Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΈρχεται το νέο μηχανογραφικό μέχρι τις 15 Μαΐου με το Προεδρικό Διάταγμα...

Έρχεται το νέο μηχανογραφικό μέχρι τις 15 Μαΐου με το Προεδρικό Διάταγμα υπογεγραμμένο

Η Ηλεία εκτός ακαδημαϊκού χάρτη με την υπογραφή της Υπουργού Παιδείας

Η Ν. Κεραμέως στην Σύνοδο των Πρυτάνεων απλά προέτρεψε για προτάσεις επί του υπό κατάρτιση Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ , κυρίως  για το νέο «μοντέλο» διοίκησης

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Με το Προεδρικό Διάταγμα που «τελειώνει» και τυπικά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας υπογεγραμμένο, θα ανακοινωθεί το νέο μηχανογραφικό, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τις 15 Μαΐου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ» το περιβόητο Π.Δ. έφυγε υπογεγραμμένο από το γραφείο της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και πλέον απομένουν οι υπογραφές από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στο τέλος θα πέσει και η υποχρεωτική «τζίφρα» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του έγκυρου σε εκπαιδευτικά θέματα site esos.gr, ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι στις 15 Μαΐου, πράγμα που σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα οι προθέσεις του Υπουργείου είναι να μην υπάρχουν καθόλου τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Νομού μας στο μηχανογραφικό.

Υπενθυμίζουμε πως από το Απρίλιο, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος έχει ζητήσει με επιστολή του την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να αποτραπεί η άνιση στάση της Πολιτείας σε βάρος της Ηλείας, αναφορικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την βιαστική κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Νομό. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν δεν υπήρξε κάποια πρωθυπουργική παρέμβαση.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Ενώ η Ηλεία ξεγράφεται κανονικά από τον ακαδημαϊκό χάρτη με την υπογραφή της Υπουργού Παιδείας, ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως στην Σύνοδο Πρυτάνεων στα Γιάννενα,  η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε με γενικόλογο τρόπο ζητήματα για τον ακαδημαϊκό χώρο, παρουσία του υφυπουργού Α. Συρίγου,  και του Γενικού Γραμματέα  Αποστόλη  Δημητρόπουλου, καθώς και Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός απλά προέτρεψε τους Πρυτάνεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί του υπό κατάρτιση Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ , κυρίως  για το νέο «μοντέλο» διοίκησης. Οι Πρυτάνεις απέφυγαν να τοποθετηθούν στη σημερινή Σύνοδο, για το νέο «μοντέλο» διοίκησης, δεδομένου ότι δεν έχουν στα χέρια τους το Σχέδιο Νόμου,

Η Ν. Κεραμέως είπε στους Πρυτάνεις πως το Σχέδιο Νόμου βρίσκεται υπό διαμόρφωση , ενώ δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα  δημοσιοποίησής του  και προώθησης, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Ειδικότερα η Υπουργός παρουσίασε, μεταξύ άλλων, στοιχεία που αφορούν στις κάτωθι θεματικές:

Θέσεις προσωπικού ΑΕΙ: Παρουσιάστηκε η πορεία των προκηρύξεων για τις 1.450 θέσεις μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2019 έως σήμερα, με τις οποίες διαμορφώθηκε θετικό ισοζύγιο +132 θέσεων.

Η υπουργός προσέθεσε ότι έχει εγκριθεί και η κατανομή 2.000 αμειβόμενων θέσεων για την απασχόληση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, επικουρικά του εκπαιδευτικού έργου του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 2.600.000 €.

Χρηματοδότηση: Η υπουργός ενημέρωσε τη Σύνοδο για την καταβολή της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009 η συνολική τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αυξάνεται κατά σχεδόν 15%, και για πρώτη φορά μετά το 2015 ξεπερνάει τα 105 εκ. €., όταν επί σειρά ετών παρέμενε γύρω στα 90-93 εκ €.

Επιπλέον, είπε, όσον αφορά το ΕΣΠΑ, μέσα σε 2,5 περίπου χρόνια καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια με αποτέλεσμα αφ’ ενός τη χρηματοδότηση δράσεων Ανώτατης Εκπαίδευσης από το 2019 (νέες και επεκτάσεις υφιστάμενων) με δικαιούχους τα ΑΕΙ, συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 261 εκατομμυρίων €., αφ’ ετέρου τον τετραπλασιασμό σχεδόν της απορρόφησης στις δράσεις Ανώτατης Εκπαίδευσης, από το 20,31% το 2019 στο 78,27 % σήμερα.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόνισε ότι προχωρά η επιχειρησιακή προετοιμασία των έργων, τα πιο ώριμα εκ των οποίων αφορούν: 70 συμπράξεις ερευνητικής αριστείας, 250 υποψηφιότητες για Επισκέπτες Καθηγητές, 249 Βιομηχανικά Διδακτορικά, συνολικού προϋπολογισμού 259,88€.

Ως προς τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η υπουργός ανέφερε ότι υλοποιούνται έργα ύψους 295 εκ.€ που αυξάνουν τον αριθμό των κλινών κατά 5.456 σε 3 Πανεπιστήμια της χώρας, και ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την αρμόδια ΓΓ ΣΔΙΤ για τις προτάσεις των ΑΕΙ για νέα έργα.

Εξωστρέφεια: Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων, η δυναμική συμμετοχή στον παγκόσμιο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η εδραίωση της χώρας μας ως κόμβου Γνώσης και Εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα. Οι κοινές προσπάθειες από το υπουργείο και τα Πανεπιστήμια σε αυτή την κατεύθυνση έχουν αποδώσει ήδη καρπούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ