Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλεία1ο Γυμνάσιο Πύργου: Ιδιαίτερη εκδήλωση από τα παιδιά μαθητές

1ο Γυμνάσιο Πύργου: Ιδιαίτερη εκδήλωση από τα παιδιά μαθητές

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση γεμάτη, θέατρο, χορό, μουσική, τεχνολογία, χαρά και πολλά χαμόγελα, πραγματοποιήθηκε το τελευταία Σάββατο του Μαΐου στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους αποφοίτους του σχολείου.

Στην έναρξή της, ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γεώργιος Μπίρμπας, μετέφερε στα παιδιά τις ευχές όλου του Συλλόγου Καθηγητών για υγεία, συνεχή ανέλιξη και ουσιαστική πρόοδο. Παρότρυνε τους μαθητές/μαθήτριες μεταξύ άλλων, να καλλιεργούν θετικές προσδοκίες και να κυνηγούν το όνειρό τους με ήθος, άριστη συμπεριφορά, ποιοτική και ορθολογική σκέψη. Επίσης, να προσθέτουν κάθε ημέρα που περνάει αξία στη ζωή τους και στη ζωή όλων των ανθρώπων γύρω τους.

Το λόγο αμέσως μετά έλαβε ο κ. Γιάννης Παπαδημητρίου Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το σχολείο πέρα από τις γνώσεις που μεταδίδει , έχει και σαν βασική προτεραιότητα να διαπλάθει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα έτσι ώστε ανεξάρτητα της επαγγελματικής πορείας που θα ακολουθήσει το κάθε παιδί στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του να αποδώσει στην κοινωνία ανθρώπους με αρχές , ήθος , με έντονο το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνεισφοράς . Το σχολείο μας έχει συντελέσει σημαντικό κοινωνικό έργο αποδεικνύοντας ότι πέρα από τη γνώση έχει τη βούληση να προσφέρει αγόγγυστα όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και στη διεθνή κοινότητα . Η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία αποδεικνύει ότι όλοι διακατέχεστε από υψηλό φρόνημα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης και ότι και η μαθητική κοινότητα είναι ευαισθητοποιημένη και ενεργή σε τέτοιου είδους ζητήματα».

Ακολούθησε η θεατρική παράσταση με τίτλο «Η Πηνελόπη, οι μνηστήρες κι άλλοι τόσοι χαρακτήρες», προϊόν συνεργασίας του σχολείου με το Εθνικό Θέατρο. Σημειώνεται ότι το κείμενο της παράστασης έχει συγγραφεί συνολικά από τους ίδιους τους μαθητές/μαθήτριες, γεγονός που αποδίδει ιδιαίτερα καινοτόμο διάσταση στο όλο εγχείρημα. Πολύτιμη στην υλοποίηση της δράσης υπήρξε η καθοδήγηση του κ. Αχιλλέως Στέφανου, Σκηνοθέτη, συνεργάτη του Εθνικού Θεάτρου και του σχολείου, στα πλαίσια του προγράμματος «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο». Η παράσταση οργανώθηκε από την κα. Σοφία Μάλεση, Μαθηματικό. Η κα Μάλεση που οργάνωσε και συντόνισε συνολικά την εκδήλωση, είναι η υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

Η παράσταση των μαθητών/μαθητριών πρόσφερε χαρά και καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές που γέμισαν τις κερκίδες στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Επαναλήφθηκε με επιτυχία την Κυριακή 29-02-2022 στο χώρο του θεάτρου του Γυμνασίου.

Τη σκυτάλη παρέλαβε μετά τη θεατρική, η πολυπληθής χορευτική ομάδα του σχολείου. Με την καθοδήγηση του υπεύθυνού της, κ. Γιάννη Γεωργούλια, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής στο 1ο Γυμνάσιο, οι μαθητές/μαθήτριες ενθουσίασαν τους θεατές. Ο χορός αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης, είναι μια αυτόνομη γλώσσα επικοινωνίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η παράσταση ολοκληρώθηκε με συρτάκι, ήχους μοναδικούς, σύνθεση του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, μαθητή παλαιότερα του σχολείου.

Παράλληλα εντός του κεντρικού χώρου του Γυμνασίου, παρουσιάζονταν σε έκθεση Τεχνολογίας, έργα των μαθητών της Α Τάξης. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Καθηγήτρια κα Διαμάντη Σταυρούλα, Τεχνολόγος. Η Τεχνολογία αποτελεί κύριο μοχλό απελευθέρωσης της ανθρώπινης επινοητικότητας. Η ουσιαστική προσέγγισή της επιτρέπει τη δημιουργία εντυπωσιακών λύσεων σε καθημερινά προβλήματα και στους πολίτες να προσεγγίζουν κριτικά τα θέματα της ψηφιακής πραγματικότητας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απόδοση συμβολικού δώρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στους μαθητές/μαθήτριες της Γ Τάξης. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι χαρακτηριστική της δραστηριότητας του Συλλόγου και γενικότερα της εδραίωσης πνεύματος αποτελεσματικής συνεργασίας συνολικότερα στη σχολική κοινότητα.

Στο επίπεδο δημιουργικής συνεργασίας του σχολείου με το Σύλλογο Γονέων – Κηδεμόνων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Διευθυντής του σχολείου κ. Μπίρμπας Γεώργιος. Στην ίδια ομιλία έγινε σύντομη αναφορά σε χαρακτηριστικές δράσεις του σχολείου κατά το τρέχων σχολικό έτος. Όπως σημειώθηκε οι δράσεις αυτές σχεδιάζονται γιατί στην κουλτούρα της σχολικής κοινότητας είναι εδραιωμένη η άποψη ότι η Εκπαίδευση και η Μόρφωση συνεχίζονται αποτελεσματικά και εκτός των σχολικών αιθουσών, με την αξιοποίηση της Επιστήμης, του Θεάτρου, της Μουσικής, του Χορού, της Φιλαναγνωσίας.

Στις δράσεις αυτές συμμετέχει και τις υποστηρίζει ενεργά, το σύνολο των Εκπαιδευτικών. Πολλές από αυτές υλοποιούνται σε συνεργασία με άλλα σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με φορείς της Εκπαίδευσης και της Πολιτείας.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες από τις σημαντικότερες δράσεις του σχολείου κατά το τρέχων έτος όπως:

«1/ Η πραγματοποίηση του πειράματος του Ερατοσθένη και η απόδοσή του με θεατρικό τρόπο. Με το ευφυές αυτό πείραμα προσδιορίστηκε από την αρχαιότητα η περίμετρος της Γης με αξιοθαύμαστη ακρίβεια

2/ Η υλοποίηση πειραμάτων Φυσικοχημείας στα οποία οι μαθητές/μαθήτριες επέτυχαν αξιοποιώντας αποκλειστικά τη δύναμή τους και την κίνηση του τροχού ποδηλάτου, μέσω κατάλληλων ηλεκτρικών κυκλωμάτων να κινήσουν τις έλικες ανεμιστήρα, να ακούσουν μουσική, να φωτίσουν λαμπτήρα, να φορτίσουν κινητό τηλέφωνο και να διασπάσουν το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο, στα στοιχεία από τα οποία αποτελείται.

3/ Η εκδήλωση στο πλαίσιο Γαλλοφωνίας με στόχευση μεταξύ άλλων την ανάδειξη της καθοριστικής προσφοράς των Φιλελλήνων στον αγώνα του 1821 και τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους.

4/Η δημιουργία χρονοκάψουλας και η παράδοσή της προς φύλαξη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Πύργου. Σε αυτή συμπυκνώνεται η κουλτούρα του σχολείου. Αναφέρεται στις δράσεις εξωστρέφειάς του, στα καινοτόμα προγράμματα που υλοποιεί, τις συνεργασίες με άλλα σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και με φορείς της Παιδείας και της Πολιτείας. Στη χρονοκάψουλα οι μαθητές μας ενσταλάζουν τις εμπειρίες τους από την καθοριστική για τη διαμόρφωση της ζωής όλων μας Πανδημίας Covid-19.

5/ Η εκδήλωση προς τιμή του σπουδαίου συγγραφέα του κ. Παπαδημητρακόπουλου Ηλία, του δικού μας Ηλία – παλαιού αποφοίτου του Γυμνασίου Αρρένων, που τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων, ως κορυφαίος Λογοτέχνης του 2015.

6/. Η εκδήλωση βράβευσης των μαθητών/μαθητριών μας που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς Φυσικής, Πυθαγόρα – Μαθηματικών και στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου.

7/ Η έναρξη της διαδικασίας όχι απλά λειτουργίας αλλά και αξιοποίησης των δεδομένων από τους αισθητήρες μέτρησης μικροσωματιδίων που λειτουργούν στο σχολείο μας με την υποστήριξη Πανεπιστημιακού Ιδρύματος

8/. Οι δράσεις ανάδειξης καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων ενεργητικής και διαφοροποιημένης μάθησης καθώς και η συμμετοχή μας σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα (όπως Erasmus και e- Twinning).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ευχή να έχουν οι μαθητές/μαθήτριες καλή πορεία στις εξετάσεις τους και όλοι υγεία και καλό καλοκαίρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ