Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΤο μήνυμα της Ιεράς Συνόδου προς τον Μητροπολίτη Ηλείας

Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου προς τον Μητροπολίτη Ηλείας

Για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Ι.Μ. Ηλείας για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Στις 23-8-2022 επραγματοποιήθη στην ενορία τού Άγ. Γεωργίου Νέας Μανωλαδας (Προσφυγικά) ή τελευταία εκδήλωσις της Μητροπόλεως Ηλείας.

Ομιλητής ήτο ό Άρχιμ. Κύριλλος Χατζηχαραλάμπους, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου Ανδραβίδας, Θεολόγος, δισέγγονος του Πρεσβυτέρου Κων/νου Χατζηχαραλάμπους, πρώην Εφημερίου τού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Μανωλάδας, ό όποιος ήλθε πρόσφυγας ιερέας εκ Μ. Ασίας.

Διά την εκδήλωσαν απέστειλε εις τον Μητροπολίτην μας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΝ ή Ιερά Σύνοδος ειδικόν Γράμμα το όποιον και ανεγνώσθη κατά την τελετήν.

Το μήνυμα του Ιεράς Συνόδου που υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ως εξής:

«ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΗΛΕΙΑΣ

(Αύγουστος 2022)

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ηλείας κ. Γερμανέ,

Ή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ασμένως αποδέχθηκε την πρότασή σας και έθεσε υπό την αιγίδα Της τις εκδηλώσεις, τις όποιες διοργανώνει ή Ιερά Μητρόπολις Ηλείας για να τιμήσει την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ή επέτειος αύτη μάς δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε τη Γενοκτονία τού Ελληνισμού στα παράλια της Μικράς Ασίας, στον Πόντο και στην Ανατολική Θράκη, να τιμήσουμε τη μνήμη των Αγίων Έθνοϊερομαρτύρων κληρικών τού 1921-1922 και όλων των κεκοιμημένων αδελφών μας, οι όποιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τούς διωγμούς τού Ελληνισμού της Ανατολής, να μελετήσουμε τον Ελληνικό και Χριστιανικό Πολιτισμό, ό οποίος ήκμασε επί αιώνες στις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Είναι επίσης μία αφορμή για να θαυμάσουμε την ελπίδα, την εργατικότητα και τη διάθεση αναδημιουργίας των προσφύγων, οι οποίοι έφθασαν διωγμένοι στην κυρίως Ελλάδα και συνέβαλαν θετικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Πατρίδας μας, καθώς και στη διαμόρφωση της κοινωνίας μας, με τη Χριστιανική ευλάβεια τους και με την αγάπη τους για τα Γράμματα, τις Τέχνες και την Παιδεία.

Και στη δική σας Επαρχία, Σεβασμιώτατε, ήλθαν Έλληνες από τη Μικρά Ασία για να αποφύγουν τη μάχαιρα των εθνικιστών Τούρκων. Και είναι αξιέπαινη ή πρωτοβουλία σας να προβάλετε και να αναδείξετε με τη σημερινή και τις διάφορες εκδηλώσεις σας την κληρονομιά και τον πολιτισμό των Μικρασιατών προσφύγων, διοργανώνοντας, συν τοις άλλοις, ομιλίες με ιστορικές αναφορές στο δράμα των Αδελφών μας Ελλήνων της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει Αφιερώσει όλο το επετειακό έτος 2022 σε εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης προς τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. Γίνονται εκδόσεις, προκηρύσσονται μαθητικοί διαγωνισμοί, πραγματοποιούνται ομιλίες σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις και τον ’Οκτώβριο, συν Θεώ, θα διοργανωθεί το Α’ Επιστημονικό Συνέδριο της Εκκλησίας της Ελλάδος για να μελετήσουμε τα γεγονότα και να εξαγάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα και διδάγματα.

Ή συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεώς σας στην προσπάθεια αύτη, Σεβασμιώτατε, κρίνεται πολύ σημαντική και σας συγχαίρουμε για την ποικιλία των εκδηλώσεων, τις όποιες διοργανώσατε και θα διοργανώσετε και οι όποιες καλύπτουν ευρεία θεματολογία, ενώ επιμερίζονται γεωγραφικούς σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Επαρχίας σας.

Σάς ευχόμαστε καλή επιτυχία με τη βοήθεια τού Θεού!

Με πατρικές ευχές

Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ