Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπό τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο: «Νίπτω τας χείρας μου» για...

Από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο: «Νίπτω τας χείρας μου» για τις εκτάσεις σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Περιστέρι και Χειμαδιό

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού προέτρεψε τους πληττόμενους αγρότες για προσφυγή στη δικαιοσύνη

Διονύσης Καλαματιανός στη Βουλή: «Λύση τώρα για τους αγρότες κ. Υπουργέ»

 «Νίπτω τας χείρας μου», απάντησε ουσιαστικά ο  Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο Θεόδωρος Λιβάνιος στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύση Καλαματιανού, για τις διεκδικούμενες εκτάσεις σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Περιστέρι και Χειμαδιό.

Το μόνο που πρότεινε ο Υφυπουργός προς τους πληττόμενους αγρότες- καλλιεργητές ήταν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους, ενώ παράλληλα ανέφερε πως το Υπουργείο θα παρέχει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται για την προσφυγή. Στη δευτερολογία του μάλιστα, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μόνο αυτό μπορεί να κάνει και προέτρεψε για ανάλογες επίκαιρες ερωτήσεις στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

«Διαπιστώσεις και ευχολόγια»

Το σχετικό δελτίο Τύπου του Διονύση Καλαματιανού για την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:  «Σε διαπιστώσεις και ευχολόγια κατέφυγε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Ηλείας και Αν. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύση Καλαματιανού, αδυνατώντας να παρουσιάσει προτάσεις και λύσεις για τις διεκδικούμενες εκτάσεις σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Περιστέρι και Χειμαδιό.

Το μόνο που πρότεινε ο Υφυπουργός προς τους πληττόμενους αγρότες- καλλιεργητές ήταν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους!

Ο κ. Καλαματιανός παρουσίασε ενδελεχώς τη δυσχερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, υπογραμμίζοντας πως εκατοντάδες αγρότες σε αυτές τις Κοινότητες κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν αγροτεμάχια και καλλιέργειες.

«Κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα, παρά το γεγονός ότι έχουν στην κατοχή τους συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομικές άδειες. Παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, ενώ έχουν εγκριθεί και σχέδια βελτίωσης. Παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει και υποχρεώσεις προς το ελληνικό δημόσιο, όπως είναι ο φόρος μεταβίβασης και ο ΕΝΦΙΑ.

Αυτή η γη είναι ο κόπος και ο ιδρώτας των ίδιων των αγροτών, των πατεράδων και των παππούδων τους. Αυτή η γη είναι και η αιτία να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους και να συνεχίσουν να ζουν εκεί με τις οικογένειές τους. Αν τη χάσουν, χάνουν τα πάντα. Δεν θα μπορούν να επιβιώσουν στον τόπο τους και οι Κοινότητες αυτές θα ερημώσουν.»

Ο Ηλείος Βουλευτής ανέφερε πως από το τέλος του 2021 και τις αρχές του 2022, με τη διαδικασία της προανάρτησης του Κτηματολογίου, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση που οδηγεί σε απώλεια γης και καλλιεργειών. Επιπλέον, υπενθύμισε στον κ. Υφυπουργό τη συνάντηση που είχε πριν δυο μήνες με τους προέδρους των Κοινοτήτων.

«Τότε σας έθεσαν το μεγάλο ζήτημα. Τώρα έφτασε η ώρα να τους απαντήσετε τι θα κάνετε».

Ο κ. Καλαματιανός τόνισε πως είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη, νόμιμη και βιώσιμη λύση, προσθέτοντας πως από τις 19/01/2022 έχει καταθέσει ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας να απαντήσουν με σαφήνεια για το τι προτίθενται να πράξουν, για να προστατευθούν οι καλλιεργητές μας, δίχως όμως να πάρει ουσιαστικές απαντήσεις.

«Η προσφυγή στα δικαστήρια δεν είναι λύση για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να υπάρξει μια λύση που θα εξασφαλίζει τους αγρότες και θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν στον τόπο τους. Μια λύση που θα εγγυάται ότι θα διατηρήσουν την περιουσία τους και δεν θα τη χάσουν. Αυτό πρέπει να γίνει πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κτηματογράφησης. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν αυτό που δικαιούνται και αυτό που τους ανήκει.»

Κλείνοντας, ο Βουλευτής ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο όλεθρος για τους  αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς, όμως, η τοποθέτηση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και η αγωνία μεγαλώνει για εκατοντάδες αγρότες-καλλιεργητές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ