Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜία από τα… ίδια η χθεσινή επίσκεψη της Αναπλ. Υπουργού Υγείας Μίνας...

Μία από τα… ίδια η χθεσινή επίσκεψη της Αναπλ. Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στην Ηλεία

Κομματική «φιέστα» στον Πύργο και καθιερωμένη επίσκεψη στη Νέα Πτέρυγα Αμαλιάδας, με υπόσχεση για χημικοθεραπείες μια φορά την εβδομάδα

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Μία από τα… ίδια ήταν η χθεσινή επίσκεψη της Αναπλ. Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στην Ηλεία, σε σύγκριση με την προηγούμενη επίσκεψή της, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Μοναδική διαφορά είναι το γεγονός πως δεν την υποδέχθηκε ο «καρατομημένος» Διοικητής του Γ/Ν Ηλείας Χρήστος Χριστόπουλος, αλλά ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης μαζί με κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Κατά τα άλλα, η Μίνα Γκάγκα τόνισε ξανά πως προτεραιότητα αποτελεί το Νοσοκομείο του Πύργου, με την Αμαλιάδα σε υποστηρικτικό ρόλο, ενώ δήλωσε πως ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών είναι οι διακομιδές αλλά και οι συνεργασίες μεταξύ Νοσοκομείων.

«Δεν ήταν καλή η αξιολόγηση του κ. Χριστόπουλου»

Σε ότι αφορά την «καθαίρεση» του Διοικητή Χρήστου Χριστόπουλου, Αναπλ. Υπουργός Υγείας απάντησε ως εξής: «Γίνεται μια αξιολόγηση στους διοικητές η οποία για τον κ. Χριστόπουλο δεν ήταν καλή. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και νευραλγικό κομμάτι για τα Νοσοκομεία μια διοίκηση που έχει καλή αξιολόγηση, αυτός ήταν ο λόγος της αλλαγής. Σε ερώτηση για περαιτέρω διευκρινήσεις για την εν λόγω αξιολόγηση, η Μίνα Γκάγκα, ανέφερε: «Υπάρχει ομάδα τριών ατόμων που ελέγχει διοικητικές ικανότητες, την ασφάλεια του προσωπικού, τη λειτουργία του Νοσοκομείου, γίνεται μια βαθμολόγηση από διαφορά μέρη και υπάρχει μια 5μελης επιτροπή που εξετάζει. Αυτή είναι η διαδικασία».

Η σύσκεψη με την συμμετοχή κομματικών στελεχών

Στο Νοσοκομείο Πύργου, η Μίνα Γκάγκα συναντήθηκε με την Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, Αναστασία Βασιλείου η οποία εκτελεί καθήκοντα προσωρινής Διοικήτριας και με διευθυντές των κλινικών, ακολούθησε σύσκεψη και με τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων, που της παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Στην σύσκεψη όμως, εκτός από τους βουλευτές Ηλείας, συμμετείχαν και αρκετά κομματικά στελέχη της ΝΔ τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τον ιατρικό κλάδο.

«Από τα ωραιότερα Νοσοκομεία στη χώρα»

Στις δηλώσεις της φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στο Νοσοκομείο Πύργου και η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά μπαίνω και χαίρομαι το κτίριο που πραγματικά είναι από τα ωραιότερα Νοσοκομεία στη χώρα. Είναι ένα Νοσοκομείο με πολύ μεγάλες δυνατότητες, είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται, είναι μια εύφορη περιοχή έχει κόσμο που μένει και αυξάνει ουσιαστικά, έχει τουρισμό το καλοκαίρι, άρα σαφώς μας ενδιαφέρει να το στηρίξουμε. Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε και τα Επείγοντα και την καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου και τα χρόνια νοσήματα και αυτό κουβεντιάζουμε. Έχουμε προκηρύξει ήδη και ανοίγει η πλατφόρμα 12 Αυγούστου για τις θέσεις τις μόνιμες των γιατρών, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τους νοσηλευτές και θα ανοίξει πλατφόρμα μέχρι το τέλος του μήνα και τα προσωρινά αποτελέσματα θα τα έχουμε το Δεκέμβριο άρα σε αυτό το θέμα προχωράμε. Θα είμαστε σε στενή επαφή οτιδήποτε χρειαστεί. Αυτή τη στιγμή που έχουμε κάποιες ελλείψεις, χρειάζεται να κάνουμε μετακινήσεις προσωπικού που τις κάνει ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, γενικά όμως είμαστε σε μια πολύ στενή επαφή με όλους. Θέλουμε πραγματικά το Νοσοκομείο αυτό να δουλέψει γιατί το χρειάζεται η περιοχή και ο Νομός και είναι ένα στολίδι και έχει και προσωπικό που το αγαπά και προσπαθεί πάρα πολύ. Δηλαδή έχει μια κλινική παθολογική που είναι νευραλγική που χρειάζεται προσωπικό, έχει ένα Νεφρολογικό τμήμα που δουλεύει πάρα πολύ καλά, όλα τα τμήματα δουλεύουν πολύ καλά. Προκηρύσσουμε θέσεις και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας και εμάς στο Υπουργείο για να έχουμε υποψήφιους για αυτές τις θέσεις και να στελεχωθεί σύντομα».

«Πολύ δύσκολη χρονιά δημοσιονομικά», για τα κίνητρα

Σε ερώτηση για τα οικονομικά κίνητρα που πάλι δεν προβλέπονται στην προκήρυξη, η Μίνα Γκάγκα, τόνισε: «Όπως ξέρετε όμως είμαστε και σε μια πολύ δύσκολη χρονιά δημοσιονομικά, γιατί έχουμε μια τεράστια παγκόσμια ενεργειακή κρίση η οποία απορροφά ένα πάρα πολύ  μεγάλο δημοσιονομικό μέρος. Και αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι. Ούτε θέλουμε να στερήσουμε τη συνδρομή που δίνει το ελληνικό δημόσιο για τους λογαριασμούς ρεύματος. Αρά πάμε όλοι μαζί για το καλό όλων μας».

«Να στελεχωθεί πρώτα το Νοσοκομείο Πύργου»

Στη συνέχεια ανέφερε πως «εξακολουθεί η πρόθεση μας να είναι να στελεχωθεί πρώτα το Νοσοκομείο Πύργου» και πως στην Αμαλιάδα στόχος είναι «να υπάρχουν καθημερινά εξωτερικά ιατρεία και συνταγογράφηση, θέλουμε μια μέρα την εβδομάδα μικρά χειρουργεία και πιθανώς να γίνουν και περισσότερα. Επίσης, για την Αμαλιάδα μας ενδιαφέρει, μια μέρα την εβδομάδα θα γίνονται εκεί χημειοθεραπείες και χρονιές θεραπείες αρρώστων που δεν θα μετακινούνται. Έχουμε ήδη συνεννοηθεί και με τα δυο Νοσοκομεία της Πάτρας και τα ογκολογικά τμήματα για να έρχεται κάποιος που θα εκπαιδευθεί πρώτα». Αναφερόμενη στον σχεδιασμό του Υπουργείου, δήλωσε: «Όλος ο σχεδιασμός στο Υπουργείο είναι επείγοντα παντού από ειδικευμένους γιατρούς. Δηλαδή είτε είναι θύμα τροχαίου, είτε εγκεφαλικό, είτε έμφραγμα σε οποιαδήποτε δομή της χωράς πάω να αντιμετωπίζομαι».

Η… καθιερωμένη επίσκεψη στην Νέα Πτέρυγα

Στη συνέχεια η Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αμαλιάδας όπου είχε αρχικά σύσκεψη με την Αναπλ. Διοικήτρια Ειρήνη Αγγελάκου, τον Δήμαρχο Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, καθώς και εκπροσώπους των ιατρών και του προσωπικού. Ακολούθησε η… καθιερωμένη πλέον επίσκεψη στην Νέα Πτέρυγα.

Την προηγούμενη φορά που είχε επισκεφθεί το Νοσοκομείο Αμαλιάδας η Μίνα Γκάγκα είχε δηλώσει πως στόχος είναι να λειτουργήσει ως ΤΕΠ η Νέα Πτέρυγα. Σε ερώτηση της «ΠΡΩΤΗΣ» για το τι άλλαξε στη Νέα Πτέρυγα, η Αναπ. Υπουργός Υγείας, απάντησε ως εξής: «Έχουν γίνει οι κινήσεις για να γίνει η παραλαβή, βγήκε άδεια από την πυροσβεστική  μόλις την προηγουμένη εβδομάδα και βλέπω ένα πιο έτοιμο τμήμα τώρα από ότι την προηγουμένη φορά. Βλέπω τους συνάδελφους σήμερα διπλά μου να είναι πιο ήρεμοι από την προηγουμένη φορά. Γιατί έχουμε αρχίσει κάποια χειρουργεία , έχουμε κάνει συζητήσεις και με τον διοικητή της ΥΠΕ και με το Δήμαρχο και με τα δυο νοσοκομεία της Πάτρας για να μπορεί να λειτουργήσει τμήμα χημειοθεραπείας εδώ».

Η στρατηγική του Υπουργείου για τις μετακινήσεις των ιατρών

Ακολούθως η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στην στρατηγική μετακινήσεις γιατρών που θα ακολουθήσει το Υπουργείο πανελλαδικά για να καλύψει τις ελλείψεις σε γιατρούς. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 700 θέσεις για 127 νοσοκομεία και πρέπει να είμαστε δίκαιοι στην κατανομή γιατί κάποια κάνουν εκατοντάδες εισαγωγές και κάποια χιλιάδες. Με τις δυνατότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή θέλουμε να δώσουμε γιατρούς σε κάθε δομή. Το δεύτερο πράγμα που θέλουμε σαν υπουργείο είναι να έχουμε μια συνεργατικότητα, δηλαδή μπορεί ωραιότατα να έρθει ένα ειδικό ιατρείο, είτε από τον Πύργο είτε από την Πάτρα, μια φορά στις 20 μέρες εδώ και αντί να μετακινηθεί ο κόσμος να μετακινείται ο ιατρός. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ γενικά θεωρούμε πολύ σημαντική μια συνεργατική κουλτούρα. Αλλάζουμε την εκπαίδευση των γιατρών πάρα πολύ με στροφή προς τα παθολογικά και τα επείγοντα. Άρα μην περιμένετε αλλαγές στην υγεία από τη μια μέρα στην άλλη γιατί η ιατρική εκπαίδευση είναι εξαιρετικά μακροχρόνια. Άρα ξεκινάμε πολλές αλλαγές που θα τις δείτε να βγαίνουν σιγά- σιγά και να γίνονται αντιληπτές απ’ όλους μας, πρώτα από τους γιατρούς και από τους αρρώστους που θα αισθάνονται ότι το σύστημα είναι εκεί για αυτόν. Θέλουμε επίσης προ τυποποιημένα και διακομιδές αλλά και συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων. Δηλαδή  εγώ είμαι καρδιολόγος εδώ θέλω να κάνω δυο μήνες μετεκπαίδευση πηγαίνω στην Αθήνα και έρχεται ένας γιατρός από την Αθήνα εδώ. Αυτά είναι μέσα στον σχεδιασμό και θα τα δούμε όλοι πολύ σύντομα», ανέφερε η Μίαν Γκάγκα.

«Αν δημιουργούσαμε τώρα ένα υγειονομικό χάρτη δε θα κάναμε 127 νοσοκομεία στην Ελλάδα»

Σε ότι αφορά τον ρόλο της Αμαλιάδας στον υγειονομικό χάρτη της Ηλείας, η Αναπλ. Υπουργός, επεσήμανε: «Δεν έχουμε τελειώσει με τον υγειονομικό χάρτη, θεωρούμε όμως ότι η Αμαλιάδα είναι πολύ σημαντική εξυπηρετεί έναν σημαντικό πληθυσμό και αρά θέλουμε να λειτουργήσει. Ο γενικός σχεδιασμός είναι επείγοντα και χρονιά νοσήματα όσο μπορούμε εδώ στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Η Ηλεία έχει 150 χιλ. πληθυσμό. Αν δημιουργούσαμε τώρα ένα υγειονομικό χάρτη δε θα κάναμε 127 νοσοκομεία στην Ελλάδα, θα κάναμε 55-70 και θα βλέπαμε που είναι το κέντρο και βολεύει τον κόσμο να κάνουμε μια δομή  με  όλες τις ειδικότητες και πάλι σε ένα σύστημα δευτεροβάθμιο και ίσως κατά τόπους τριτοβάθμιο γιατί  υπάρχουν και κάποια νοσοκομεία που θα είναι μοιραία μητροπολιτικά όπως σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή δε μπορείς να έχεις καρδιοχειρουργική ή παιδοκαρδιοχειρουργική σε όλα τα νοσοκομεία η Ελλάδα έχει 500 περιστατικά χρειάζεται στην πραγματικότητα ένα κέντρο».

Τέλος, σε ότι αφορά την επιστροφή ιατρών και προσωπικό από τον Πύργο στην Αμαλιάδα, η κα Γκάγκα κράτησε κλειστά τα χαρτιά της. «Είναι κάτι που συζητήσαμε με τον διοικητή της ΥΠΕ σήμερα, δε μπορώ να σας πω, είναι κάτι που συζητάμε, είμαστε όλοι σε επαφή», δήλωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ