Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΓιώργος Γεωργιόπουλος: Να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση και στις επιχειρήσεις του Δήμου...

Γιώργος Γεωργιόπουλος: Να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση και στις επιχειρήσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Επιστολή Γεωργιόπουλου προς Υφ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γ. Τσακίρη

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη έστειλε το πρωί της Μ. Πέμπτης 21 Απριλίου ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος ζητώντας του να συμπεριλάβει και τις πληγείσες επιχειρήσεις του Δήμου στη δράση  μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για την ενίσχυσή τους επειδή επλήγησαν από την πανδημία, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Στην επιστολή του ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υφυπουργέ

      Με την υπ’ αριθμόν 2186/20-04-2022 απόφασή σας προκηρύξατε τη δράση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για την απρόσκοπτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 και, ταυτόχρονα, επλήγησαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του έτους 2021.

      Στην απόφαση αυτή συμπεριλαμβάνονται τρεις πληγείσες περιοχές (Ευβοίας, Λαρίσης και Ηρακλείου). Με έκπληξη διαπιστώσαμε -πιθανόν να διέλαθε της προσοχής σας- ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στην ως άνω απόφαση ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ένας Δήμος με αδιαμφισβήτητη τουριστική ταυτότητα και με τεράστιες απώλειες εισοδημάτων στον τουριστικό κλάδο εξαιτίας της πανδημίας. Από τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία, έχει διαλυθεί η οικονομική βάση της Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία εξαρτάται κύρια από την κρουαζιέρα αλλά και από τον κλασικό περιηγητικό τουρισμό. Η κατάσταση αυτή, επί δύο χρόνια, εξανέμισε τα εισοδήματα επιχειρηματιών και εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, οδηγώντας χιλιάδες συμπολίτες μας σε μια εξαιρετικά δεινή κατάσταση. 

      Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2021 ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δοκιμάστηκε από την μεγαλύτερη και πιο καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων τριάντα τουλάχιστο ετών. Πάνω από 130.000 στρέμματα έγιναν στάχτη και χιλιάδες αγρότες έμειναν χωρίς εισοδήματα για τουλάχιστον πέντε χρόνια, λόγω της απώλειας 450.000 ελαιοδέντρων. Επιπλέον η περιοχή μας δέχθηκε ένα τρίτο αναπάντεχο πλήγμα, όταν οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις και οι εκτεταμένες εδαφικές διαβρώσεις στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, τον Δεκέμβριο του 2021, συμπλήρωσαν το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς.

      Στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις που υπέστησαν άμεσες ζημιές από την πυρκαγιά και τις πλημμύρες, ενώ στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις του Δήμου έχουν ζημιωθεί εμμέσως, καθότι η απώλεια εισοδημάτων των ελαιοπαραγωγών αντανακλά ευθέως στην εν γένει οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

      Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς, αναγνωρίζοντας τις συνέπειες των παραπάνω φυσικών καταστροφών, σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, στις 10 Νοεμβρίου 2021, ανακοίνωσε την ανάγκη ενός Ειδικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της πληγείσας περιοχής. Σχέδιο το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας και ανακοίνωσής του. Μας είναι αδύνατο να φανταστούμε ότι, υπό τις συνθήκες αυτές, οι επαγγελματίες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα μείνουν εκτός της υπογραφείσας από εσάς δράσης μη επιστρεπτέας επιχορήγησης.

      Μετά τις επισημάνσεις μας αυτές γίνεται σαφές ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας πληροί τα κριτήρια ένταξης στα ευεργετικά μέτρα υπέρ των πληγεισών επιχειρήσεων της υπ’ αριθμόν 2186/20-04-2022 απόφασής σας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα διορθωθεί η απόφαση και θα συμπεριληφθεί στη δράση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ