Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕγκαταστάθηκε το «Seatrac» στις «Πλάκες» Κατακόλου

Εγκαταστάθηκε το «Seatrac» στις «Πλάκες» Κατακόλου

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά εγκαταστάθηκε φέτος, από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, το σύστημα αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα (seatrac) στη θέση «Πλάκες» στο Κατάκολο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, του αντιδημάρχου Πύργου Γιάννη Αργυρόπουλου και του Λιμενάρχη Κατακόλου Κωνσταντίνου Χαραλάμπους, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κώστας Καραγιάννης, η Διευθύντρια Διοικητικού Οικονομικού της Π.Ε Ηλείας Σίσσυ Νικολάου, καθώς επίσης τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Π.Ε Ηλείας Παντελής Παπαναγιώτου και Γιώργος Παπανικολόπουλος.

 Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η διαμόρφωση του χώρου και ακολούθησε η τοποθέτηση του μηχανισμού, από το τεχνικό συνεργείο της εταιρείας ΤΟΕΒΑ  η οποία έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη εγκατάστασης, απεγκατάστασης και συντήρησης του Seatrac. Με την τοποθέτηση και του διαδρόμου προσέγγισης των αναπηρικών αμαξιδίων, τα  άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα που βρίσκονταν στο σημείο, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το πρώτο τους μπάνιο.

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβλήθηκε και φέτος από τις Υπηρεσίες της Π.Ε Ηλείας για την έγκαιρη εγκατάσταση του μηχανήματος, σημείωσε μεταξύ άλλων «…για εμάς στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, για ένα λόγο παραπάνω, καθώς κατά την διάρκεια της πανδημίας και των περιορισμών, όπως όλοι, έτσι και τα άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα πιέστηκαν αρκετά. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που πριν την έλευση του πρώτου Σαββατοκύριακου του Ιουνίου, πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, μπορέσαμε να τους εξασφαλίσουμε το δικαίωμα της εύκολης και ισότιμης πρόσβασης στη θάλασσα». Παράλληλα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μελέτης που αφορούν στη χρησιμότητα και ωφελιμότητα των συστημάτων Seatrac, εξηγώντας πως «…αποτελεί τη μοναδική λύση παγκοσμίως που επιτρέπει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα να μπουν στη θάλασσα αυτόνομα ,και μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης λειτουργεί ως ισχυρό κίνητρο και εξασφαλίζει 10 φορές περισσότερο τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα. Και μόνο αυτό, καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να διασφαλίζουμε αυτή τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα».

Από την πλευρά του ο Λιμενάρχης Κατακόλου Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την δημιουργία προσβάσιμης παραλίας «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ξεκίνησε το έργο εγκατάστασης της ράμπας που είναι απαραίτητη για να έχουν στις παραλίες πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Ελπίζω να δημιουργηθούν κι άλλες προσβάσιμες παραλίες στο Νομό μας ώστε όλοι να απολαύσουμε το φετινό καλοκαίρι μετά τα δύο χρόνια του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος σημείωσε: «Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα και αυτοί όπως όλοι μας, να χαίρονται τις θάλασσες μας, τις ακτές μας, τα καταγάλανα νερά του Ιονίου. Φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά  έγινε η τοποθέτηση του ειδικού μηχανήματος, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό ταμείο Πύργου. Ήταν χρέος μας προς τα άτομα με αναπηρία να λειτουργήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να έχουν και αυτοί την χαρά, να απολαμβάνουν το μπάνιο τους. Επιπλέον φέτος στην παραλία Πλάκες έχει εγκατασταθεί και ναυαγοσώστης. Είναι μία παραλία που υποδέχεται πάρα πολύ κόσμο και από τον Πύργο αλλά και από την ευρύτερη περιοχή. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες λειτουργίας της και φέτος νομίζω ότι τόσο η παραλία εδώ όσο και το Κατάκολο γενικότερα θα υποδεχτούν χιλιάδες κόσμου αφού ο δήμος προγραμματίζει και μία σειρά από εκδηλώσεις με πρώτη αυτή που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στις 11 Ιουνίου με τα μουσικά σύνολα της ΕΡ,Τ που ουσιαστικά θα είναι και η έναρξη του πρώτου φεστιβάλ αρχαίας Φειάς που διοργανώνει ο δήμος. Θέλω να επισημάνω ότι είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία και με το Λιμεναρχείο Κατακόλου με το νέο λιμενάρχη αλλά και με τους υπαλλήλους του λιμεναρχείου προκειμένου κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται, κάθε εμπόδιο που υπάρχει, να το επιλύουμε,  για να κάνουμε τις παραλίες μας ελκυστικές. Πριν λίγες μέρες καθαρίστηκε και η παραλία από τη μαρίνα έως του Ντόζη όπου και εκεί είναι μία όμορφη ακτή που υποδέχεται και ντόπιους αλλά και πάρα πολλούς τουρίστες που κατεβαίνω τα κρουαζιερόπλοια. Τα seatrac του δήμου, που  έχουμε έτοιμη τη μελέτη  και τη χρηματοδότηση και αναμένεται να τοποθετηθούν στην Σπιάντζα και στον Άγιο Ηλεία, δυστυχώς έχουν «κολλήσει» καθώς υπάρχει μία ανταγωνιστική εταιρεία που προσφεύγει διαρκώς σε όλες τις ελεγκτικές αρχές και έχει μπλοκάρει την ανάθεση του έργου στην εταιρεία που έχει τα seatrac. Ευελπιστούμε ότι η δικαστική διαμάχη θα τελειώσει γρήγορα και θα μπορέσουν να τοποθετηθούν άλλα δύο μηχανήματα στη Σπιάντζα και στον Άγιο Ηλία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Παντελής Παπαναγιώτου, ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν προκειμένου να τοποθετηθεί άμεσα στο ειδικό μηχάνημα ατόμων με αναπηρία στη παραλία, ενώ σημείωσε ότι και στις υπόλοιπες παραλίες του Νομού (Αγ. Μαρίνα, Κουρούτα και Βαρθολομιό) θα προχωρήσει άμεσα η διαδικασία της εγκατάστασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ