Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑεροδρόμιο Επιταλίου: Άνοιξε και πάλι τα «φτερά» του μετά από 12 χρόνια...

Αεροδρόμιο Επιταλίου: Άνοιξε και πάλι τα «φτερά» του μετά από 12 χρόνια απραξίας

Άνοιξε και επίσημα τα «φτερά» του το αεροδρόμιο του Επιταλίου και για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, υποδεχόμενο το πρώτο αεροσκάφος, εκείνο της αερολέσχης Πύργου. Το αεροδρόμιο του Επιταλίου που επί χρόνια αποτελούσε ποιμνιοστάσιο, βγαίνει σταδιακά από την απομόνωση και σταδιακά θα αρχίσει να υποδέχεται μικρά αεροσκάφη αλλά και αεροσκάφη από διάφορες αερολέσχες ανά την Ελλάδα που ήδη έχουν εκφράσει την επιθυμία συνεργασίας και όλα δείχνουν ότι θα δημιουργηθεί ένας κόμβος εκπαιδευτών αεροσκαφών, όπως υπάρχει στα Μέγαρα. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της αερολέσχης Θοδωρής Γιαννακούλιας, ο πρώτος στόχος που ήταν η επαναλειτουργία του αεροδρομίου επετεύχθη.  «Ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία του αεροδρομίου Επιταλίου. Η αερολέσχη έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την 117 ΠΜ της Ανδραβίδας και εφ εξής οι πτήσεις τόσο των μελών μας, όσο και η υλοποίηση της συμφωνίας μας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που σχετίζονται με την επιτήρηση, την έρευνα και διάσωση θα υλοποιούνται από τον χώρο του αεροδρομίου Επιταλίου. Θεωρώ προσωπική δικαίωση, το γεγονός ότι το αεροδρόμιο του Επιταλίου, που βρίσκεται δίπλα στο μεγάλο brand name της Αρχαίας Ολυμπίας, επαναλειτουργεί και θα μπορέσει να προσελκύσει σε πρώτο χρόνο έως και 12 μικρά αεροσκάφη. Ήδη έχουμε μιλήσει με αερολέσχη στην Κρήτη που ενδιαφέρεται να έρθει για εκπαιδεύσεις στο Επιτάλιο και σαφώς θα υπάρξει και συνέχεια των συνεργασιών μας και με άλλες αερολέσχες προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κόμβος εκπαιδευτών αεροσκαφών στην περιοχή μας».

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο λειτούργησε το 1975 σε μία έκταση δίπλα από την αποξηραμένη λίμνη της Αγουλινίτσας, φιλοξένησε για αρκετό καιρό τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί το 2010.

Το υπουργείο Μεταφορών, με απόφασή του, χορήγησε στον χώρο του πρώην κρατικού αερολιμένα Επιταλίου άδεια για ελαφρά αεροσκάφη. Σύμφωνα με την απόφαση, ο εν γένει έλεγχος της επιχειρησιακής κατάστασης του πεδίου προσγείωσης ανήκει στην αρμοδιότητα της ΑΠΑ, με την Αρχή να δημοσιεύει τα επιχειρησιακά δεδομένα της παρούσας απόφασης στο Εγχειρίδιο Αεροναυτικών Πληροφοριών Ελλάδος (AIP GREECE), καθώς και κάθε μεταβολή της επιχειρησιακής κατάστασης του ελικοδρομίου (μέσω της έκδοσης NOTAM).

Κομβικό ρόλο στις προσπάθειες που διεξήχθησαν για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου διαδραμάτισε, πέρα από τους τοπικούς φορείς, η αερολέσχη του Πύργου.

Σύμφωνα με στελέχη τοπικών φορέων, η επαναλειτουργία του αεροδρομίου θα επιφέρει και τουριστικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή, καθώς θα μπορούν να έλθουν σε αυτό εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι πιλότοι από το εξωτερικό.

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ