Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟλοκληρώθηκε το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας»

Ολοκληρώθηκε το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας»

Πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία ειδική εκδήλωση παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνι Γεωργιάδη

* Μεγάλη δωρεά 135.000 δένδρων ελιάς προς τους πυρόπληκτους αγρότες

Με την επίσημη εκδήλωση της μεγάλης δωρεάς των 135.000 νέων δενδρυλλίων Κορωνέικης ελιάς προς τους καλλιεργητές των περιοχών γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά του περσινού  καλοκαιριού, ολοκληρώθηκε το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας».

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλίες, που ανέλαβε ο εμπνευστής του έργου και επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, σε συνεργασία με το «Arete Fund» και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού».

Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης του έργου με κεντρικό σύμβολο την ελιά και στίχους του Ελύτη, πραγματοποίησε  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης, απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση, ενώ μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέλη της Χορωδίας Παιδιών του ΚΔΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την διεύθυνση της κ Σοφίας Ψαρά, τραγούδησαν  τον Ολυμπιακό Ύμνο.

Γ. Γεωργιάδης: «Όταν η στάχτη κατέπεσε και ο καπνός έφυγε η εικόνα της καταστροφή των ελαιώνων ήταν πραγματικά δραματική»

Ο κ. Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα καλές – οικογενειακές σχέσεις που διατηρεί με τον Γ. Γραμματίδη κάνοντας αναφορά και στις φρικτές στιγμές που βίωσε ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας πριν από έναν χρόνο. «Μετά τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στο τέλος Ιουλίου όπου είχαμε ένα δεκαήμερο με πάνω από 40ο C και τα δέντρα να έχουν γίνει έτοιμοι προς άναμμα πυρσοί και οι πυρκαγιές ήρθαν με πολύ μεγάλη ένταση. Στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους γεγονότα. Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να τα αντιμετωπίσει. Όμως σε όλη αυτή την Εθνική Καταστροφή που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποια περιοχή έχει τη μεγαλύτερη καταστροφή και τις τιτάνιες προσπάθειες που έδωσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής με τα εναέρια μέσα, την Ελληνική Αστυνομία, απέδωσαν. Η εικόνα της καταστροφής στον ελαιώνα της Αρχαίας Ολυμπίας ήταν τρομακτική. Ανακουφιστήκαμε όλοι που η πυρκαγιά δεν μπόρεσε να μπει στον αρχαιολογικό χώρο, που ήταν ο μεγάλος στόχος εκείνης της μάχης, αλλά όταν η στάχτη κατέπεσε και ο καπνός έφυγε η εικόνα της καταστροφή των ελαιώνων ήταν πραγματικά δραματική. Είμαι ευτυχής αγαπητέ Γιάννο (σ.σ. τόνισε απευθυνόμενος στον Γ. Γραμματίδη) που σε λιγότερο από έναν χρόνο αυτός ο ελαιώνας χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την γενναιοδωρία των καλών μας φίλων, αλλά και χάρη στη δουλειά όλων όπως της κα. Λιδωρίκη, καταφέρατε να γίνει αυτό το οποίο έγινε». Παράλληλα ο κος Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην σκηνή που περιέγραψε ο Ηρόδοτος στο έργο του, με τον Ξέρξη όπου το καλοκαίρι του 380 είδε δύο νέους να τρέχουν προς την Ολυμπία για να λάβουν μέρος στους αγώνες με έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς. «Η Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που πέρυσι επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα να καούν ή να υποστούν σοβαρή ζημιά. Με την παρουσία μου εδώ θέλω να εξάρω την ιδιωτική πρωτοβουλία, που για ακόμα μία φορά λειτούργησε άμεσα για την αποκατάσταση της μεγάλης φυσικής καταστροφής. Με το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας» παραδοθήκαν 135.000 νέα δενδρύλλια στους καλλιεργητές ελιάς που έχασαν το εισόδημα τους, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος της ζημιάς. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Επίτιμο Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννο Γραμματίδη που επέδειξε τόσο γρήγορα αντανακλαστικά, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου. Σας συγχαίρω και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι το φωτεινό παράδειγμά σας».

Γ. Γραμματίδης: «Η Αρχαία Ολυμπία διαχρονικά παραμένει παραμελημένη αν και θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα μας, λόγω και της μεγάλης πολιτιστικής της παράδοσης»

Ειδικότερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και ύστερα από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, ο κ. Γραμματίδης ανταποκρίθηκε άμεσα, αναλαμβάνοντας το έργο της αποκατάστασης -κατά το δυνατόν- των καμένων ελαιώνων αξιοποιώντας το δίκτυο επαφών του τόσο στην ομογένεια των ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

Ο κ. Γραμματίδης ανέφερε τις λεπτομέρειες και το ιστορικό της δωρεάς: «Ανέλαβα αυτήν την μεγάλη προσπάθεια για τρεις βασικού λόγους: Πρώτον, γιατί αισθάνθηκα την ανάγκη να βοηθήσω, όσο μπορούσα, τους καλλιεργητές ελιάς στις περιοχές που υπέστησαν καταστροφή και έχασαν το εισόδημα τους για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια. Δεύτερον, γιατί πίστεψα ότι με τον τρόπο αυτό βοηθώ στην αποκατάσταση μέρους της περιβαλλοντικής ζημιάς, που υπέστη η περιοχή. Τρίτον, γιατί αισθάνθηκα τη στοιχειώδη υποχρέωση ως πολίτη αυτής της χώρας να συμβάλλω τόσο στην ενίσχυση της εμβληματικής σημασίας της Αρχαίας Ολυμπίας, αυτού του απαράμιλλου κάλους και πολιτιστικής αξίας,  παγκόσμιου μνημείου όσο και στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας. Μίας περιοχής που διαχρονικά παραμένει παραμελημένη αν και θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα μας, λόγω και της μεγάλης πολιτιστικής της παράδοσης. Συνεργεία μας όργωσαν όλη τη χώρα για την ανεύρεση φυτωρίων με κατάλληλα δενδρύλλια που αγοράσαμε και μεταφέραμε στην περιοχή, όπου τα διανείμαμε στους πληγέντες καλλιεργητές με βάση τις καταστάσεις του ΕΛΓΑ. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν καλύψαμε το σύνολο της ζημιάς, αλλά ένα σημαντικό μέρος της. Μακάρι να είχαμε τα μέσα να κάνουμε περισσότερα. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η διανομή έγινε με κριτήρια ισότητας, δικαιοσύνης και κοινωνικής ισορροπίας».

Ο κ. Γραμματίδης επεσήμανε επίσης, ότι η πρωτοβουλία «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας», ήταν η πρώτη στην Ελλάδα όσον αφορά την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από φυσική καταστροφή, μετά τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Αυτό οφείλεται στην αποτελεσματικότητα και τα ταχύτατα κοινωνικά αντανακλαστικά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που ξεπέρασε γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, προκειμένου να σταθεί άμεσα δίπλα στους πληγέντες συμπατριώτες μας».

Ο κ. Γραμματίδης ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράστασή τους τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλειο Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιο Γεωργιόπουλο, τους γεωπόνους της Περιφέρειας Σταύρο Βέρρα και Γιώργο Μικέογλου, το προσωπικό της Περιφέρειας και του Δήμου, όπως και τους Προέδρους των κοινοτήτων που επλήγησαν.

Ενώ κλείνοντας, ευχαρίστησε τον μεγάλο χορηγό, τη ΔΕΗ και τον Πρόεδρο της Γιώργο Στάσση, την Eurobank και όλες τις ελληνικές και ξένες εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Ν. Φαρμάκης:  «Η ελιά αποτελεί ένα εθνικό σύμβολο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας από τους πανάρχαιους χρόνους»

Απ΄ την  πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης δήλωσε ότι: «Η ελιά δεν αποτελεί μόνο ένα εθνικό προϊόν, αλλά ένα εθνικό σύμβολο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας από τους πανάρχαιους χρόνους. Και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται μοναδικά στη γη της Αρχαίας Ολυμπίας, εκεί όπου η ελιά συνδέθηκε άρρηκτα με τον Ολυμπισμό και τις Ολυμπιακές Αξίες. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Ιδρύματος Arete Fund να οργανώσουν και να συντονίσουν μία μεγάλη εθελοντική προσπάθεια ανασύστασης των ελαιώνων της Ολυμπίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, συνιστά μια μεγάλη, εθνικών διαστάσεων, προσφορά, που εκτός από την πολύτιμη στήριξη χιλιάδων αγροτών και των καλλιεργειών τους,  αποδεικνύει τη βαρύτητα και τη σημασία που έχει για όλο τον πλανήτη η Αρχαία Ολυμπία. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για το σύνολο των ανθρώπων στις ΗΠΑ που συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην μας γνωρίζουν προσωπικά, γνωρίζουν και τιμούν όμως την Ολυμπία. Και απέδειξαν πως οι κοινές αξίες και η αλληλεγγύη δεν γνωρίζουν σύνορα. Τους ευχαριστούμε και τους τιμάμε».

Γ. Γεωργιόπουλος: «Η πρωτοβουλία του κ. Γιάννου Γραμματίδη και τού Ιδρύματος ARETE να δωρίσουν δεκάδες χιλιάδες δενδρύλλια ελιάς …ανέτρεψε τις αρχικές απαισιόδοξες σκέψεις μας»

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γεώργιος Γεωργιόπουλος τόνισε:  «Όταν στον τόπο μας χάθηκαν πέρυσι από την ολέθρια πυρκαγιά 130.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής γης μέσα σε λίγες μέρες, οι ελπίδες μας για γρήγορη αποκατάσταση ήταν ισχνές. Η κοινή λογική μας έδειχνε ότι η τεράστια καταστροφή δεν θα μπορούσε να αποκατασταθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως, η πρωτοβουλία του κ. Γιάννου Γραμματίδη και τού Ιδρύματος ARETE να δωρίσουν δεκάδες χιλιάδες δενδρύλλια ελιάς και να αντικαταστήσουν το χαμένο φυτικό κεφάλαιο στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ανέτρεψε τις αρχικές απαισιόδοξες σκέψεις μας. Και τώρα που το μεγάλο αυτό έργο ολοκληρώθηκε, δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε βαθύτατα μπροστά στο μεγαλείο της αλληλεγγύης και της αγάπης όλων όσοι βοήθησαν να ξαναφυτέψουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας. Κάποιες εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί, μέσα στο γκρίζο τοπίο της πυρκαγιάς, χαμογελούν ξανά. Μπορεί οι καινούριες ελιές τους να ξαναφέρουν εισόδημα σε 5-6 χρόνια, όμως γνωρίζουν πια ότι σ’ αυτή τη μεγάλη δοκιμασία δεν ήταν μόνοι. Ίδια πρέπει να υπάρξει και η ανταπόκριση της Κυβέρνησης και στο βασικό μας αίτημα για αποκατάσταση και ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής και σε επίπεδο υποδομών, ώστε να αναγεννηθεί και να αναπτυχθεί αυτός ο σπουδαίος τόπος.

Είμαστε ευγνώμονες προς το Ίδρυμα ARETE και το ζεύγος Steve & Dianne de Laet, προς τον κ. Γιάννο Γραμματίδη, “ψυχή” του εγχειρήματος, προς τους χορηγούς αλλά και όλους τους απλούς πολίτες που ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή την καμπάνια αλληλεγγύης. Η αναθηματική στήλη θα θυμίζει για πάντα αυτή την όμορφη πρωτοβουλία».

Ζ. Λιδωρίκη: «Η λέξη και μόνο Αρχαία Ολυμπία είναι το ισχυρότερο brand name από όλα τα μνημεία της Ελλάδας»

Όπως δήλωσε, απ΄ την πλευρά της η επικεφαλής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» Ζωζώ Λιδωρίκη: «Στους βασικούς τομείς δραστηριοτήτων μας, στα Γράμματα, τις Τέχνες και την Επιστήμη ευθύς εξαρχής εντάξαμε προγράμματα με θέμα: Περιβάλλον, Εκπαίδευση, Τουρισμός. Από την οικολογική καταστροφή φτάσαμε σε χρόνο ρεκόρ στο Έργο «Ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας». Η λέξη και μόνο Αρχαία Ολυμπία είναι το ισχυρότερο brand name από όλα τα μνημεία της Ελλάδας. Στον σημερινό κόσμο με τις συγκλονιστικές αλλαγές η δύναμη της Αρχαίας Ολυμπίας είναι η δύναμη του Πολιτισμού».

Β. Γιαννόπουλος:  «Μπήκε ένα πολύ σημαντικό λιθαράκι ώστε να ενισχυθούν οι κάτοικοι και η τοπική οικονομία»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στην σύντομη τοποθέτηση του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τον περασμένο Σεπτέμβρη, στην πρώτη συνάντηση που είχαμε εδώ στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να θέσουμε το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα υλοποιείτο αυτή η δράση, η κα. Dianne de Laet, σε μια αποστροφή του λόγου της είχε πει «ένα δέντρο μπορεί να κάνει θαύματα». Πράγματι, αυτό το θαύμα συντελέστηκε, χάρη σε όλους εσάς. Χάρη σ’ εσάς Steve & Dianne de Laet, χάρη σ’ εσάς κ. Γραμματίδη, χάρη στους Χορηγούς και τους Δωρητές, αλλά και χάρη σε όσους εργάστηκαν προκειμένου να βγει εις πέρας αυτή η αξιόλογη προσπάθεια. Μια προσπάθεια μέσα από την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι συνεργάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και φτάσαμε σήμερα, σ’ αυτό το αποτέλεσμα, χωρίς να έχει περάσει ούτε ένας χρόνος.

   Η σημερινή ημέρα είναι έντονη συναισθηματικά, και οφείλω να ομολογήσω ενώπιον σας ότι κατακλύζομαι από συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης, γατί τίποτα δεν ήταν δεδομένο τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο τόπος αυτός υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή. Τίποτα δεν προμήνυε ότι θα φτάναμε, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σ’ αυτό το σημείο. Δεν αποκαταστάθηκε πλήρως η ζημιά – αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο – όμως μπήκε ένα πολύ σημαντικό λιθαράκι ώστε να ενισχυθούν οι κάτοικοι και η τοπική οικονομία, να συνδράμουμε κι εμείς στην επανεκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο βασίζεται η περιοχή, πέραν του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Αρχαίας Ολυμπίας με τους ισχυρούς συμβολισμούς που αυτή εκπέμπει.

   Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Τα σημάδια είναι ανεξίτηλα μέχρι και σήμερα. Εύχομαι αυτό να γίνει μια ανάμνηση και να μην ξαναζήσουμε στην περιοχή μας παρόμοιες καταστροφές.

   Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και ιδίως το ζεύγος De Laet και τον κ.Γραμματίδη για όλα αυτά που προσέφεραν στον τόπο μας».

Η αναμνηστική στήλη

Σημειώνεται, ότι στο Δημοτικό Μέγαρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου έλαβε  χώρα η επίσημη τελετή για την ολοκλήρωση του έργου, βραβεύθηκαν οι μεγάλοι δωρητές, ενώ έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης, καθώς και η φύτευση ελιάς 250 χρόνων στο κηπάριο έναντι του Δημαρχείου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων που επλήγησαν, όπως και όλοι οι συντελεστές του έργου, ανάμεσα στους οποίους το ζεύγος Steven και Dianne de Laet, Ιδρυτές του Arete Fund με πλούσιο έργο στις Μυκήνες και τη Νεμέα, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος-κλασική φιλόλογος Βίκυ Φλέσσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ