Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣτο κτήμα Μερκούρη ο πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα Amrit Lugun

Στο κτήμα Μερκούρη ο πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα Amrit Lugun

«Πλαστικά σχήματα- Οι ζωές μας»

Στον φιλόξενο χώρο του κτήματος Μερκούρη φιλοξενήθηκε η ξεχωριστή έκθεση «Πλαστικά σχήματα/ Οι ζωές μας» την οποία επισκέφτηκε κατά την έναρξη της ο Ινδός πρέσβης στην Ελλάδα, Amrit Lugun συνοδευόμενος από την κόρη του. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν συλλογικά έργα τριών καλλιτεχνών, της Ελένης Stoelinga-Τσιαπάρα, η οποία δούλεψε μαζί με τους Ινδούς καλλιτέχνες Pankaj Guru και Priyanka Gupta.  Οι τρείς καλλιτέχνες γνωρίστηκαν στο Δελχί και έγιναν στενοί φίλοι και συνάδελφοι στην τέχνη, συνδέοντας τον αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τον άλλον, για την τέχνη και τις ιδέες του άλλου. Τα έργα τέχνης (τα οποία εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην χώρα μας) είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής τους δημιουργικής ενέργειας. Η εστίασή τους είναι στην ευθύνη της ανθρωπότητας να προστατεύσει και να αποκαταστήσει το περιβάλλον. Το υλικό των έργων τέχνης είναι η πηγή, η αιτία και το επίκεντρο της έκθεσης. Αυτή η έκθεση δεν είναι μόνο ένας πειραματισμός για να κατανοήσουμε την εγγενή ποιότητα του πλαστικού και να το διαμορφώσουμε σε μια αισθητικά ευχάριστη μορφή. Τα έργα τέχνης έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με την « προσέγγιση μηδενικών αποβλήτων ».

Όπως επισήμαναν οι καλλιτέχνες, το πλαστικό είναι ένα πολύ προσαρμόσιμο, ευέλικτο και μεταβλητό υλικό. Όταν εισήχθη τον εικοστό αιώνα αντικατέστησε πολλά άλλα υλικά και δημιούργησε εφικτές επαναστατικές εφαρμογές. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη σύγχρονη ζωή χωρίς αυτό. Αλλά σήμερα γνωρίζουμε επίσης ότι το πλαστικό έχει μολύνει τη φύση παντού: στους ωκεανούς και στις φλέβες του αίματος μας. Με αυτή την έκθεση οι καλλιτέχνες θέλουνε να επισημάνουνε αυτή την αντίφαση. Τα έργα τέχνης είναι όλα κατασκευασμένα από πλαστικό, μερικά από ανακυκλωμένο πλαστικό. To Plastic θα είναι μαζί μας, για εμάς και από εμάς: «Plastic Shapes Our Lives».

Τα γλυπτά είναι αποτέλεσμα του στυλ των τριών καλλιτεχνών: Ελένη Stoelinga-Τσιαπάρα, Pankaj Guru και Priyanka Gupta. Ο καθένας ειδικεύτηκε στον τομέα του, δίνοντας έτσι άλλη διάσταση στην όλη δουλειά.

Αναφερόμενη στην έκθεση η ελληνίδα δημιουργός  Ελένη Stoelinga- Τσιαπάρα, ανέφερε: «Η πρώτη μεγάλη κοινή μας έκθεση έγινε στο Νέο Δελχί και είχε σαν θέμα « Συγκεντρώσεις χωρίς τελειωμό» όπου μέσα από κολλάζ με διάφορα πλαστικά και κάποια άλλα υλικά, παρουσιάζαμε αυτό που γίνεται σήμερα στο περιβάλλον. Το θέμα είναι πως θα γλιτώσουμε από το πλαστικό καθώς  δεν ανακυκλώνονται όλα, απ την άλλη όμως, το χρησιμοποιούμε παντού, είναι απαραίτητο στην σύγχρονη ζωή, γι αυτό και  είναι ευθύνη του καθενός μας, είναι ευθύνη της ανθρωπότητας να το διαχειριστεί , να προστατεύσει και να αποκαταστήσει το περιβάλλον. Η πρόσφατη δουλειά μας με συλλογικά έργα στο Κτήμα Μερκούρη, παρουσιάζει αυτήν ακριβώς την αντίφαση  μέσα από την οποία θέλουμε να δείξουμε την μεταβατική φύση του υλικού, όπου το πλαστικό γίνεται τέχνη και αποκτά μορφή, πλαστικά σχήματα, που συγχρόνως επηρεάζουν τη ζωή μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κανελλακόπουλο τον οποίο γνωρίζω από το 1975 για την φιλοξενία αλλά και την φιλία του. Τα επόμενα  σχέδιά μας είναι να κάνουμε τώρα μια έκθεση στην Ολλανδία».

Από την πλευρά του, ο γλύπτης Pankaj Guru σημείωσε ότι όλα τα  έργα τους είναι από πλαστικό το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία ώστε κάποιος που τα  παρατηρεί, να νομίζει ότι το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί είναι κεραμικό ή μάρμαρο, ενώ κάποια άλλα είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό. Τα έργα τέχνης έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με την «προσέγγιση μηδενικών αποβλήτων».

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ