Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΠαλαιά Πέρσαινα: Νοσταλγούν οι παλαιότεροι, μαθαίνουν οι νεότεροι

Παλαιά Πέρσαινα: Νοσταλγούν οι παλαιότεροι, μαθαίνουν οι νεότεροι

Ο σεισμός το 1965 κατέστρεψε  ένα  χωριό που  οι κάτοικοί του ευημερούσαν

Μνήμες από  μια μακρινή εποχή, τότε που ολόκληρη η περιοχή έσφυζε από ζωή, έρχονται  σε όσους  περνούν από τα ερείπια της παλαιάς Πέρσαινας, που  οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι,   ακόμα τη νοσταλγούν.

Η κύρια απασχόληση των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφική και αγροτική  παραγωγή, που οδήγησε πολλούς στο να αυξήσουν το βιός τους και να ζήσουν με ευημερία  τις οικογένειές τους.

Δεν χρειάστηκαν ωστόσο  παρά μόνο λίγες  ώρες προκειμένου να παλαιά Πέρσαινα, όπως και πολλές ακόμα κοινότητες της Ηλείας, να καταστραφούν από το μεγάλο σεισμό που έπληξε  το 1965 μια τεράστια περιοχή.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το χωριό να εγκαταλειφθεί και να μεταφερθεί σε διαφορετικό σημείο, το οποίο και κρίθηκε  περισσότερο κατάλληλο.

«Παλαιά Πέρσαινα Ηλείας, το εγκαταλελειμμένο χωριό κοντά στη Φολόη. Το παλιό χωριό βρίσκεται σε ειδυλλιακό περιβάλλον, ανάμεσα σε τρεχούμενα νερά, εγκαταλείφθηκε όμως μετά από σεισμό το 1965 για να κατασκευαστεί η Νέα Πέρσαινα σε ψηλότερη θέση, με άσχημα κτίρια – παράγκες (καμία σχέση με τα παλιά). Οι κάτοικοι προτίμησαν με την κρατική ενίσχυση που έλαβαν να χτίσουν το νέο χωριό , αφήνοντας τα όμορφα πέτρινα κτίσματα του παλιού να καταρρεύσουν παρά το ότι, από συζητήσεις που έχω με ντόπιους με τα ίδια χρήματα ή και λιγότερα θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Η φωτογράφιση έγινε το 2016, λίγο μετά το θάνατο του παπά του χωριού ο οποίος ήταν και ο τελευταίος του κάτοικος» αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του ο Harry Lolas.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ