Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΝ.Καλάκος: «Πρέπει να αποτρέψουμε την εγκατάλειψη της σταφίδας»

Ν.Καλάκος: «Πρέπει να αποτρέψουμε την εγκατάλειψη της σταφίδας»

-Την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την τιμή του προϊόντος υπογραμμίζει ο Ηλείος οικονομολόγος  

Την ανάληψη πρωτοβουλίας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την τιμή της σταφίδας ζητά ο Ηλείος οικονομολόγος και τέως Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος, επισημαίνοντας ότι πρέπει οι σταφιδοπαραγωγοί να στηριχθούν ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Ο Νίκος Καλάκος τόνισε πως η σταφίδα είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και ταυτισμένο με την ιστορία της Ηλείας, για αυτό και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγής καθώς και αξιοπρεπείς τιμές που να αφήνουν εισόδημα στους αγρότες.

Ο Ηλείος οικονομολόγος σημείωσε πως οι περσινές προσπάθειες για συμφωνία στην τιμή, παρά τις όποιες καλές προθέσεις, δεν τηρήθηκαν και εντέλει οι παραγωγοί της Ηλείας αναγκάστηκαν να δώσουν το προϊόν σε τιμές πολύ χαμηλές, κάτω από ένα ευρώ, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στον κόπο που καταβάλλουν για να καλλιεργήσουν.

Ο Νίκος Καλάκος επισήμανε πως θα πρέπει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.Γεωργαντάς, που είναι άριστος γνώστης των προβλημάτων, να αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών και να θέσει τους όρους για μια έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία στην τιμή, η οποία όμως θα τηρηθεί, είτε να εξετάσει το ενδεχόμενο απευθείας ενίσχυσης των σταφιδοπαραγωγών σε περίπτωση που οι τιμές παραμείνουν και φέτος σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, ανέφερε πως θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής των αγροτών, ώστε  να είναι ανταγωνιστικός ο πρωτογενής τομέας της Ηλείας.

«Η σταφίδα είναι ένα προϊόν διεθνώς εμπορεύσιμο, με πολύ υψηλή διατροφική αξία και άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της Ηλείας. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να αποτραπεί η εγκατάλειψη της καλλιέργειας από τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την πολύ χαμηλή τιμή πώλησης, η οποία σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής συμπιέζει το εισόδημά τους. Θεωρώ ότι θα πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει πρωτοβουλία διευθέτησης του προβλήματος σχετικά με την τιμή, προκειμένου οι σταφιδοπαραγωγοί να έχουν κίνητρο να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν. Οφείλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα διότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα ανάκαμψης της οικονομίας στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.   

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ