Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΥπόμνημα του Ομίλου φίλων της Σταφίδας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Υπόμνημα του Ομίλου φίλων της Σταφίδας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Επιτακτική ανάγκη για τη διάσωση της σταφίδας»

Χαρακτηρίζει το προϊόν ως «απειλούμενο είδος προς εξαφάνιση» και ζητάει τη  διοργάνωση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων

Επιτακτική χαρακτηρίζει ο Όμιλος φίλων της Σταφίδας, με υπόμνημα προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ανάγκη  για τη διάσωση  της κορινθιακής σταφίδας την οποία χαρακτηρίζει ως «απειλούμενο είδος προς εξαφάνιση».

Στο υπόμνημα που υπογράφει ο  πρόεδρος του Ομίλου, με έδρα τον Πύργο, κ. Ηλίας Ανδριόπουλος, αφού γίνεται αναφορά στην ημερίδα  με τίτλο «κορινθιακή σταφίδα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», που διοργάνωσε με επιτυχία στο διοικητήριο Π.Ε. Ηλείας, γίνεται ευρεία αναφορά  στη λαμπρή ιστορία του προϊόντος,  που καλλιεργείται αποκλειστικά στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο τη Μεσσηνία και τη Ζάκυνθο με μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα παγκοσμίως.

Εξάλλου προκειμένου να αναφερθούν τα φλέγοντα προβλήματα  των καλλιεργητών της μαύρης σταφίδας της Ηλείας  και να ζητηθεί  η δρομολόγηση της λύσης τους, ο Όμιλος φίλων της Σταφίδας έχει ζητήσει ραντεβού με τον κ. Γεωργαντά, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλου και των βουλευτών του Νομού, κατά την οποία θα τεθούν τα εξής αιτήματα:

?
  1. Την άμεση στήριξη των παραγωγών  για την περυσινή εσοδεία 2021.Αυτό κρίνεται αναγκαίο λόγω της φετινής καθίζησης της τιμής της μαύρης σταφίδας κυρίως λόγω αθέμιτων πρακτικών κάποιων επιχειρήσεων –μεσαζόντων  ήτοι :

-αποθεματοποίηση, τεχνητή  έλλειψη με στόχο κερδοσκοπία

-τακτική «ανοικτής τιμής» με εκκαθάριση  σχεδόν ένα χρόνο μετά,  μέτρο απαράδεκτο, αποικιοκρατικό ,εκβιαστικό  και  ότι χειρότερο για τους παραγωγούς

-ρητορική απόσυρσης και αναμενόμενης πτώσης της τιμής  με καταστροφικά αποτελέσματα σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία

  • Τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, παραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς, για τον καθορισμό κατώτατης τιμής και στη συνέχεια μέσω υγιούς ανταγωνισμού στη διαμόρφωση της τελικής τιμής. Παράλληλα να υπάρξει μέριμνα  για την αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, την παραγωγή αξιόπιστου πιστοποιημένου φυτωριακού υλικού κ ά. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η εξαφάνιση του προϊόντος δεν συμφέρει κανένα και ιδιαίτερα την Εθνική Οικονομία αφού το προϊόν είναι κατά 90% εξαγώγιμο..
  • Την διαφήμιση της μαύρης σταφίδας τόσο στην Ελλάδα όσο και κυρίως στο εξωτερικό όπως έχει γίνει με άλλα προϊόντα. Τόσο το ΥΠΑΑΤ όσο και οι περιφέρειες Πελοποννήσου και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία παράγεται το 80% της μαύρης κορινθιακής σταφίδας να εκπονήσουν προγράμματα διαφήμισης της σταφίδας. Η διαφήμιση  θα πρέπει να στοχεύει πέρα  από τις παραδοσιακές  χώρες εξαγωγής του προιόντος και σε νέες αγορές ώστε να προσελκύσουμε νέους πελάτες και να διευρυνθεί το καταναλωτικό κοινό.
  • Την προώθηση της διαδικασίας για την εγγραφή στον Κανονισμό της ΕΕ «ισχυρισμού υγείας»
  • Την προώθηση της διαδικασίας για την εγγραφή της στον κατάλογο της UNESCO ως μέρος της άυλης  πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Την επανασύσταση του Ινστιτούτου Σταφίδας, το οποίο θα ασχοληθεί με την τεχνική της καλλιέργειας της, με την συλλογή στατιστικών στοιχείων που αφορούν την παραγωγή και τη διάθεσή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και την έρευνα για νέες μεθόδους παραγωγής και νέων προϊόντων.
  • Την  άμεση υλοποίηση προγράμματος για την ανασύσταση της σταφίδας.
  • Τη δημιουργία θεματικού μουσείου σταφίδας στον Πύργο. Είναι υποχρέωση μας όλη αυτή την κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά να τη διαφυλάξουμε, να την προβάλλουμε και να την κάνουμε γνωστή στις νεότερες γενιές.
  • Τη σύσταση επιτροπής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (παραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς κ.α) . υπό την αιγίδα του Υπουργείου για την υποβολή προτάσεων με σκοπό την αντιστροφή του κλίματος και την περαιτέρω ανάπτυξη του εμβληματικού αυτού προϊόντος.

Για το ΔΣ

Ηλίας Ανδριόπουλος, Πρόεδρος , τηλ. επικοινωνίας 6946388622».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ