Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΆγιος Νικόλαος Σπάτων: Γιόρτασε η Μονή που φυλάει δυο Νομούς!

Άγιος Νικόλαος Σπάτων: Γιόρτασε η Μονή που φυλάει δυο Νομούς!

Το μοναστήρι της Αχαΐας, της Ηλείας και ολόκληρης της Ελλάδας! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιγράψει κανείς την ιστορική μονή του Αγίου Νικολάου Σπάτων, η οποία γιόρτασε την Τρίτη με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του ομώνυμου Αγίου. Θυμίζουμε ότι το μοναστήρι, το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, γιορτάζει τρεις φορές στη διάρκεια του χρόνου (οι άλλες δύο είναι την 6η Δεκεμβρίου και την Πεντηκοστή) και προχθές στην κυριολεξία πλημμύρισε από τους πιστούς.

Στην «Παμπελοποννησιακή» (όπως την χαρακτήρισαν πολλοί) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός και ο επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανασίου, ενώ το «παρών» έδωσε πλειάδα ιερέων από τις Ιερές Μητροπόλεις Ηλείας και Αχαΐας (θυμίζουμε ότι το μοναστήρι ανήκει μεν γεωγραφικά στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, όμως διοικητικά υπάγεται στην Ι.Μ. Ηλείας).

Το «παρών», όμως, έδωσαν και πολλοί επίσημοι, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος/Βοηθός Περιφερειάρχη Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, οι Δήμαρχοι Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς και Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ιωάννης Λέντζας, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δυτικής Αχαϊας Κυριάκος Ορλώφ (Τεχνικών Υπηρεσιών) και Κώστας Ταπεινός (Πολιτικής Προστασίας), οι πρώην Δήμαρχοι Χρήστος Νικολάου (Δυτικής Αχαϊας) και Κώστας Καλαϊτζής (Λαρίσου), εκπρόσωποι της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμεναρχείου του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ.ά.

Η περιφορά της ιερής εικόνας

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε περιφορά της ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου μέχρι το σημείο που βρίσκονται οι βρύσες της Μονής, εκεί όπου έγινε δέηση «υπέρ υγείας και θείας βοηθείας». Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ευχήθηκε στους πιστούς «ο Άγιος Νικόλαος να βρίσκεται πάντα στο πλευρό όλων των ανθρώπων και να παρέχει προστασία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Τοπόσημο για την περιοχή

Για την ιστορία, ιδρυτής της ιεράς μονής Αγίου Νικολάου Σπάτων υπήρξε ένας καλόγερος της ιεράς μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Το μοναστήρι αποτελεί σημαντικό ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο και παράλληλα τοπόσημο της περιοχής, καθώς και πόλο έλξης πολλών προσκυνητών από την Αχαΐα, την Ηλεία και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ