Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΓυμνάσιο Λεχαινών: Μετακίνηση στη Συρύνια της Πολωνίας στο πλαίσιο Erasmus+

Γυμνάσιο Λεχαινών: Μετακίνηση στη Συρύνια της Πολωνίας στο πλαίσιο Erasmus+

Χαμογελαστοί και γεμάτοι καινούριες εμπειρίες και τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν μαθητές-τριες και εκπαιδευτικοί από την εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε 14-21/5/2022 στο σχολείο “ Szkoła Podstawowa im. Romana Dworczaka i dr Anny Wróbel w Syryni ” στη Συρύνια της Πολωνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «Safety first» που υλοποιείται μεταξύ τριών σχολείων (Γυμνάσιο Λεχαινών Ελλάδα- Colegio Santa Rosa- Altoaragón, Huesca Spain, Szkoła Podstawowa im. Romana Dworczaka i dr Anny Wróbel w Syryni, Syrynia Poland). Από το Γυμνάσιο Λεχαινών συμμετείχε ομάδα 12 μαθητών- τριών συνοδευόμενη από τις εκπαιδευτικούς Αναγνωστοπούλου Αναστασία, Βλάχου Ιωάννα και Πολυχρονοπούλου Νικολίτσα.           

Το πρόγραμμα ήταν δυναμικό, εποικοδομητικό και πολύ ενδιαφέρον, ενώ και η συνεργασία των ομάδων υπήρξε άψογη. Οι δραστηριότητες αφορούσαν, σύμφωνα και με το πρόγραμμα, την ασφάλεια κατά τα αθλήματα, την ασφάλεια στο σχολείο, το πρωτόκολλο σε περίπτωση πλημμύρας και την παροχή πρώτων βοηθειών. Σε μεικτές ομάδες (μαθητές-τριες και από τις τρεις χώρες) έγιναν δραστηριότητες σε αθλητικές εγκαταστάσεις (γυμναστήριο, εγκαταστάσεις καγιάκ και εκδρομή με καγιάκ), με στόχο την επιμόρφωση για θέματα προστασίας, πρόληψης και πρώτων βοηθειών σε περίπτωση τραυματισμού, ενώ έγινε και σχετική ενημέρωση από εκπροσώπους της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν παλιό ορυχείο όπου με ενδιαφέρον ξεναγήθηκαν στις υπόγειες στοές, έμαθαν για τις δυσκολίες του επαγγέλματος και για τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Έγιναν επίσης πεζοπορίες και περιηγήσεις στα αξιοθέατα της περιοχής. Σε δείπνο που παρέθεσε ο δήμαρχος, οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν μαζί του και ενημερώθηκαν για τα έργα που γίνονται στην περιοχή και το σχολείο, ενώ τονίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα. Όλες οι δραστηριότητες έγιναν στην αγγλική γλώσσα με στόχο την ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Οι οικογένειες που φιλοξένησαν τα παιδιά έκαναν τα καλύτερο δυνατό δείχνοντας φροντίδα και υπευθυνότητα, έτσι ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά και οι μαθητές-τριες να αισθανθούν άνετα και να αναπτύξουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Στην εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κρακοβία πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο εργοστάσιο του Ο. Σίντλερ, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο με θέμα τη ζωή στην Κρακοβία κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και τις διώξεις του εβραϊκού πληθυσμού.

            Η ομάδα επέστρεψε κουρασμένη αλλά ενθουσιασμένη καθώς απέκτησε πολύτιμες εμπειρίες, έμαθε καινούρια πράγματα, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με την ομαδικότητα και τον ενθουσιασμό που επέδειξε στις δραστηριότητες, ενώ το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς φιλίας που είναι ουσιώδεις για την κοινωνική και συναισθητική τους ανάπτυξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ