Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαιδική παχυσαρκία: Η σύγχρονη ασθένεια που μαστίζει παιδιά και εφήβους

Παιδική παχυσαρκία: Η σύγχρονη ασθένεια που μαστίζει παιδιά και εφήβους

Πρώτη στην παιδική παχυσαρκία η Ελλάδα:

Διαιτολόγοι – διατροφολόγοι από την Ηλεία μιλούν στην «Πρώτη» για την παιδική παχυσαρκία αναλύοντας τα ποσοστά στο νομό μας, τις αιτίες αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.

 

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παιδική παχυσαρκία και στις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία των ενηλίκων. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Το 63% των Ελλήνων, ηλικίας άνω των 18 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Επίσης, στα 3/4 των ελληνικών οικογενειών τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Την ίδια στιγμή σε μία στις τέσσερις οικογένειες, και οι δύο γονείς είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Στα παιδιά, ηλικίας 10-12 ετών, στην Ελλάδα το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας φτάνει το 41,2%.

Σημειώνεται ότι μόλις 1 στους 4 στην Ελλάδα καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά στις προτεινόμενες ποσότητες, ενώ το 68% των Ελλήνων ενηλίκων δεν γυμνάζονται καθόλου και δεν ασχολούνται με κανένα άθλημα.

Η παχυσαρκία εκτός από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλεί, επηρεάζοντας παράλληλα την ψυχική υγεία, επιβαρύνει και το Σύστημα Υγείας. Στην έρευνα της διαΝΕΟσις παρουσιάζονται στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία από το 2019 στην παχυσαρκία οφείλεται το 9% των ετήσιων δαπανών υγείας στην Ελλάδα. Επιπλέον, το ετήσιο ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2020-2050 θα είναι 3% μικρότερο απ’ ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχαν οι οικονομικές συνέπειες της παχυσαρκίας.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια το πρόβλημα της παχυσαρκίας στον πλανήτη έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος. Το 2020 συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι και 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι.

Παράλληλα, τα παιδιά στην Ελλάδα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Ειδικότερα:

Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα είναι 20,6%.

Στα παιδιά ηλικίας 6-10 ετών ανεβαίνει στο 38,5%.

Στα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών φτάνει το 41,2%.  

Τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στα παιδιά φαίνεται πως είναι μεγαλύτερα σε επαρχιακές και αγροτικές περιοχές από ό,τι στις πόλεις. Αλλά και εντός των πόλεων εμφανίζονται ανισότητες: Μόνο το 2,7% των παιδιών στο Χαλάνδρι είναι παχύσαρκα -στο Κερατσίνι το ποσοστό είναι 20,3%.

Ωστόσο, τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών είναι παρόμοια σχεδόν παντού -περίπου ένα στα τρία παιδιά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι υπέρβαρο. Στις πολύ μικρές ηλικίες τα κορίτσια είναι πιο συχνά υπέρβαρα ή παχύσαρκα από τα αγόρια, αλλά στη συνέχεια τα ποσοστά εξισώνονται μέχρι την εφηβεία, όταν και τα αγόρια γίνεται πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα.

Διαιτολόγοι – διατροφολόγοι από την Ηλεία μιλούν στην «Πρώτη» για την παιδική παχυσαρκία αναλύοντας τα ποσοστά στο νομό μας, τις αιτίες αλλά και τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.

Δώρα Ρέβελου
Δυστυχώς τα ποσοστά αύξησης της κεντρικής-παιδικής παχυσαρκίας είναι ανησυχητικά και θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι.
Πρωταρχικό και σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό έχουν οι γονείς οι οποίοι είναι ο καθρέπτης των παιδιών στο να έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Από τα περιστατικά που έχω αντιμετωπίσει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό παιδιών δεν καταναλώνει πρωινό ,το σχολικό σνακ είναι λιπαρό καθώς επίσης υπάρχει συχνή κατανάλωση φαστ φουντ αλλά και γλυκών αφεψημάτων.
Μεγάλη εντύπωση μου κάνει ότι δεν υπάρχει θέληση για κάποιου είδους αθλητικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα ο καθιστικός τρόπος ζωής, οι πολλές ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης και οι κακές διατροφικές συνήθειες που προανέφερα να έχουν επιφέρει αυτά τα αποτελέσματα.

Σε αυτό το σημείο θα σας αναφέρω τα ευρήματα της μελέτης COSI που μου είχε αναθέσει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 7-9 ετών σε σχολεία του νομού μας, δείχνοντας ένα μεγάλο ποσοστό παχυσαρκίας αλλά και υπέρβαρων παιδιών, που συνοπτικά δεν υπήρχε κατανάλωση πρωινού, φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθώς επίσης κατανάλωση λιπαρών σνακ στο σχολείο.
Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνάνε πως αποτελούν ένα ισχυρό πρότυπο των παιδιών.Έτσι δεν πρέπει απλώς να συστήνουν και να επιβάλλουν πράγματα στα παιδιά τους με τα λόγια, αλλά μέσα από πράξεις να τους δείχνουν τι είναι ωφέλιμο γι αυτά και σίγουρα τα σχολεία έχουν καθοριστικό ρόλο πάνω σε αυτό και πρέπει να προωθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής πάνω στο θέμα διατροφή αλλά και την παρότρυνση των παιδιών σε κάποιου είδους αθλητικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πατρών 22 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 1, Πύργος Ηλείας,
2621104025- 6980187953

Παναγιώτα Ανδριοπούλου

Υπάρχουν κάποιες ελληνικές πρωτιές που μας κάνουν περήφανους και κάποιες άλλες που μας στεναχωρούν. Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την πρωτιά της χώρας μας στην παιδική παχυσαρκία και ότι ένα στα δύο ελληνόπουλα σήμερα είναι υπέρβαρο
Αυτό που παρατηρώ τα τελευταία 17 χρόνια που δουλεύω στο ιδιωτικό μου γραφείο είναι ότι ενώ υπάρχει μεγαλύτερη πληροφόρηση για τα μυστικά της υγιεινής διατροφής στο κοινό και πραγματικά βλέπω καθημερινά γονείς να επισκέπτονται διατροφολόγους και να ενδιαφέρονται για το βάρος του παιδιού τους .
Παρόλα αυτά υπάρχει πληθώρα έτοιμων γευμάτων , συσκευασμένων προϊόντων και δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς καταφεύγουν σε αυτά για πρωινό στο σχολείο , σνάκ απογευματινό και δυστυχώς πολλές φορές και για κυρίως γεύμα.Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.Μπορεί τα περισσότερα παιδάκια να έχουν ένα αθλητικό χόμπι αλλά ο χρόνος που διαθέτουν για να παίξουν με φίλους ή.. με μια μπάλα ακόμα και μόνα τους σε μια αλάνα είναι ελάχιστος έως μηδαμινός.
Αντιθέτως έχει αυξηθεί υπερβολικά ο χρόνος τους μπροστά στην τηλεόραση και σε βιντεοπαιχνίδια .
Ένας τελευταίος παράγοντας που παρατηρώ τα τελευταία 10 χρόνια είναι ότι μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα τα παιδιά μέσο κατώτερης οικονομικής τάξης , είναι πολλές φορές υπέρβαρα καθώς οι γονείς έχουν έλλειψη χρόνου και μέσων για να τα βοηθήσουν.
Ελπίζω στο μέλλον η παιδική παχυσαρκία να αντιμετωπιστεί με ένα και μόνο τρόπο:
Όλη η οικογένεια ενωμένη με μια κοινή στάση ζωής και μια αμετάκλητη απόφαση με όλα τα μέλη να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Πύργος
28ης Οκτωβρίου & Καστόρχη 2, Πύργος Ηλείας- 2621032754

Αλεξάνδρα Αποστολοπούλου
Η πρωτιά της Ελλάδας στην παιδική παχυσαρκία σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις υπό την επίβλεψη του κ. Μανιού Ιωάννη, είναι πολυπαραγοντική.
Σημαντική επίδραση στο βάρος γέννησης έχει το υπέρβαρο της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη καθώς και το αυξημένο βάρος πριν τον τοκετό. Ακόμα το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης όπως και ο μη αποκλειστικός θηλασμός συμβάλλουν αρκετά στην παιδική παχυσαρκία. Η παιδική παχυσαρκία εντοπίστηκες αυξημένη στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας και αυτό σχετίζεται αρκετά με το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των γονέων όπως και με το χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο (οι γονείς είναι κυρίως αγρότες που έχουν τελειώσει το δημοτικό). Συχνά στις αγροτικές περιοχές οι παππούδες-γιαγιάδες αναλαμβάνουν τη διατροφή των παιδιών και περνούν αρκετές ώρες μαζί τους.
Η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων είναι συχνή σε αυτές τις οικογένειες και αυτό αρκεί για την αύξηση της κεντρικής παχυσαρκίας. Από την άλλη πλευρά στις αγροτικές περιοχές έχουμε πληθώρα φρούτων και λαχανικών, αλλά όταν οι γονείς δεν υιοθετούν σωστές διατροφικές συμπεριφορές, τα παιδιά δεν τρέφονται με την απαραίτητα ποσότητα φρούτων & λαχανικών για την ηλικία τους.Επιπρόσθετα η μειωμένη φυσική δραστηριότητα όπως και η συχνή ενασχόληση των μαθητών με το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ( καθιστική ζωή), αποτελεί σημαντικό αρνητικό παράγοντα για ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.Αναφορικά με τις επιπτώσεις της στην υγεία, η παχυσαρκία συνοδεύεται από πολυάριθμες καρδιομεταβολικές κλινικές διαταραχές, όπως η υπέρταση, οι δυσλιπιδαιμίες, η ινσουλινοαντίσταση και η χρόνια φλεγμονή, οι οποίες με την πάροδο των ετών και ενώ η παχυσαρκία παραμένει, εξελίσσονται σε χρόνια νοσήματα, όπως τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα (ΚΝ) και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2). Σε επίπεδο θρέψης τα παχύσαρκα παιδιά αναπτύσσουν σιδηροπενία και ανεπάρκεια βιταμίνης D.Επιπρόσθετα, μπορεί να αποτελέσει την αιτία πρώιμης εμμηναρχής στα κορίτσια, δηλαδή εμφάνισης περιόδου πριν από την ηλικία των 12 και πολλές φορές των 11 ή και των 10.Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ έντονο τα τελευταία χρόνια και στην περιοχή μας! Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία έχει αντίκτυπο και στην ψυχική υγεία του παιδιού και του εφήβου, μέσω του κοινωνικού στιγματισμού και του εκφοβισμού, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά μεταξύ άλλων την κοινωνικοποίησή του και τις σχολικές του επιδόσεις.
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Εξειδικευμένη στην παχυσαρκία και την αθλητική διατροφή.
Κουρογιαννοπούλου 33, Αμαλιάδα – 2622038380, 6937239362

Μαρία Χριστακοπούλου
Τις τελευταίες δεκαετίες, η παιδική παχυσαρκία παίρνει διαστάσεις επιδημίας τόσο στην χώρα μας όσο και σε πολλές χώρες του κόσμου. Η παχυσαρκία είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στις ανεπτυγμένες χώρες.
Οι δείκτες παιδικής παχυσαρκίας παρουσιάζουν αυξητική τάση. Oι επιπλοκές της παχυσαρκίας εμφανίζονται ήδη από μικρή ηλικία καθημερινά στο ιατρείο , ερχόμαστε σε επαφή με μεγάλο αριθμών παιδιών υπέρβαρα -παχύσαρκα .
Η Διαδικασία της εξέτασης – λιπομετρησης , καθώς έχουμε και το ιατρικό ιστορικό του παιδιού και μέσα από συζήτηση με τους γονείς αντιλαμβανόμαστε όμως ότι το πρόβλημα κατά τα 90% ξεκινάει από το σπίτι.
Η οικογένεια στη σημερινή εποχή με τόσες υποχρεώσεις και δυο γονείς να δουλεύουν όλη μέρα καθιστά δύσκολο το καθημερινό υγιεινό φαγητό τόσο για τα παιδιά τόσο και για τους γονείς . Τα παιδιά στο σχολείο επιλέγουν τα junk food – αναψυκτικά -κρουασάν σε καθημερινή βάση ! Παρατηρούμε λοιπόν ότι και οι γονείς αντιλαμβάνονται το πρόβλημα αλλά είναι αργά όταν το παιδί έχει ήδη περιττά κιλά να αλλάξουν εντελώς τις διατροφικές συνήθειες του. Η παιδική παχυσαρκία έχει ως συνέπεια σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές. Οι Γονείς πρέπει να αλλάξουν ριζικά το τρόπο ζωής τους για να ακολουθήσουν μαζί με τα παιδιά τους ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής & συστηματική φυσική δραστηριότητα .

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – BSc
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ * DNA *
28ης Οκτώβριου 16, Πύργος | Tηλ.: 26210 27272 | Κιν: 6988891045

Βίκυ Παπαχριστοπούλου
Είναι πλέον γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία και πρέπει να επισημάνουμε ότι η κύρια αιτία της είναι ο σημερινός “ραφιναρισμένος” τρόπος ζωής. Η υπερκατανάλωση θερμίδων, από γρήγορα και πρόχειρα γεύματα, γλυκά, σνακ, αναψυκτικά και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, οδηγούν τα παιδιά στην εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας. Οι γονείς κυρίως , για λόγους είτε καθαρά συναισθηματικούς ή ψυχολογικούς, υπερσιτίζουν πιεστικά πολλές φορές το παιδί, γιατί δε θέλουν να του λείψει τίποτα.Η εμφάνιση της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα ζωή του ατόμου, γιατί από τότε διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες, αλλά και από το χρονικό διάστημα της εμφάνισής της εξαρτάται και το ποσοστό μονιμότητας της παχυσαρκίας . Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ωστόσο σε ένα παιδί, είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι σε έναν ενήλικα Καθώς το παιδί βρίσκεται σε ανάπτυξη και πρέπει ο διαιτολόγος σε συνεργασία με τον παιδίατρο, να χορηγήσουν πολύ προσεκτικά ένα ελαφρώς υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής. Στόχος είναι η απώλεια του βάρους, πρέπει δε να προσεχθεί η ανάπτυξη και να παρακολουθείται τακτικά το ύψος . Το σημαντικότερο από όλα είναι το παιδί να διδαχθεί, να μάθει να τρώει σωστά, γιατί η διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών αποτελεί την εγγύηση της επιτυχίας. Τέλος, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας του παιδιού με το παιχνίδι και η ενθάρρυνσή του να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα, αποτελούν αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Λετρίνων 19, Πύργος – Τηλέφωνο: 2621 081275

Γιαννακόπουλος Νικόλαος
Παχυσαρκία είναι η κλινική κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα και είναι πιθανό να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ύστερα από σχεδόν μια 15ετια στον χώρο της διατροφής και της διαιτολογίας έχω καταλήξει στους εξής λόγους :
1) Είχαμε το πρότυπο μεσογειακής διατροφής για την υγεία και την αειφορία και η διατροφή μας τότε βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση λαχανικών και ελαιολάδου και, περιστασιακά στο κρέας, ενώ σήμερα η κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί κατά 260%».
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ ότι πολλά Ελληνόπουλα καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η κατανάλωση λαχανικών έχει μειωθεί δραστικά και ακόμη περισσότερο με την έλευση της οικονομικής κρίσης.
2) Για την εμφάνιση της παχυσαρκίας ενοχοποιούνται διάφορες γενετικές διαταραχές σε γονίδια που σχετίζονται με την όρεξη και το μεταβολισμό, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ζει και μεγαλώνει το άτομο.
3) Σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και οι ψυχολογικοί παράγοντες, καθώς τα επεισόδια υπερφαγίας συνήθως εκλύονται σε περιόδους έντονου άγχους ή κατάθλιψης. Πρόσφατα εν μέσω καραντίνας ακόμα πιο έντονα. Τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο επανόρθωσης σε όσα άλλα τους δημιουργούν πίεση και ανασφάλεια.
4)Σύγχρονος τρόπος ζωής με έλλειψη χρόνου για φυσική δραστηριότητα.
5)Χωροταξικός παράγοντας: Που κατοικεί κάποιος σε μια μεγαλούπολη και πόσο κοντά του είναι εύκολο να βρεί κάποιες υγιεινές πηγές τροφίμων.
6) Ακομα ισχυει το κατοχικο συνδρομο οπου πρεπει με το ζορι να φανε ολο τους το φαγητο
Όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν ωθήσει 6 στα 10 παιδια να βρίσκονται στα όρια των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων. Προσωπικη αποψη και στοχος είναι η ενημερώση και η αλλαγη στην παιδεία οσον αφορα την διατροφή και τον σωστό τρόπος σιτισης ώστε να μειωσουμε τα επιπεδα παχυσαρκιας στο μελλον.
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Πάροδος Μιαούλη Ανδρέα, Γαστούνη, 2623033915-6978075127

Τα 10 πιο παχύσαρκα έθνη στην Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ συμπεριλαμβάνοντας ενήλικες που είναι και υπέρβαροι και παχύσαρκοι:

  1. Τουρκία
  2. Μάλτα
  3. Ισραήλ
  4. Ηνωμένο Βασίλειο
  5. Ανδόρα
  6. Ελλάδα
  7. Η Τσεχική Δημοκρατία
  8. Βουλγαρία
  9. Ισπανία
  10. Ουγγαρία

Και όσον αφορά απλώς την παχυσαρκία:

  1. Τουρκία
  2. Μάλτα
  3. Ηνωμένο Βασίλειο
  4. Ουγγαρία
  5. Λιθουανία
  6. Ισραήλ
  7. Η Τσεχική Δημοκρατία
  8. Ανδόρα
  9. Ιρλανδία
  10. Βουλγαρία

 

 

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;  «Το παιδί μου δεν δοκιμάζει τίποτα καινούργιο!»

  • Η αναγνώριση των γεύσεων ξεκινά από την μήτρα (μέσω του αμνιακού υγρού) και το θηλασμό (μέσω του μητρικού γάλακτος). Είναι τρομερά σημαντικό λοιπόν τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και κατά τον θηλασμό, να ακολουθούμε μία διατροφή πλούσια σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν η μαμά καταναλώνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών στην εγκυμοσύνη ή στο θηλασμό, το παιδί αποδέχεται πολύ ευκολότερα καινούργιες γεύσεις.
  • Το στάδιο του απογαλακτισμού είναι πολύ κρίσιμο για την εισαγωγή νέων γεύσεων. Σύμφωνα με έρευνες, όταν ένα παιδί στον απογαλακτισμό, καταναλώσει ένα συγκεκριμένο λαχανικό σε 8 συνεχόμενα γεύματα, τότε η προτίμησή του προς αυτό, αυξάνεται. Όταν καταναλώσει μια ποικιλία λαχανικών τότε αυξάνεται η αποδοχή του και η προσαρμοστικότητά του σε νέες γεύσεις.
  • Παρουσιάζουμε μικρές ποσότητες νέων τροφών σαν συνοδεία γνωστών. Αν το παιδί απορρίψει τη νέα τροφή, δεν επιμένουμε, την ξαναεμφανίζουμε αργότερα. Οι ειδικοί λένε πως χρειάζονται 5-15 δοκιμές, ώστε το παιδί να τη μάθει και να την αποδεχτεί.
  • Το παιδί δείχνει πάντα προτίμηση στη γεύση που του είναι γνώριμη. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να του μάθουμε τις υγιεινές τροφές. Εάν του προσφέρουμε τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη και ενέργεια, καθώς όλοι μας έχουμε μια έμφυτη προτίμηση προς αυτά, τότε δύσκολα θα μπορέσουμε να το αναστρέψουμε. Καλό είναι, επομένως, να καθυστερήσουμε την εισαγωγή επεξεργασμένων τροφίμων στην ζωή των παιδιών.
  • Αποτελούμε παράδειγμα για το παιδί μας, καθώς μας μιμείται. Πρέπει να μας βλέπει να κάνουμε σωστές επιλογές και να έχουμε καλή σχέση με το φαγητό. Δεν εκφράζουμε απέχθεια προς κάποιο φαγητό.
  • Παροτρύνουμε το παιδί να συμμετέχει στα ψώνια και στη μαγειρική (όσο γίνεται). Όσα περισσότερα μάθει για το φαγητό τόσο ευκολότερη θα γίνει η αποδοχή του προς αυτό.
  • Δεν χρησιμοποιούμε το φαγητό σαν μέσο επιβράβευσης. Για παράδειγμα, «αν φας το μπρόκολο, μετά έχει παγωτό». Παρότι αυτό θα αυξήσει την κατανάλωση του μπρόκολου, το πιθανότερο είναι το παιδί να αυξήσει ακόμα πιο πολύ την προτίμησή του προς το παγωτό και την απέχθεια του προς το μπρόκολο.

 

«Φάε όλο σου το φαγητό» ή «απαγορεύονται τα γλυκά»

  • Αποδεχόμαστε τις έντονες προτιμήσεις του παιδιού. Προσφέρουμε μια γκάμα υγιεινών επιλογών, ισορροπημένα πιάτα, αλλά αφήνουμε το παιδί να αποφασίσει τι και πόσο θα φάει. Η όρεξη του παιδιού σε αυτές τις ηλικίες διαφέρει από μέρα σε μέρα.
  • Δεν γινόμαστε πιεστικοί με την ποσότητα, καθώς αναγκάζουμε το παιδί να παρακούσει το αίσθημα του κορεσμού. Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να επικοινωνεί και να κατανοεί το σώμα του. Έτσι θα αναπτύξει σωστή σχέση με το φαγητό. Με την πίεση μπορεί να προκληθεί απώλεια ελέγχου (λαιμαργίες, υπερφαγίες, απέχθεια προς κάποιο τρόφιμο κ.α.)
  • Δεν θέτουμε απαγορεύσεις. Τα απαγορευμένα τρόφιμα γίνονται ακόμα πιο ελκυστικά στα μάτια των παιδιών και η στέρηση μόνο μπούμερανγκ μπορεί να μας γυρίσει. Περιορίζουμε την κατανάλωση τους σε 1 φορά την εβδομάδα.

Καθημερινά Tips!

  • Παρέχουμε 3 γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ. Προσπαθούμε να καθιερώσουμε συγκεκριμένες ώρες αλλά δεν επιμένουμε εάν το παιδί δεν πεινάει.
  • Σερβίρουμε πιάτα πολύχρωμα, με πολλές διαφορετικές γεύσεις, υφές και σχήματα. Έτσι κάνουμε πιο ενδιαφέρον το πιάτο και το παιδί δεν βαριέται.
  • Καθόμαστε (όσο το δυνατόν συχνότερα) οικογενειακά στο τραπέζι. Παροτρύνουμε το παιδί να φάει μόνο του, με τα χεράκια ή αργότερα με πιρουνάκι. Έτσι θα αποφασίσει μόνο του τι, πόσο και σε τι ρυθμό θα φάει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς συμβάλλει στη σωστή επικοινωνία του με το σώμα του. Αφιερώνουμε πολλή ώρα στο γεύμα του παιδιού και είμαστε ήρεμοι.
  • Φροντίζουμε να υπάρχουν προμήθειες υγιεινών επιλογών στο σπίτι, σε προσιτά σημεία στην κουζίνα και έτοιμα για κατανάλωση (κομμένα και πλυμένα λαχανικά, πλυμένα φρούτα κ.λπ.). Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά επιλέγουν τρόφιμα που βρίσκουν εύκολα στο σπίτι και δεν χρειάζονται προετοιμασία.
  • Αποφεύγουμε την έκθεση του παιδιού στις διαφημίσεις τροφίμων της τηλεόρασης, καθώς αυξάνεται η προτίμησή του για επεξεργασμένα τρόφιμα, υψηλά σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά.
  • Δεν τρώμε ποτέ μπροστά στην τηλεόραση, το λάπτοπ ή το τάμπλετ. Η προσοχή μας αποσπάται και δεν καταγράφουμε τι τρώμε με αποτέλεσμα να νιώθουμε πως δεν χορταίνουμε.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ