Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος ΔΡΩΜΕΝΑ: Διοργάνωσε σεμινάριο “Προσιτοί Ενήλικες: Απαντώντας ερωτήσεις παιδιών και εφήβων γύρω από το σεξ και τη σεξουαλικότητα”

Την Τετάρτη 18 Μάιου, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος ΔΡΩΜΕΝΑ διοργάνωσε στον χώρο του στην κεντρική πλατεία Κρεστένων το εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “Προσιτοί Ενήλικες: Απαντώντας ερωτήσεις παιδιών και εφήβων γύρω από το σεξ και τη σεξουαλικότητα”. Θέμα του σεμιναρίου ηταν η σεξουαλική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων και η διαχείριση των ερωτημάτων τους από τους ενήλικες με τρόπο που να ενθαρρύνει τα παιδιά να επικοινωνούν αλλά και τους ενήλικες να νιώθουν άνετα!
Η κ. Χρυσούλα Ηλιοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια και Κλινική Σεξολόγος, ανέπτυξε αρχικά τη σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση της Θετικότητας στη Σεξουαλικότητα και ζήτησε από τους ενήλικες (γονείς και εκπαιδευτικούς) να σκεφτούν τι είναι η σεξουαλικότητα. Αφού καταλήξαμε σε έναν κοινό ορισμό, μας ανέλυσε τα αναπτυξιακά στάδια και ορόσημα, καθιστώντας σαφές ότι η σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών ξεκινάει από τη στιγμή της γέννησής τους!


Μας παρότρυνε να αντιμετωπίζουμε τις απορίες, τις ερωτήσεις, και τα σχόλια των παιδιών με ενθουσιασμό, να ανακαλύπτουμε τι υπάρχει πίσω από τους προβληματισμούς τους, να δίνουμε κατάλληλες για την ηλικία τους πληροφορίες και να τα καθοδηγούμε με βάση τις αρχές και τις αξίες που έχει η οικογένειά μας, κάθε μία ξεχωριστά. Όπως μας είπε “Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Υπάρχει σωστή προσέγγιση στην απάντηση.”
Σκοπός της συζήτησης δεν ήταν να λύσουμε όλες μας τις απορίες, αλλά να φύγουμε με διαφορετικές ερωτήσεις από αυτές που ήρθαμε. Άλλωστε, η σεξουαλικότητα είναι ένα ευρύ και μεγάλο θέμα και η παραπάνω γνώσεις φέρνουν παραπάνω σκέψεις. Η συζήτησή μας ήταν άκρως επικοδομητική, με την ένθερμη συμμετοχή όλων όσοι παρευρέθηκαν, επιβεβαιώνοντας ότι όταν υπάρχει άνεση και χώρος έχουμε όλοι πολλές ιστορίες να διηγηθούμε γύρω από τη σεξουαλικότητα των παιδιών!
Μέχρι και σήμερα λαμβάνουμε μηνύματα από τους και τις συμμετέχουσες για την ποιότητα της εκδήλωσης και της συζήτησης! Ευχαριστούμε πολύ όλα τα άτομα που συμμετείχαν και αφιέρωσαν χρόνο και ενέργεια να μοιραστούν τις ιστορίες τους.
Το σεμινάριο θα επαναληφθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου (σύντομα θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία), αυτή τη φορά για γονείς με παιδιά στην εφηβεία και προεφηβεία. Ήδη η συμμετοχή και για την δευτερη εκδήλωση είναι μεγάλη και είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ανταπόκρισή σας!
Ευχαριστούμε θερμά την κα Ηλιοπούλου για την παρουσία και την προσέγγισή της.Ευχαριστούμε ολα τα μέλη του Ομίλου μας, που έτρεξαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Μετά από δύο χρόνια πολιτιστικού μουδιάσματος, δίνουμε την υπόσχεσή μας να επαναλάβουμε ανάλογες συζητήσεις στο άμεσο μέλλον.
Με εκτίμηση
Τα μέλη του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Δρώμενα

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ