Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο «ξήλωμα» των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας ξεκίνησε από τον Πύργο: Γυρίσαμε...

Το «ξήλωμα» των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας ξεκίνησε από τον Πύργο: Γυρίσαμε 20 χρόνια πίσω…

Φορτώθηκε για Πάτρα κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή της Μουσειολογίας

Η πόλη παραδόθηκε αμαχητί καθώς δεν υπήρξε καμία αντίδραση

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

20 χρόνια πίσω γύρισε χθες η Ηλεία, καθώς το «ξήλωμα» των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Νομού ξεκίνησε από τον Πύργο και την Μουσειολογία. Δύο φορτηγά μεταφορικής εταιρίας φόρτωσαν κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή, όπως γραφεία, καρέκλες, έγγραφα, βιβλία, υπολογιστές, και τα μετέφεραν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο νέο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας το οποίο θα «καταπιεί» τη Μουσειολογία. Μάλιστα, λόγω του όγκου του εξοπλισμού, τα φορτηγά θα κάνουν την εμφάνισή τους και σήμερα για να… ολοκληρωθεί το έργο.

Το κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Πατρών που κατέγραψε τα μεταφερόμενα αντικείμενα υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Γιώργος Παναγιωτόπουλος μαζί με καθηγητές και τον ηρωικό υπάλληλος της γραμματείας Γιάννη Δημάκη, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος, με δάκρυα στα μάτια έδινε αυστηρές οδηγίες για την ορθή αρχειοθέτηση των εγγράφων. Έγγραφα που επί 20 χρόνια αρχειοθετούσε με ιδιαίτερη επιμέλεια και μεγάλη αγάπη προς τους φοιτητές. Ουδείς άλλος εμφανίστηκε στον χώρο που επί 20 χρόνια αποτελούσε το πιο ζωντανό κύτταρο του Πύργου. Η πόλη παραδόθηκε αμαχητί… σε αντίθεση με Αίγιο, που όπως ανέφεραν πηγές του Πανεπιστημίου Πατρών στην «ΠΡΩΤΗ» θα το… αφήσουν για τελευταίο στην μετακόμιση, καθώς ο Δήμος Αιγιαλείας έχει τοποθετήσει όχημα μπροστά από την είσοδο του κτιρίου που στεγάζει την Φυσικοθεραπεία.

Σειρά για «ξήλωμα» παίρνει η Γεωπονία Αμαλιάδας την άλλη εβδομάδα, με το Τμήμα να πραγματοποιεί σήμερα τις τελευταίες του ορκωμοσίες. Μάλιστα, κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Πατρών θα επισκεφθεί σήμερα την Γεωπονία προκειμένου να προσημειωθούν τα αντικείμενα προς μεταφορά στο Μεσολόγγι. 

Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Τμήματος Μουσειολογίας

«Μετά από 20 χρόνια ο τόπος μένει μόνος»

«Κλείνει ουσιαστικά σήμερα ο 20ετής κύκλος συμμετοχής της Ηλείας στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Ήδη όπως βλέπετε… εφαρμόζεται το Προεδρικό Διάταγμα για την «μεταρρύθμιση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Τμήμα Μουσειολογίας ουσιαστικά καταργείται, ενσωματώνεται στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και έχει πλέον την έδρα του στην Πάτρα. Φοιτητές από το Τμήμα Μουσειολογίας, αλλά και άλλοι φοιτητές από τα παλιότερα Τμήματα, θα εξυπηρετούνται πλέον στην Πάτρα. Σήμερα μεταφέρεται όλος ο εξοπλισμός και η υλικοτεχνική υποδομή, μετά από απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών κι εγώ ως Πρόεδρος στις τελευταίες ημέρες του Τμήματος προσπαθώ να ικανοποιήσω αυτή την απαίτηση όπως είμαι υποχρεωμένος. Είναι μια μέρα με ανάμικτα συναισθήματα για μένα ως Ηλείος πολίτης. Μετά από 20 χρόνια ο τόπος μένει μόνος. Πρόκειται για μοναξιά της Ηλείας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Ο τόπος μας βγαίνει βίαια από τον ακαδημαϊκό χάρτη και μένει ο μόνος Νομός στην Ελλάδα που δεν έχει σύνδεση με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η μετακόμιση θα ολοκληρωθεί αύριο (σ.σ. σήμερα) και θέλω να πιστεύω ότι οι φοιτητές μετά τις αρχικές δυσκολίες λόγω της προσαρμογής, θα εξυπηρετηθούν από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα. Από 1η Σεπτεμβρίου οι επαναληπτικές εξετάσεις θα γίνουν στον χώρο του Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα.

Όπως βλέπετε θα παραμένει ένα κτίριο κενό και βέβαια θα λείψουν τα χαμόγελα των φοιτητών από την τοπική κοινωνία. Εύχομαι να πράττει σωστά το κράτος, ανεξάρτητα της δικής μου θέσης η οποία έχει δημοσιοποιηθεί -θέση κάθετα αντίθετη. Θα παραμείνουν τα δύο μέλη της γραμματείας μέχρι 31 Αυγούστου, από 1η Σεπτεμβρίου δεν θα υφίσταται Τμήμα Μουσειολογίας. Από κει και ύστερα οι τοπικοί άρχοντες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών φαντάζομαι πως θα αξιοποιήσουν τον χώρο. Επί 20 χρόνια πέρασαν χιλιάδες φοιτητές από εδώ και ίσως ο χώρος πλέον να ικανοποιήσει ανάγκες άλλες με βάση σχεδιασμούς που ενδεχομένως έχουν οι τοπικοί άρχοντες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ