1,25 ευρώ ανά κιλό σταφίδας, ενώ άμεσα θα επανεξεταστεί η τιμή.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος στην «ΠΡΩΤΗ»: «Δεν ήρθε κανείς από τους ιδιώτες εμπόρους, πλην ενός από την Κόρινθο. Δυστυχώς σαμπόταραν την διαδικασία. Ειλικρινά λυπάμαι για την στάση των ιδιωτών εμπόρων. Απλά τους υπενθυμίζω πως η σταφίδα είναι πολυετές φυτό, δεν είναι μόνο για φέτος, είναι και για του χρόνου.  Αφού έγινε διεξοδική συζήτηση, μετά από πρόταση της Παναιγιαλείου, καταλήξαμε σε τιμή 1,25 ευρώ το κιλό ως βάση και θα επανεξετάσουμε την τιμή σε λίγο καιρό για να δούμε που θα βρίσκεται. Η τιμή 1,25 είναι σαν βάση για μην ακούγονται φήμες στους σταφιδοπαραγωγούς».

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι Ομάδες Παραγωγών που συμμετείχαν στην σύσκεψη αναφέρονται τα εξής:

«Η Ο.Π. της ΠΕΣ, μαζί με όλες τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών Σταφίδας από την Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο, συγκάλεσαν σήμερα (30.08.2022) σύσκεψη στην έδρα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης ΣΚΟΣ στην Πάτρα, προσκαλώντας και τις Ιδιωτικές Μεταποιητικές Εξαγωγικές Επιχειρήσεις, προκειμένου να εξεταστεί η τρέχουσα και κρίσιμη κατάσταση στη σταφίδα. Δυστυχώς, στη σύσκεψη αυτή, εκτός από τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών, του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, της ΠΕΣ και της ΣΚΟΣ, συμμετείχε μόνο ένας Ιδιώτης Εξαγωγέας, η εταιρεία MELISAGRO Α.Ε. Καμία άλλη ιδιωτική εξαγωγική επιχείρηση, παρότι προσκλήθηκαν, δεν παρέστη στη σύσκεψη. Κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης της κατάστασης και της σταφιδικής κρίσης που διέρχεται το προϊόν, όλοι οι συγκαλέσαντες τη σύσκεψη κατέθεσαν την πρόταση που είχαν διατυπώσει στη σύσκεψη της 8ης Ιουλίου για ελάχιστη τιμή παραγωγού € 1,50 ανά κιλό. Η ηχηρή απουσία των ιδιωτών εμπόρων και εξαγωγέων καταδικάστηκε από όλους τους παρισταμένους, καθώς εκλήφθηκε ως έλλειψη ενδιαφέροντος για τα προβλήματα που απασχολούν τους σταφιδοπαραγωγούς, καθώς η ομόφωνη απόφαση ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για τον καθορισμό και την εφαρμογή της ελάχιστης τιμής σταφίδας στο € 1,50 ανά κιλό. Κατόπιν αυτών, όλοι οι μετέχοντες στη σύσκεψη, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και για την αποφυγή της διαβλεπόμενης κατάρρευσης της τιμής της σταφίδας, ομόφωνα αποφάσισαν τον ορισμό κατώτατης τιμής € 1,25 ανά κιλό σταφίδας. Επίσης, ομόφωνα αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η κατάσταση στην αγορά του προϊόντος και αν υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις να στηριχθεί περαιτέρω η τιμή προς όφελος του σταφιδοπαραγωγού. Καταδικάζουμε ομόφωνα για άλλη μια φορά τη στάση των ιδιωτικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για την απουσία τους και την αδιαφορία που επέδειξαν για εμάς τους σταφιδοπαραγωγούς σε αυτή την κρίσιμη σύσκεψη και καλούμε όλους τους συναδέλφους μας σταφιδοπαραγωγούς να στηρίξουν με το προϊόν τους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και παρέστησαν στη σημερινή σύσκεψη. Ομόφωνα, τέλος, καταδικάστηκε η στάση της Πολιτείας για τη μη απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας που προκλήθηκαν από την Πανδημία, η οποία ζημίωσε ανεπανόρθωτα και συνεχίζει να ζημιώνει τους σταφιδοπαραγωγούς».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ