Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕξαιρετική η ποιότητά του και στην Ηλεία: «Φλερτάρει» με τα 50-60 λεπτά...

Εξαιρετική η ποιότητά του και στην Ηλεία: «Φλερτάρει» με τα 50-60 λεπτά το υπαίθριο καρπούζι

Ξεκίνησε η κοπή των πρώτων υπαίθριων καρπουζιών της εφετινής σεζόν και στην περιοχή της Ηλείας, όπου ως πρώτη τιμή αναφέρονται τα 45-50 λεπτά, ενώ το θερμοκηπιακό πιάνει έως 60-65 λεπτά το κιλό αυτή την περίοδο στο χωράφι.

Οι παραγωγοί ευελπιστούν να συνεχιστεί ο ευνοϊκός, ζεστός καιρός της τελευταίας περιόδου, ώστε να ανεβεί η κατανάλωση σε εσωτερικό και εξωτερικό.

«Αυτές τις ημέρες έχουμε προγραμματίσει να κόψουμε θερμοκηπιακό προϊόν», λέει από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, παραγωγός θερμοκηπιακού, αλλά και υπαίθριου καρπουζιού στο χωριό Βρανάς του νομού Ηλείας. Όπως μας τονίζει ο ίδιος, καρπούζια υπαίθριας καλλιέργειας στην περιοχή του δεν έχουν κοπεί ακόμα, αλλά και στη Μεσσηνία, λίγοι τόνοι από το προϊόν έχουν διατεθεί στην αγορά. Το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως θα υπάρξει εξαιρετική ποιότητα και φέτος, οι δε αποδόσεις είναι… σχετικές και εξαρτώνται από την περιοχή και κυρίως τον παραγωγό και τις φροντίδες. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τις παραγγελίες σε εξωτερικό και εσωτερικό, προσθέτει ο κ. Γεωργόπουλος, οπότε θα προκύψουν και οι τιμές του παραγωγού με σαφήνεια.

Στον Πύργο υπενθυμίζεται πως οι πρώτοι παραγωγοί έκοψαν υπερπρώιμο καρπούζι στις 27 Απριλίου 2022. Όπως είχε αναφέρει  τότε ο Βασίλης Πασσάς, που καλλιεργεί μαζί με τα αδέρφια του το προϊόν, τα πρώτα, υπερπρώιμα καρπούζια έπιαναν τότε 1 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι είχαν ξεκινήσει με 90 λεπτά το κιλό.

«Σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα»

Ο κ. Δημήτρης Μιχαλακόπουλος καλλιεργεί καρπούζι σε 400 στρέμματα στην περιοχή Λαγκούβαρδος Μεσσηνίας κι όπως λέει, μιλώντας στον ΑγροΤύπο σε λίγες ημέρες από σήμερα πρόκειται να μπει στο χωράφι για να κόψει τα πρώτα υπαίθρια καρπούζια της εφετινής σεζόν. Η ποιότητα είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, δεν υπάρχουν ζημιές στα κτήματα και αναμένεται μια καλή παραγωγή. Ο κ. Μιχαλακόπουλος εκτιμά πως οι στρεμματικές στο καρπούζι φέτος θα περάσουν τους 7 τόνους, η δε τιμή σήμερα που ακούγεται είναι στα 45 λεπτά ανά κιλό. «Είναι καλή η τιμή. Ελπίζουμε να κρατηθεί η τιμή σε αυτά τα επίπεδα γιατί γενικώς τα πράγματα είναι δύσκολα», πρόσθεσε ο κ. Μιχαλακόπουλος.

Ο κ. Κώστας Μαλάμος, καλλιεργητής από την περιοχή των Φιλιατρών Μεσσηνίας ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Ο καιρός είναι ευνοικός τις τελευταίες ημέρες. Οι τιμές στα θερμοκηπιακά κυμαίνονται αυτή την περίοδο στα επίπεδα των 45 με 60 λεπτά το κιλό. Τα υπαίθριας καλλιέργειας που έχουν κοπεί είναι ελάχιστα. Οι πιο πολλές κοπές αναμένονται στην περιοχή μας από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η ποιότητα είναι εξαιρετική, σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες χρονιές, θα μπορούσα να πω».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ