Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟλυμπία: Με επιτυχία η μεγάλη άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης επισκεπτών από τον...

Ολυμπία: Με επιτυχία η μεγάλη άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης επισκεπτών από τον αρχαιολογικό χώρο

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε, η μεγάλη άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης επισκεπτών από τον αρχαιολογικό χώρο, της αρχαίας Ολυμπίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί παρουσία των υπουργών, Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη. Τους υπουργούς συνόδευσαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Ηλείος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος της κοινής ομάδας εργασίας των υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης.

Το σενάριο

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης φωτιά σημειώθηκε πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας στο νότιο τμήμα και άμεσα ενημερώθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Μετά από μεγάλη κινητοποίηση των επίγειων δυνάμεων και των εναέριων μέσων έγινε εισήγηση για προληπτική απομάκρυνση των επισκεπτών από τον αρχαιολογικό χώρο αλλά και από τον χώρο του νέου μουσείου.

Οι επισκέπτες απομακρύνθηκαν με λεωφορεία του δήμου. Ωστόσο η πληροφορία ότι υπάρχει μία αγνοούμενη επισκέπτης στον αρχαιολογικό χώρο, έθεσε σε άμεση κινητοποίηση τους άνδρες της πυροσβεστικής, οι οποίοι κατάφεραν να την εντοπίσουν στην περιοχή του ποταμού Κλαδέου σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο.

Η αγνοούμενη επισκέπτης ήταν τραυματισμένη και ακολούθησε επιχείρηση διάσωση της σε συνεργασία και με το ΕΚΑΒ.

Μετά το πέρας της ιδιαίτερα επιτυχημένης ασκήσεις ακολούθησε ευρεία σύσκεψη, στελεχών και φορέων στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο.

Μετά το πέρας της άσκησης ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων:”Η σημερινή άσκηση ετοιμότητας και πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας νομίζω ότι ήταν η μεγαλύτερη σε εύρος και επιχειρησιακή διάταξη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Η παρουσία στην Ολυμπία της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνηκαι του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης κ. Χρήστου Στυλιανίδη, αποδεικνύει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τον σημαντικό αυτό τόπο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουμε εθνικό χρέος να προστατέψουμε κατά προτεραιότητα. Εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστεί στην πράξη οποιοδήποτε σενάριο πυρκαγιάς ή άλλης φυσικής καταστροφής στην Αρχαία Ολυμπία. Σε περίπτωση όμως που συμβεί το απευκταίο, η επιτυχής έκβαση της σημερινής άσκησης εγγυάται ότι και σε πραγματικές συνθήκες θα υπάρξει άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για ένα θετικό αποτέλεσμα”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ