Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚώστας Τσαούσης για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Ιδιωτικοποίηση, όχι από...

Κώστας Τσαούσης για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Ιδιωτικοποίηση, όχι από το παράθυρο, αλλά από την κύρια είσοδο»

«Το νομοσχέδιο έγινε για τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες; Αν είναι έτσι σε λίγο καιρό να τους αναθέσουμε και τη διοίκηση», τονίζει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Να τμήμα Επειγόντων όλου του Νομού το Νοσοκομείο Αμαλιάδας», πρόταση του Ι.Σ. Αμαλιάδας

Συνέντευξη στον Μιχάλη Δημητρόπουλο

Ως ξεκάθαρη απόπειρα ιδιωτικοποίησης του δημόσιου Συστήματος Υγείας περιγράφουν ιατροί, εργαζόμενοι και Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων το νέο νομοσχέδιο για την υγεία που βρίσκεται πλέον προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είχε εκφράσει ο ιατρικός κόσμος πριν από περίπου δύο μήνες όταν το νομοσχέδιο ετοιμαζόταν, ωστόσο όπως αποδείχθηκε η κυβέρνηση πέρα από μικρές αλλαγές δεν άκουσε τις αντιδράσεις.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης είχε αναφερθεί εδώ και καιρό στα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αλλαγές. Σήμερα, ο Πρόεδρος του Ι.Σ. Αμαλιάδας μιλά στην «ΠΡΩΤΗ» για το νομοσχέδιο, αλλά και τις εξελίξεις στο χάρτη της υγείας στο Νομό μας.

Άκουσε το Υπουργείο τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου;

«Στην Γενική Συνέλευση που έγινε προ 20 ημερών στην Αθήνα, σύσσωμο το σώμα ήταν αντίθετο με το νομοσχέδιο και το Υπουργείο υπεσχέθη δια του Υπουργού πως κάποια από τα αυτά μέτρα θα τα αποσύρει. Δυστυχώς όμως, το Υπουργείο όχι μόνο αθέτησε την υπόσχεσή του, αλλά άφησε τα άρθρα χωρίς καμία βελτίωση, εκτός από μία: του οικογενειακού ιατρού. Δηλαδή πως ο οικογενειακός ιατρός μπορεί να είναι ιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας, δημοσίων δομών είτε ελεύθερος επαγγελματίας. Απομένουν φυσικά και άλλα ζητήματα όπως το εύρος των ασθενών που θα εγγράφεται σε κάθε οικογενειακό ιατρό, η αποζημίωσή των ιατρών η διαδικασία εγγραφής των δικαιούχων-  για να μην δούμε πάλι τις ίδιες απαράδεκτες σκηνές όπως πριν μερικά χρόνιά σε κάποιες περιοχές της χώρας-   τα οποία θα λυθούν ελπίζουμε με υπουργικές αποφάσεις. Αυτό που ακούγεται πως η αντιμισθία των οικογενειακών ιατρών θα φτάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ, ανάλογα με το πόσους θα εγγράψουν στη λίστα, αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο νομοσχέδιο. Είναι λόγια του αέρα και θα ήταν καλό να συζητηθεί σοβαρά γιατί ίσως φέρει μεγάλες αντιδράσεις από τους ιατρούς και  νέα φυγή ιατρικού προσωπικού στο εξωτερικό από το ΕΣΥ». 

Για τα κριτήρια

«Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για να κάνουν οι εργαστηριακοί ιατροί σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να τηρούν κάποια κριτήρια τεχνολογικού εξοπλισμού. Κριτήριο πρέπει να είναι ο ιατρός, όχι ο τεχνολογικός εξοπλισμός. Ο ιατρός λειτουργεί και το μηχάνημα λειτούργει υπό την εποπτεία και τον χειρισμό του ιατρού. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά πριμοδοτούνται οι μεγάλες ιδιωτικές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες έχουν κεφάλαια κίνησης και μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν ανανέωση των μηχανημάτων. Μπορεί ο ιδιώτης ιατρός να κάνει κάθε 6 μήνες ανανέωση στα μηχανήματα; Και βέβαια όχι. Και μοιραία οδηγεί τον κλάδο των εργαστηριακών σε λουκέτο».

Για τα απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία

«Το νομοσχέδιο αναφέρεται και σε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες για τα απογευματινά χειρουργεία. Δηλαδή, το νομοσχέδιο έγινε για τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες; Αν είναι έτσι σε λίγο καιρό να τους αναθέσουμε και τη διοίκηση. Σε λίγο καιρό, έτσι όπως οδηγούνται τα πράγματα -βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων- θα πουλήσουμε την υγεία σε ξένα funds και θα μετατρέψουμε τον ιατρό σε υπάλληλο. Για φανταστείτε να μη μπορεί να χειρουργήσει το απόγευμα ο γιατρός του ΕΣΥ η ο καθηγητής πανεπιστημίου επειδή θα έχει κλείσει τα χειρουργεία η τάδε, ή, η δείνα ασφαλιστική. Άρα ιδιωτικοποίηση, όχι πια από το παράθυρο, αλλά από την κύρια είσοδο. Ούτε οι γιατροί του ΕΣΥ το θέλουν αυτό. Επίσης, ποιος εγγυάται στον πολίτη πως δεν θα του μεταφέρουν το πρωινό χειρουργείο το απόγευμα για να αναγκαστεί να πληρώσει;».

Για το clawback των εργαστηρίων

«Ο ΕΟΠΥΥ λέει πως διαθέτει ένα ποσό Α για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Αν το ποσό φτάσει Α+ θα σας αφαιρώ χρήματα. Ποια η λογική σε αυτό; Δηλαδή ο ιατρός θα βάζει την εργασία, τους φόρους, τα υλικά του και θα έρχεται το κράτος και θα του αφαιρεί χρήματα. Μεταφέρει δηλαδή στους εργαστηριακούς ιατρούς το κόστος. Για να ξέρετε δεν υπάρχει εργαστηριακός ιατρός στη χώρα που να μην χρωστά πολλά χρήματα στον ΕΟΠΥΥ. Ο μέσος όρος ξεπερνά τις 60.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο λοιπό, το Υπουργείο αναγκάζει τον απλό ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό να φύγει από το σύστημα του ΕΟΠΠΥ. Οπότε και πάλι κερδισμένες οι μεγάλες εταιρίες εργαστηριακών εξετάσεων. Αυτά δεν γίνονται τυχαία. Πίσω από όλα κρύβεται η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Υπάρχει σχεδιασμός».

Για τα πρόστιμα

«Το νομοσχέδιο αναφέρει πως δίνει 4 εκατ. ευρώ ως bonus στους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ που ασχολούνται με τα πρόστιμα των ιατρών, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει δευτεροβάθμιο όργανο για να προσφύγει κάποιος. Δηλαδή ο ίδιος που επιβάλλει το πρόστιμο εξετάζει και την ένσταση! Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας!  Παράλληλα, στην εκπροσώπηση στον ΕΟΠΥΥ έχουν αποκλειστεί με αυτό το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι των επιστημονικών οργανώσεων. Δεν υπάρχει εκπρόσωπος των ιατρών, υπάρχουν μόνο υπάλληλοι! Γιατί τους έβγαλαν έξω; Είχαν έξοδα; Αφού δεν πληρώνονται».

Για τις επιστρατεύσεις

«Το νομοσχέδιο δυστυχώς κινείτε στα πλαίσια μιας απαράδεκτης  καθεστωτικής αντίληψης και ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικής παροχής ΠΦΥ για χάρη μεγάλων συμφερόντων. Το νομοσχέδιό λοιπόν αναφέρει ότι θα μπορεί το κράτος οπού δεν έχει ιατρούς διάφορων ειδικοτήτων θα επιστρατεύει ιδιώτες ιατρούς  εν ολίγοις το δημόσιό σύστημα υγείας δεν θα προσλαμβάνει ιατρούς όπου έχει ανάγκη άλλα θα επιστρατεύει όποτε και όπου νομίζει τον ιδιώτη κλείνοντάς του το ιατρείο… βλέπε Βόρεια Κορέα».

Για τις προκηρύξεις

«Τα τελευταία χρόνια όλες τις κυβερνήσεις, ενώ δεν υπάρχουν ιατροί στη χώρα, κάνουν αθρόες προκηρύξεις. Είδατε εσείς να έρχεται κανένας ιατρός στον Πύργο, στην Αμαλιάδα; Για να επιστρέψει ο ιατρός χρειάζεται κίνητρα και τα κίνητρα δεν είναι μόνο οικονομικά. Ακούω ορισμένους που αναφέρουν ως κίνητρα το ενοίκιο και το φαγητό. Αυτός είναι εξευτελισμός του επιστήμονα! Πήγε ο άλλος 15 χρόνια στο πανεπιστήμιο έχοντας να ασκήσει ένα τόσο υπεύθυνο και δύσκολο  επάγγελμα για να έρθει κάποιος  να του δώσει εσύ ένα πιάτο φαγητό; Ο ιατρός χρειάζεται αξιοπρεπή μισθό, εργασιακή ασφάλεια, επιστημονική εξέλιξη, σταθερή επιστημονική ενημέρωση και όχι δωρεάν φαγητό σε ταβέρνες». 

Για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας μετά την επίσκεψη της Μίνας Γκάγκα και τις ανακοινώσεις για ΤΕΠ στη Νέα Πτέρυγα

«Δυστυχώς η νέα πτέρυγά είναι ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, ίσως και χειροτέρα ακόμα. Για Νέα Πτέρυγα μιλάμε εδώ και 15 χρόνια. Αν η Νέα πτέρυγα δεν έχει πρόβλημα γιατί δεν τη δίνουν σε πλήρη λειτουργία; Έχουν κάνει 4 φορές εγκαίνια, ας κάνουν και μία πέμπτη. Προφανώς έχει προβλήματα, άρα ψεύδονται όσοι κάθε τόσο διατυμπανίζουν ότι είναι έτοιμη κλπ, κλπ. και εμπαίζουν τον πολίτη. Οφείλει λοιπόν ο πολίτης να τους τιμωρήσει όλους και τους σημερινούς και τους προηγούμενους και κάθε έναν που παίζει με την αγωνία του πολίτη». 

Η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου

«Όταν ήρθε η κα Γκάγκα, ο Ιατρικός Σύλλογος της ενεχυρίασε τις προτάσεις του, τις οποίες δώσαμε και στη δημοσιότητα. Εν συντομία τις αναφέρω πάλι: Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με one day clinic μαζί με κάποια από τις προτεινόμενες επιλογές: 1)Μετατροπή του Γ.Ν. Αμαλιάδας σε εφημεριακό κέντρο και κέντρο επειγόντων όλου του Νομού. 2)Χρονίως πασχόντων. 3) Μετανοσοκομιακής φροντίδας ηλικιωμένων. 4)Κέντρο αποκατάστασης. 5)Μαιευτική και παιδιατρική κλινική του Νομού.  Έκτοτε δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Εν κατακλείδι, ο Ιατρικός Σύλλογος έχει να κάνει μία τελική πρόταση στην οποία δεν υποχωρούμε και καλώ και τη δημοτική αρχή και τους θεσμικούς παράγοντες της πόλης να την υποστηρίξουν.

Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας μπορεί να γίνει πολλά πράγματα. Η πλέον προσφορότερη και μακράν η καλύτερη και πιο εφαρμόσιμη πρόταση που κάνουμε, είναι το Νοσοκομείο της Αμαλιάδα να μετατραπεί σε κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να γίνει ΤΕΠ  και τμήμα Επειγόντων όλου του Νομού. Δηλαδή οποιοδήποτε επείγον περιστατικό από όλη την Ηλεία θα έρχεται στην Αμαλιάδα, πρωί-βράδυ, 24 ώρες το 24ωρο και από κει και πέρα οι γιατροί  θα αποφασίζουν για την διακομιδή και τη νοσηλεία.

Και έτσι θα έρθουν οι γιατροί, γιατί θα έχουν εργασιακή σιγουριά. Τώρα παίρνουμε ένα παθολόγο και δεν ξέρει που θα δουλεύει και που θα εφημερεύει αύριο. Επιτρέπεται να έχουμε δυο Νοσοκομεία και να ψαχνόμαστε ποιος θα εφημερεύει που και ποτέ και υπό ποιες συνθήκες; 

Με αυτόν τον τρόπο το κεντρικό Νοσοκομείο του Πύργου θα αποσυμφορηθεί και θα ασχολείται με τη νοσηλεία ως δευτεροβάθμιο. Τα Νοσοκομεία του Νομού, Αμαλιάδας, Κρεστένων δεν λειτουργούν ούτε σαν κέντρα υγείας.  Δεν είναι λειτουργικό αυτό για το σύστημα, γιατί μπλοκάρει και δεν αποδίδει αυτό που οφείλει στον πολίτη». 

Για άλλες προτάσεις που ακούγονται

«Έγινε μία συγκέντρωση από τοπικό παράγοντα του Νομού στην Αμαλιάδα , στην οποία μάλιστα πολύ κακώς δεν καλέστηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας. Είτε τους αρέσει, είτε δεν τους αρέσει ο σύμβουλος της Πολιτείας είναι ο  Ιατρικός Σύλλογος ως ΝΠΔΔ και το ορίζει και ο νόμος αυτό. Εκεί έγινε μία πρόταση με την οποία όχι μονό διαφωνούμε αλλά είναι τόσο άστοχη, τόσο επιπόλαιη, τόσο πρόχειρη. Είχε συζητηθεί η πρόταση αυτή ; Με ποιους; Ποιοι είναι αυτοί και ποια γνώση περί της υγείας και των αναγκών της περιοχής έχουν ; Γνώριζαν ή γνωρίζουν ακόμα και σήμερα τις ανάγκες  της περιοχής την παντελή απουσία ΠΦΥ; Με ποιον ή ποιους τις συζήτησαν – ας μας δώσουν τα ονόματα και τον χρόνο.

Διαβάσαμε για ογκολογικό κέντρο και  μονάδα ψυχικής υγείας, -θου κύριε φυλακήν το στόματί μου- και μάλιστα έδιναν και συγκεκριμένες ημερομηνίες εξαγγελίας δια στόματος Γ.Γ του Υπουργείου… ακόμα περιμένουμε την εξαγγελία. Είναι τουλάχιστον άστοχη, αν όχι πρόχειρη, για λόγους τους όποιους κατανοούμε αλλά δεν είναι της παρούσης να αναφερθούμε. Θα μας βρουν λοιπόν μπροστά τους -τον ΙΣΑ-αν συνεχίσουν την ίδια τακτική. Αυτός είναι ένας ακόμα εμπαιγμός του πολίτη για ψηφοθηρικούς λόγους. Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας θέλουμε να γίνει το μόνιμο εφημεριακό κέντρο και τα επείγοντα του Νομού, οτιδήποτε άλλο προτείνεται είναι μόνο από προσωπικά συμφέροντα». 

Υπάρχει έντονη φημολογία πως μας φταίει ο Διοικητής του Γ/Ν Ηλείας και πως εάν τον αλλάξουμε θα αλλάξει η δημόσια υγεία στο Νομό. Πώς το σχολιάζετε;

«Υπάρχουν δύο ειδών ενδιαφερόμενοι. Οι ενδιαφερόμενοι για την υγεία και οι ενδιαφερόμενοι για τις εκλογές, για  να έχουν το εκάστοτε Διοικητή πιόνι. Προσωπικά προτιμώ έναν καλύτερο διοικητή από αυτόν που έχουμε,  αλλά μέχρι στιγμής είναι ο καλύτερος από όσους έχουν  περάσει. Είναι ο Διοικητής που με δική μας παρέμβαση -του ΙΣΑ-μας έδωσε 12 εφημερίες στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και διάφοροι που το μόνο που ξέρουν είναι να κοροϊδεύουν ακόμα και τον εαυτό  τους έκτος από τους πολίτες,  μας έλεγαν τότε πως είναι ‘’προδοσία’’ οι 12. Αποτέλεσμα; Το Νοσοκομείο υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Είναι οι ίδιοι που με κατήγγειλαν όταν στείλαμε εξώδικο όταν άφηναν να λειτούργει το Νοσοκομείο χωρίς ασφάλεια. Τους καλώ λοιπόν αυτούς να πάνε τους συγγενείς τους να τους χειρουργήσουν χωρίς ασφάλεια . Να μην λέμε για τον συγγενή του διπλανού μας, να πάμε τον δικό μας συγγενή. Να πάνε οι ίδιοι να χειρουργηθούν για σκωληκοειδίτιδα χωρίς καρδιολόγο και χωρίς παθολόγο». 

Οι δράσεις του Ι.Σ. Αμαλιάδας

«Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε, πως ο Ιατρικός Σύλλογος ετοιμάζει δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα. Στις 4 Ιουνίου θα γίνει ημερίδα με θέμα «Πανδημία κορωνοϊού: τέλος ή νέα αρχή;» και μέσα στο καλοκαίρι μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ευθανασία με την συμμετοχή καθηγητών ιατρικής  καθηγητών νομικής, φιλοσόφων, αλλά και της εκκλησίας απαραιτήτως». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ