Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαρεμβάσεις σε σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία

Παρεμβάσεις σε σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία

Θα γίνουν το επόμενο το χρονικό διάστημα με σκοπό την περαιτέρω προσέλκυση επισκεπτών

Στο επίκεντρο Επικούριος Απόλλωνας, αρχαίο Αίπυ, μονή Ίσοβας, Φιγαλεία, Αλιφείρα, Θεισόα κ.α.

Ο κορωνοϊός τρέναρε την περαιτέρω ανάδειξη και  αξιοποίησή τους για τις τοπικές κοινωνίες

Με στόχο την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων και την προσέλκυση   χιλιάδων επισκεπτών, μετά από τα αλλεπάλληλα εμπόδια που προέκυψαν λόγω του κορωνοϊού,   ξεκινούν  το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα  παρεμβάσεις   σε καίρια  σημεία  της Ηλείας.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ», εκ μέρους των εμπλεκόμενων αρχαιολογικών υπηρεσιών, καθώς και  δήμων, εντός του Μαΐου θα  προχωρήσουν  οι διαδικασίες για  παρεμβάσεις σε  ονομαστούς αρχαιολογικούς χώρους, προκειμένου να  καταστούν περαιτέρω επισκέψιμοι  για τους τουρίστες που έρχονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Πόλο έλξης» για άλλη μια φορά αποτελεί η Αρχ. Ολυμπία , όπου  όμως  τα προηγούμενα χρόνια έχει ριχτεί ιδιαίτερο βάρος για  τα υπάρχοντα εντυπωσιακά μνημεία και συγχρόνως την ανάδειξη  άλλων,  στα οποία    σε εξέλιξη βρίσκεται η αρχαιολογική σκαπάνη (λ.χ. αρχαίο Γυμνάσιο).

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται  και σε άλλες περιοχές του Νομού,  όπου υπάρχουν αξιόλογα  ιστορικά μνημεία, τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα προκειμένου  να προσελκύσουν  επιπλέον επισκέπτες, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, στον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η β’  φάσης της αναστήλωσης,  με τις εργασίες να  συνεχίζονται με τον ίδιο εντατικό ρυθμό, από τα συνεργεία της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων τα οποία ενισχύονται με το κατάλληλο προσωπικό.

Ήδη το ενδιαφέρον είναι έντονο από επισκέπτες, οι οποίοι θα αυξηθούν στο κατακόρυφο τους επόμενους μήνες γεγονός που  απαιτεί  μέριμνα  από τους αρμοδίους για  τη σωστή παροχή  υπηρεσιών  στους ανθρώπους που έρχονται από τα πέρατα του κόσμου για να θαυμάσουν  τον Παρθενώνα της Πελοποννήσου.

Αναστήλωση

Εξάλλου το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν  εργασίες  για την αναστήλωση  στο  αρχαίο  θέατρο στο Αίπυ, οι οποίες  δεν προχώρησαν  το περασμένο Φθινόπωρο λόγω του κορωνοϊού.

 Για το  εν λόγω  έργο που έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και  οφείλεται  σε μια προσπάθεια που έκανε ο  σύλλογος  «Διάζωμα» του κ. Σταύρου Μπένου, πολύ σημαντική είναι η συμβολή του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ο οποίος  προχώρησε σε επικαιροποιήσεις της μελέτης προκειμένου  να ολοκληρωθεί  αυτό το σημαντικό έργο στην ορεινή  ζώνη του δήμου.

Επίσης  εργασίες καθαρισμού πρόκειται να γίνουν  σύντομα και στην ιστορική Μονή της Ίσοβας στην Τ.Κ. Τρυπητής,  στην οποία παρατηρείται  κινητικότητα  με σκοπό την  ανάδειξη του μνημείου, κάτι  που αποτελεί χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Το μοναστήρι, που πιθανόν ανήκει στο τάγμα των κιστερκιανών μοναχών, είναι ένα από τα σημαντικότερα γοτθικά εκκλησιαστικά μνημεία στην Ελλάδα και φαίνεται να χτίστηκε εξολοκλήρου από δυτικούς μοναχούς.

Ακόμα παρεμβάσεις  έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και στα υπόλοιπα  αξιόλογα μνημεία της ορεινής Ηλείας (Φιγαλεία, Θεισόα, Αλιφείρα κλπ.), οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως καθαρισμούς και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν  γίνει προσλήψεις του αναγκαίου εποχιακού προσωπικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ