Home Επικαιρότητα ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ: Πληρώνονται οι προκαταβολές των αποζημιώσεων

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ: Πληρώνονται οι προκαταβολές των αποζημιώσεων

0

ΣΤΟΥΣ ΚΑΤ’ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Παρέμβαση του βουλευτή Ηλείας μετά τη σύσκεψη για τις αποζημιώσεις και το σχέδιο ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής

Κ. Τζαβάρας: «Η Ολυμπία περιμένει το αναπτυξιακό σχέδιο που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός»

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ για την καταβολή της κρατικής αρωγής και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους πυρόπληκτους της Ηλείας που άρχισαν να καταβάλλονται από χθες σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου και του Διοικητή του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζου. Πλην όμως, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του κ. Υφυπουργού με αντικείμενο συζήτησης την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης ζώνης του νομού, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας τόνισε (μέσω τηλεδιάσκεψης) την ανάγκη της επίσπευσης και των διαδικασιών κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου που θα αξιοποιεί οικονομικά το πολιτισμικό και συμβολικό κεφάλαιο που έχει συσσωρευθεί στο διάβα τον αιώνων στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις επανειλημμένες επισκέψεις του στην Αρχαία Ολυμπία. Χρειαζόμαστε ένα όραμα που, λόγω του οικουμενικού αξιακού και συμβολικού εκτοπίσματος της Αρχαίας Ολυμπίας, θα έχει τη δύναμη να προσανατολίσει σε μια ολιστική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο την Ηλεία αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ένα σχέδιο που θα αφορά και τον Επικούριο Απόλλωνα, την Αρχαία Ήλιδα, την Πάτρα, την Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη, το Άργος και τη Σπάρτη.

Όπως τόνισε ο Ηλείος βουλευτής, η εξαγγελία από τον κ. Σταύρο Μπένο, που συμμετείχε στη σύσκεψη, για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) που σχεδιάζει, είναι πράγματι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα που θα συμβάλει στη βελτίωση των υποδομών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός τέτοιου αναπτυξιακού σχεδίου που έχει ανάγκη η Αρχαία Ολυμπία για να περάσει προς το μέλλον μαζί με ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ενόψει όλων αυτών, σε μια επόμενη φάση, συμφωνήθηκε με δέσμευση του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου να συγκληθεί μια ευρύτερη σύσκεψη φορέων («Διανέοσις», Επιμελητήρια, Αυτοδιοίκηση κοκ), ώστε να τεθούν οι βάσεις για την εκπόνηση του σχεδίου αυτού.

«Καταρχάς χαίρομαι που θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους κατοίκους της Ηλείας και πρέπει να αποζημιωθούν όλοι όσοι επλήγησαν. Όμως το μεγάλο ζήτημα είναι το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Ολυμπία, το οποίο δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει καταρτιστεί. Η εξαγγελία για τις ΟΧΕ είναι καλοδεχούμενη αλλά επί της ουσίας επικεντρώνεται στις υποδομές. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί επ΄ουδενί λόγω να υποκαταστήσει την ανάπτυξη που αξίζει στην Ολυμπία. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία και δεν πρέπει να βάζουμε χαμηλά τον πήχυ απέναντι σε μια τόσο μεγάλη και σπουδαία πρόκληση για την Ηλεία και την Πελοπόννησο. Η Ολυμπία αποτελεί ένα κεφάλαιο πολιτιστικό και συμβολικό, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους δυναμικής ανάπτυξης. Όσοι προσπαθούν να περιορίσουν το θέμα της ανάπτυξης σε αυτού του είδους τις παροχές και τις παρεμβάσεις, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο. Η Αρχαία Ολυμπία – και η Ηλεία συνολικά – περιμένει από την Κυβέρνηση να καταρτίσει και να υλοποιήσει το αναπτυξιακό σχέδιο για το οποίο δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ενώπιον όλων στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε.

Στη διυπουργική σύσκεψη για την κρατική αρωγή των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας η Δ. Αυγερινοπούλου

5.781.400 € καταβάλλονται σήμερα στους λογαριασμούς των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για τις ζημίες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Οι αποζημιώσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η ανασυγκρότηση της Ηλείας, μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου, ήταν το επίκεντρο της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το σύστημα της κρατικής αγωγής στις πυρόπληκτες περιοχές του Ν. Ηλείας, στην οποία μετείχε η Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Στη διυπουργική σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νικόλαος Κουλοχέρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», κ. Σταύρος Μπένος, ο Βουλευτής Ν. Ηλείας, κ. Τζαβάρας, και ο Βουλευτής Ν. Ηλείας, κ. Νικολακόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εντός Απριλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης των πληγέντων αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές

Εκτός απίθανου απροόπτου, σήμερα θα γίνει η πληρωμή των δικαιούχων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για τις ζημίες τους στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, με την Ηλεία να λαμβάνει την μερίδα του λέοντος από τις αποζημιώσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 5.781.400 ευρώ από τα συνολικά 20.332.268 ευρώ που θα πιστωθούν στους δικαιούχους, σύμφωνα με την υπ. αριθμ.’ 54381 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ 1963 Β/ 19-4-2022). Εντός του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία καταβολής της προκαταβολής σε όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως τραπεζικού ιδρύματος.

100 ευρώ ανά δέντρο η αποζημίωση

Η κα Βουλευτής ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Τριαντόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζο, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι διαμόρφωσαν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και «έτρεξαν» την όλη διαδικασία, προκειμένου να πληρωθούν τάχιστα οι αγρότες και να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή. Είναι η πρώτη φορά που οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από φυσικές καταστροφές δεν παραπέμπονται σε βάθος τετραετίας, αλλά μόλις μετά από 8 μήνες από την πυρκαγιά. Το τελικό δε ποσό της κάλυψης της ζημιάς θα ανέλθει στα 100 ευρώ ανά δέντρο, με την προκαταβολή να αγγίζει τα 50 ευρώ, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ οι αποζημιώσεις δίνονταν μετά από τέσσερα χρόνια και μόλις περί τα 22 ευρώ το δέντρο. Σημειώθηκε, ακόμη, ότι 21 Μαρτίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αυτοψιών, ώστε να προχωρήσουν και οι αποζημιώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Σχεδιασμός και προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Ηλείας

Ως προς την ανασυγκρότηση της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και εν συνόλω της Ηλείας, συζήτησαν για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αλλά και τους άξονες που πρέπει να προστεθούν, ώστε να εμπλουτιστεί η στρατηγική υπό το φως των σύγχρονων αναγκών μετά και τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Η κα Αυγερινοπούλου, λαμβάνοντας το λόγο, έθεσε τις προτεραιότητες και τις προτάσείς της για ένα συνεκτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν όλος ο Νομός και όχι μόνο τα πυρόπληκτα χωριά. Τόνισε, ακόμη, ότι είναι ανάγκη να συμπεριληφθούν έργα υποδομών και θωράκισης της περιοχής, καθώς και ψηφιακών υποδομών, αλλά και ενταχθούν δράσεις που θα δημιουργήσουν την Ηλεία του μέλλοντος, όπως, επί παραδείγματι, κατάλληλες αθλητικές και τουριστικές εγκαταστάσεις με την βοήθεια του ΕΟΤ, μιας και η Ολυμπία έχει μεγάλη τουριστική δυναμική. Αναφέρθηκε, τέλος, στην ίδρυση του Κέντρου Διεθνών Ακαδημαϊκών Σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και δράσεις και στους Δελφούς, το οποίο συνιστά πρόταση της κα Βουλευτού, και θα ανοίξει το δρόμο της Ολυμπίας ως παγκόσμιας πόλης του πνεύματος και του πολιτισμού.

ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ  Ο ΑΝΔΡΕΑΣ  ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Από σήμερα στους λογαριασμούς πληγέντων

οι  προκαταβολές των αποζημιώσεων

Πρώτα οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενώ ακολουθούν και οι υπόλοιποι

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΗΛΕΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Άμεσα αναμένεται πλέον να καταβληθεί η προκαταβολή της αποζημίωσης για τους πυρόπληκτους αγρότες που καταστράφηκε το φυτικό τους κεφάλαιο από τις φωτιές του περ. Αυγούστου στην Ηλεία.

Την ανωτέρω δήλωση έκανε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος προσφάτως είχε καταθέσει και την σχετική ερώτηση στην Βουλή προς  τον αρμόδιο Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο με αφορμή τις καθυστερήσεις που υπήρξαν για την συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο κυβερνητικός παράγοντας ενημέρωσε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος, ο υπεύθυνος για την ανασυγκρότηση της Ολυμπίας πρώην Υπουργός Σταύρος Μπένος οι άλλοι δύο βουλευτές του Νομού Διονυσία Αυγερινοπούλου και Κώστας Τζαβάρας και άλλοι παράγοντες, ότι είναι ήδη έτοιμο και υπεγράφη το ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο εγκρίνεται για τον ΕΛΓΑ επιχορήγηση 20.332.268 ευρώ που αντιστοιχεί στο ποσό προκαταβολής  της ενίσχυσης για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή από πυρκαγιές.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Όπως έγινε γνωστό στην ίδια σύσκεψη, οι πληρωμές των πληγέντων θα ξεκινήσουν ακόμη και από σήμερα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με λογαριασμούς στην πρώην Αγροτική Τράπεζα και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν πληρωμές προκαταβολών και για όσους δεν είναι κυρίως αγρότες αλλά έχουν κατεστραμμένες εκτάσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Να σημειωθεί ότι όπως αρχικώς είχε αποφασισθεί  η προκαταβολή θα αφορά στα 50,40 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και στα 33,60 ευρώ ανά δέντρο σε υπόλοιπες κατηγορίες από δενδρώδεις καλλιέργειες. Και πρόκειται για καταβολή αποζημίωσης που βέβαια είναι ακατάσχετη και δεν δεσμεύεται για κάποιον άλλο λόγο μπαίνοντας απευθείας στους λογαριασμούς των πληγέντων αγροτών.

Σημειώνεται ακόμα ότι, το συνολικό ποσό αποζημίωσης που θα εισπραχθεί θα είναι αντιστοίχως 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 96 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές καλλιέργειες. Πρόκειται για ποσά που δεν είχαν ξαναδοθεί στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις  και συγκριτικά πολύ μεγαλύτερα από προηγούμενες φορές. Στην Ηλεία ειδικότερα από το προαναφερόμενη επιχορήγηση προς τον ΕΛΓΑ αναλογεί για την προκαταβολή στην Ηλεία πίστωση 5.781.000  ευρώ  και αφορά σε 417 δικαιούχους.

Η ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ…

Ο κ. Νικολακόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για την θετική εξέλιξη αλλά και την ανταπόκριση των αρμοδίων παραγόντων και πρωτίστως του κ. Τριαντόπουλου για να δοθεί τέλος στις καθυστερήσεις που κρατούσαν σε αγωνία τον αγροτικό κόσμο της Ολυμπίας. Όπως επισημάνθηκε εξάλλου στην σύσκεψη, οι σχετικές πρωτοβουλίες ελήφθησαν με εξαιρετική ταχύτητα που δεν έχει καμία σχέση με τις αντίστοιχες διαδικασίες του παρελθόντος όπου  η διάρκεια της αναμονής ήταν απελπιστικά μεγαλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από πυρκαγιές του 2017  οι αποζημιώσεις δόθηκαν όχι σε διάρκεια μηνών αλλά το … 2021 .

Παράλληλα αυτή την φορά  οι αποφάσεις για τις ενισχύσεις αποδείχθηκαν σημαντικές αφού τα ποσά που διαμορφώθηκαν ανά δέντρο υπερβαίνουν κατά πολύ όσα είχαν υπολογισθεί μέχρι τώρα στις αποζημιώσεις. Στόχος ήταν είπε ο κ. Νικολακόπουλος να στηριχθούν πραγματικά οι συνάνθρωποί μας και να τους δοθεί έτσι η δυνατότητα να ξαναδημιουργήσουν την παραγωγή και την αγροτική περιουσία που έχασαν.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Στο μεταξύ με την ευκαιρία της συγκεκριμένης σύσκεψης  έγινε αναφορά και στο σοβαρό θέμα της ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης Ολυμπίας με τον κ. Μπένο που ως επικεφαλής του συντονιστικού έργου μίλησε για τους πρώτους σχεδιασμούς και τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν. Το Σχέδιο θα ακολουθήσει τα βήματα του μοντέλου – σχεδίου της καμένης Εύβοιας ωστόσο θα έχει πολλές διαφοροποιήσεις και αλλαγές που θα συνδυαστούν με τον ιστορικό πολιτιστικό αγροτικό και τουριστικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένα θέμα άλλωστε πουν θα έχει εκτενή διαβούλευση με την συνεργασία των εμπλεκομένων ώστε να επιτευχθεί για την Ολυμπία και την Ηλεία το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Exit mobile version