Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΤέλος εποχής για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Τέλος εποχής για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Προχώρα η αποϊδρυματοποίηση

Παρελθόν θα αποτελεί πολύ σύντομα η δομή των Ατόμων με αναπηρία Λεχαινών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφ. «Πελοπόννησος». Όλοι οι τρόφιμοι, στο πλαίσιο του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ξεκίνησαν ήδη να μεταφέρονται σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Ήδη ξεκίνησε η λειτουργία των δύο πρώτων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που θα φιλοξενήσουν οκτώ τροφίμους.

«Σκοπός είναι η ουσιαστική βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των ωφελούμενων, που διαβιούσαν επί σειρά ετών σε ιδρυματικό περιβάλλον» ανέφερε ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Σταθακόπουλος. Όπως τόνισε: «βασική προτεραιότητα είναι η μετεγκατάσταση 24 ωφελούμενων που διαβιούν στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών, σε έξι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Φορέα. Οι υπόλοιποι δεκαεπτά ωφελούμενοι του Παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών, θα υποστηριχτούν σε Στέγες που θα αναπτύξει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής. Κι αυτό διότι το οικογενειακό τους περιβάλλον βρίσκεται στην περιοχή της Αττικής».

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθακόπουλος, κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία των Στεγών με περιορισμένο αριθμό ενοίκων, εξαιτίας των σύνθετων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. «Τα δια-μερίσματα των δύο πρώτων Στεγών είναι έτοιμα, έχουν σχεδιαστεί, άδικά διαμορφωθεί και εξοπλιστεί, έτσι ώστε να πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, βάσει των αναγκών των ενοίκων. Το καθένα θα φιλοξενεί τέσσερα άτομα».

Η προσπάθεια της διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έκανε προσπάθειες να αναπτυχθούν στην Πάτρα οι δύο από τις έξι Στέγες αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Στην Πάτρα είχαμε κάνει διακήρυξη ενοικίασης για να φτιάξουμε δύο στέγες αλλά δεν μας έκανε κανείς προσφορά παρ’ ότι το μίσθωμα ήταν 1.000 ευρώ. Αντί- θεια βρήκαμε ανταπόκριση στα Λεχαινά και στη Βάρδα όπου θα λειτουργήσουν και οι έξι», ανέφερε ο κ. Σταθακόπουλος.

Η ομαλή μετάβαση

Σε ότι αφορά τη στελέχωση των δομών αυτών ο πρόεδρος του Κέντρου είπε ότι βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων προσλήψεων. Ωστόσο για να μην χάνεται χρόνος το υπάρχον προσωπικό έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των επισκέψεων των ενοίκων στα διαμερίσματά τους ώστε να υπάρξει σταδιακά η απαιτούμενη εξοικείωση και η ομαλά μετάβασή τους στον νέο χώρο και στον νέο τρόπο της ζωής τους. «Με την ολοκλήρωση πολλών προπαρασκευαστικών ενεργειών, κατόπιν λεπτομερούς σχεδιασμού, έφτασε πλέον η στιγμή για τους πρώτους οκτώ ωφελούμενους να επισκέπτονται καθημερινά τα σπίτια τους, γνωρίζοντας έτσι τον προσωπικό τους χώρο, κάνοντας αργά και σταθερά βήματα προς τη νέα τους ζωή», τόνισε ο κ. Σταθακόπουλος προσθέτοντας ότι: «Η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη ζωή μέσα στην κοινότητα αποτελεί βασικό στόχο της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, καθώς στα ιδρύματα οι άνθρωποι ζουν απομονωμένοι, σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχεί η αποκοινωνικοποίηση, η αποπροσωποποίηση και η υπερβολική εξάρτηση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ