Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣτην Καλαμάτα: Εκπαιδευτική δράση - επίσκεψη των φοιτητών του τμήματος Μουσειολογίας

Στην Καλαμάτα: Εκπαιδευτική δράση – επίσκεψη των φοιτητών του τμήματος Μουσειολογίας

Την Τετάρτη 25 Μαΐου του 2022, φοιτητές από το 4ο και 6ο εξάμηνο του Τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύει στον Πύργο με τον συμβ. Επίκουρο Kαθηγητή Νέων Τεχνολογιών Κο Βεργόπουλο Δημήτρη, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική δράση – επίσκεψη στη γείτονα πόλη της Καλαμάτας, προκειμένου να επισκεφτούν μουσεία και ιδιωτικές συλλογές ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο σειράς δράσεων εξωστρέφειας και επαφής με το πεδίο που οργανώνονται από τους ίδιους τους φοιτητές του Τμήματος, συνεπικουρούμενοι από το διδακτικό προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό, στο Στρατιωτικό μουσείο, στο Ανοιχτό μουσείο Αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ και στην Ιδιωτική Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών ¨ΒΙΚΤΩΡΙΑ Γ. ΚΑΡΕΛΙΑ¨, μοναδική στην Ελλάδα. Η προσέγγιση της παρουσίασης των παραπάνω χωρών από τους υπευθύνους έγινε κυρίως μουσειοκεντρικά, με στόχο να έρθουν οι φοιτητές σε επαφή με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκαν τα εκθέματα στο χώρο, τη λογική που επικράτησε για το φωτισμό των εκθεμάτων, τη μουσική επένδυση, τη χρήση εφαρμογών νέας τεχνολογίας, την επιλογή των χρωμάτων, του τρόπου προβολής – τεκμηρίωσης και συντήρησης, αποκτώντας έτσι μια χρήσιμη τεχνογνωσία, ενώ παράλληλα θαύμασαν το μοναδικό πλούτο που περιέχουν και εκτίθενται στους χώρους αυτούς.

Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και λοιπών δράσεων, οι οποίες έχουν οργανωθεί και πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και ενηλίκων επισκεπτών στους χώρους των μουσείων και των εκθεμάτων, γεγονός που σχετίζεται με τη σύγχρονη φιλοσοφία της κοινωνικής εξωστρέφειας και επαφής των συλλογών με τους πολίτες.

Η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει και παρουσιάστηκε στους φοιτητές, εκτός από το να τους εντυπωσιάσει, τους έδωσε τα κατάλληλα ερεθίσματα ούτως ώστε οι ίδιοι να δημιουργήσουν τις δικές τους προτάσεις για δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα αξιοποιώντας έτσι τις πλούσιες γνώσεις που έχουν λάβει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Πύργο, στο οποίο Πρόεδρος είναι ο  Καθηγητής Κος Γεώργιος Παναγιωτόπουλος.

Μετά το πέρας των προγραμματισμένων επισκέψεων στους χώρους ενδιαφέροντος, δόθηκε η ευκαιρία στους φοιτητές να περπατήσουν στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης και να γευτούν τοπικές απολαυστικές συνταγές αναδεικνύοντας μια άλλη πτυχή του πολιτισμού, του τουρισμού και της ανάπτυξης, που δεν είναι άλλη από τη γαστρονομία.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια απολαυστική βόλτα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης με τα καταγάλανα νερά, απολαμβάνοντας ένα απογευματινό branch με θέα το Μεσσηνιακό κόλπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ