Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΈντονη δυσαρέσκεια σε παραγωγικές περιοχές της Ηλείας που επλήγησαν από ...

Έντονη δυσαρέσκεια σε παραγωγικές περιοχές της Ηλείας που επλήγησαν από παγετό το 2021: Αποκλείστηκαν οι εσπεριδοπαραγωγοί από το ad hoc πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων

Η απόφαση των Θ. Σκυλακάκη και Γ. Γεωργαντά δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου σε ΦΕΚ- Η Αρκαδία λαμβάνει αποζημιώσεις  ακόμα και για τα …όψιμα κεράσια

Εκτός αποζημιώσεων  από το ad hoc πρόγραμμα  κρατικών οικονομικών ενισχύσεων που υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ, βρίσκονται οι εσπεριδοπαραγωγοί  στην Ηλεία, σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύτηκε  σε ΦΕΚ στις 20 Μαΐου.

Το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο στις παραγωγικές περιοχές του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όπου σύμφωνα με έκθεση εκ μέρους της ΔΑΟΚ Ηλείας η ακαρπία  από τον παγετό κατά το  χρονικό διάστημα από  15.02.2021 – 20.4.2021 ανήλθε σε ποσοστό 70-80!

Ωστόσο παρά  το τεράστιο ύψος της ζημιάς η Ηλεία δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω πρόγραμμα, σε αντίθεση με τη γειτονική Αρκαδία  όπου περιλαμβάνονται ζημιές σε καλλιέργειες όψιμων κερασιών, βύσσινων και μήλων και σε ποσοστό πάνω από 30%…

Το γεγονός του αποκλεισμού  των  πορτοκαλιών  για τις ζημιές που έγιναν το 2021 στο προανθικό στάδιο,  έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια  στους παραγωγούς   σε τοπικό επίπεδο, δεδομένου ότι είχαν ενημερωθεί και  οι βουλευτές  για το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς τελικά να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

«Δυστυχώς στο πρόγραμμα εντάχτηκαν κάποιοι συγκεκριμένοι Νομοί σε αυτό το πρόγραμμα, όπως λ.χ. η Αρκαδία για όψιμα κεράσια, κάτι που έγινε και φέτος. Όμως για τα πορτοκάλια υπάρχει και εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής ΔΑΟΚ  που αναφέρει ότι η ακαρπία  ήταν  στο 70-80%  λόγω παγετού. Διαμαρτυρόμαστε εντόνως γιατί  εμείς δεν ενταχτήκαμε στο πρόγραμμα.  Κάθε φορά θα μας πηγαίνουν  στα ΠΣΕΑ , πότε θα αποζημιωθούμε εμείς;»  ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Γιώργος Χαντζόπουλος.

Να αναφερθεί πως την απόφαση  υπογράφουν ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Θεοδ. Σκυλακάκης και ο κ. Γ. Γεωργαντάς.

Εξάλλου τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης καθορίζονται σε 70.000,00 ευρώ ανά δικαιούχο, ενώ σύμφωνα με την απόφαση για λόγους διαφάνειας, ενίσχυση δικαιούχου παραγωγού που υπερβαίνει τα 60.000,00 €, θα δημοσιεύεται σε εμπεριστατωμένο δικτυακό τόπο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ