Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΛόγω της τεράστιας αύξησης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης: Σε αδιέξοδο οι...

Λόγω της τεράστιας αύξησης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης: Σε αδιέξοδο οι μεταφορείς των μαθητών στην Ηλεία

*«Εξαιρετικά δύσκολο να τροφοδοτούμε την μεταφορά των μαθητών» τονίζει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηλείας Αριστοτέλης Οικονομόπουλος

**Η τιμή του πετρελαίου κίνησης, όταν υπογράφηκε το έργο της μεταφοράς των μαθητών ήταν 1,45€/lt, ενώ σήμερα φεύγει από το διυλιστήριο προς 1,80€/lt

Σε πραγματικό αδιέξοδο, βρίσκονται οι μεταφορείς που έχουν αναλάβει και συνεχίζουν να υλοποιούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων που έχουν υπάρξει στις τιμές των καυσίμων…. Την ίδια στιγμή κι ενώ η τιμή στο πετρέλαιο έχει εκτοξευτεί, το ΚΤΕΛ Ηλείας που έχει αναλάβει το μεγαλύτερος μέρος της υλοποίησης του έργου μεταφοράς των μαθητών, δεν έχει ακόμα πληρωθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα χρήματα τα οποία αντιστοιχούν στο Α’ τρίμηνο του 2022, τροφοδοτώντας ουσιαστικά εδώ και πεντέμισι μήνες το σύνολο του έργου!

Η «Πρώτη» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ηλείας Αριστοτέλη Οικονομόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στις τεράστιες οικονομικές πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή, είμαστε με την ίδια σύμβαση την οποία είχαμε υπογράψει κατά την έναρξη του έργου. Πραγματοποιήσαμε επαφές, το προηγούμενο διάστημα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να λυθεί το θέμα στην διαφορά της τιμής του πετρελαίου. Υπάρχει τεράστια οικονομική ζημιά καθώς εμείς ξεκινήσαμε την μεταφορά με την τιμή πετρελαίου στο 1,45€ όπως αναγράφεται στην τελευταία μας σύμβαση και αυτή τη στιγμή η τιμή του πετρελαίου από τα διυλιστήρια είναι στο 1,75-1,80€. Το κύριο έξοδο μας, είναι το πετρέλαιο και όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί είναι μεγάλη η διαφορά. Λάβαμε από την Περιφέρεια ενημέρωση ότι θα γίνει επανέλεγχος και θα οριστούν νέες τιμές για το διάστημα που έχουμε ήδη κάνει τα δρομολόγια υπό τη μορφή της εκκαθάρισης, για το έργο το οποίο έχουμε ήδη εκτελέσει, ωστόσο δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση.

Η νομοθεσία προβλέπει την αναπροσαρμογή της τιμής, βάση της τιμής του πετρελαίου και γι αυτό εγγυήθηκε και η Περιφέρεια ότι θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή. Με αυτές τις τιμές είναι αδύνατο να προχωρήσουμε. Ήδη υπάρχει και μία οφειλή από πλευράς της Περιφέρειας καθώς δεν έχει αποπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ενώ είμαστε στα μέσα του δεύτερου τριμήνου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να τροφοδοτούμε εμείς τα λεωφορεία από τη τσέπη μας. Το πετρέλαιο πήρε αύξηση, οι μισθοί των οδηγών πήραν αύξηση, όλα αυξάνουν, και τίποτα δεν πάει προς τα κάτω» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ηλείας.

Ενίσχυση μόλις 2%

Την ίδια στιγμή που η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί κατά 19,5%, αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αύξηση μόλις 2% επί της τιμής των καυσίμων. Ειδικότερα, στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μαΐου, εγκρίθηκε το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετοχής που υποβλήθηκαν για την εφαρμογή Δυναμικού Συστήματος Αγορών του άρθρου 33 του Ν.4412/2016, τετραετούς διάρκειας, για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τα σχολικά έτη 2020-2021, 2021-2022, 2022-2023 & 2023-2024, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι του ποσού των 80.800.000,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης για τροποποίηση των υφιστάμενων δρομολογίων έως 8% και της αναπροσαρμογής του τιμήματος λόγω αλλαγής της τιμής καυσίμου έως 2%, των επιμέρους διαγωνισμών)».

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ