Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπαίτηση για εισακτέους και αποκατάσταση των Τμημάτων μετά την κυβερνητική κοροϊδία προς...

Απαίτηση για εισακτέους και αποκατάσταση των Τμημάτων μετά την κυβερνητική κοροϊδία προς την Ηλεία

Κανένα Πανεπιστήμιο της χώρας δεν καταργεί ούτε συγχωνεύει Πανεπιστημιακά Τμήματα πλην του «πρόθυμου»  Πανεπιστημίου Πατρών

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Το σβήσιμο μόνο της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι πλέον πραγματικότητα, παρά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Παιδείας για «αναδιατάξεις» και «αναδιαρθρώσεις» σε όλη τη χώρα.

Κανένα Πανεπιστήμιο, πλην του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν δέχθηκε να καταργήσει Τμήματα, αλλά αντίθετα, με τις εισηγήσεις τους προς το Υπουργείο Παιδείας εισηγούνται και ίδρυση νέων Τμημάτων! Ακόμα και στην περίπτωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, όπου η Διοικούσα Επιτροπή  εισηγήθηκε συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, βρήκε τη σθεναρή αντίδραση των ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου.

Όπως έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή η «ΠΡΩΤΗ», η Ηλεία έχει αποβεί ο «χρήσιμος ηλίθιος» της υπόθεσης, με τον «πρόθυμο» του Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών να προσφέρει από πέρυσι επικοινωνιακό αφήγημα στην κυβέρνηση για «νέο ακαδημαϊκό χάρτη», ενώ στην ουσία δεν άλλαξε τίποτα πλην Ηλείας.

Το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει την κατάργηση της Μουσειολογίας Πύργου και τη μεταφορά της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Αγρίνιο δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας λέει πως το Π.Δ. είναι καθ’ οδόν, αλλά οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και το πιθανότερο είναι να αφήσουν το Τμήμα της Μουσειολογίας να «σαπίσει», δηλαδή να το αφήσουν για ακόμα μία χρονιά χωρίς εισακτέους στο μηχανογραφικό. Υπενθυμίζουμε άλλωστε πως στις 10 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας Γιώργος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε επίσημο αίτημα για 110 εισακτέους στο Τμήμα. Το θέμα ήρθε σε ψηφοφορία, με την πρόταση του κ. Παναγιωτόπουλου να λαμβάνει 5 ψήφους υπέρ και 42 κατά. Το θέμα τότε το ανέδειξε η «ΠΩΡΤΗ» και κανείς δεν αντέδρασε. Σήμερα, οι εξελίξεις δείχνουν πως είναι κομβικής σημασίας να έχει το Τμήμα εισακτέους στο νέο μηχανογραφικό.

Σε ότι αφορά τη Γεωπονία Αμαλιάδας, η Σύγκλητος ψήφισε να έχει το Τμήμα 80 εισακτέους το νέο ακαδημαϊκό έτος, οπότε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: α) εάν εκδοθεί το Π.Δ. η Γεωπονία Αγρινίου (πλέον) θα έχει εισακτέους, β) εάν δεν εκδοθεί το Π.Δ. η Γεωπονία Αμαλιάδας θα έχει 80 εισακτέους το νέο Ακαδημαϊκό έτος.

Δήμαρχος Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος

«Θα προσφύγουμε σε όλες τις αρχές για αποκαταστήσουμε το τρωθέν κύρος της περιοχής»

«Για άλλη μία φορά δικαιωθήκαμε στην κρίση που είχαμε διατυπώσει όταν το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας προέβη στην πραξικοπηματική πράξη του κλεισίματος των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας. Η επιλογή δια του Προεδρικού Διατάγματος αποδείχθηκε μεγάλο λάθος όπως φαίνεται και το περίεργο είναι πως επελέγη μόνο για την Ηλεία. Για τα υπόλοιπα Τμήματα είχε επιφυλαχθεί νομοθετική ρύθμιση. Έτσι λοιπόν σήμερα βλέπουμε πως κανένα Πανεπιστήμιο δεν προτείνει να κλείσουν Τμήματα αγνοώντας τις υποδείξεις του Υπουργείου και σωστά κάνουν. Επίσης, σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΣτΕ δεν έχει εκδώσει ακόμα άποψη για την συνταγματικότητα. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως είχαμε μια προκλητική συμπεριφορά σε βάρος της Ηλείας. Μέχρι τώρα πάνω σε μία επιθυμία του Πανεπιστημίου Πατρών και του Υπουργείου Παιδείας έχουν στερήσει φοιτητές από τον Πύργο, έχουν δυσφημίσει την περιοχή, έχει πάθει οικονομική ζημιά και ηθική βλάβη η περιοχή μας.  Εμείς θα προσφύγουμε σε όλες τις αρχές για αποκαταστήσουμε το τρωθέν κύρος της περιοχής και θα ζητήσουμε, και τις αντίστοιχες αποφάσεις της Πολιτείας που θα αποζημιώσουν τον τόπο μας για αυτή τη βλάβη.  Δεν έκλεισαν τα Τμήματα, άρα πρέπει να δηλώσουν εισακτέους στο νέο μηχανογραφικό. Δεν μπορούν να κρατούν Πανεπιστημιακά Τμήματα στο χάρτη με μηδέν εισακτέους, δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν».

Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Μουσειολογίας

«Να κάνουν οι θεσμικοί έστω και την ύστατη στιγμή αυτό που πρέπει για τον τόπο»

«Τα έχω πει, τα έχω γράψει, έχω κάνει έναν προσωπικό αγώνα πιστεύοντας πως θα έχω συνοδοιπόρους σε αυτόν, απλά για τον τόπο μου, για τίποτε άλλο. Φαίνεται πως αυτά που είχα πει εδώ και ενάμιση χρόνο, δηλαδή πως θα είμαστε ο μοναδικός Νομός της χώρας που θα μείνει χωρίς συμμέτοχη στον ακαδημαϊκό χάρτη και πως ο Πύργος θα είναι η μοναδική πρωτεύουσα στη χώρα που δεν θα έχει Τμήμα, έγιναν πραγματικότητα.

Πιστεύω πως επειδή δε μπορούν να κάνουν πλέον κάτι άλλο, θα βγάλουν το Π.Δ. κάποια στιγμή, όταν θα έχει μηδέν εισακτέους και φέτος. Άρα λοιπόν, είναι ευκαιρία να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε να έχουμε εισακτέους φέτος. Εγώ το ξεκίνησα, δεν ακολούθησε κανείς. Κατέθεσα πριν από ένα μήνα πρόταση και κανείς δεν αντέδρασε. Τώρα που βλέπουν πως θα είμαστε οι μόνοι χωρίς Τμήματα την ευθύνη θα την έχουν και οι τοπικοί και θεσμικοί άρχοντες. Την ευθύνη την έχει το Υπουργείο καθ’ ολοκληρίαν γιατί πρόκειται για πολιτική επιλογή, αλλά από εκεί και πέρα όμως κρίνουμε το αγωνιστικό και το διεκδικητικό πλαίσιο των άλλων.

Μιλάμε για μία πραγματικότητα που ξεπέρασε ακόμα κι εμένα. Δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ., εμμένουν να μην παίρνουν εισακτέους, αλλά διατηρούν  δεκάδες Τμήματα με 3 και με 5 εισακτέους, διατηρούν Τμήμα στην Κέρκυρα που έχει το αντικείμενο της Μουσειολογίας και δεν δίνουν εισακτέους σε ένα Τμήμα που είχε 200 εισακτέους κάθε χρόνο. Γιατί; Να απαντήσουν οι θεσμικοί. Να κάνουν οι θεσμικοί έστω και την ύστατη στιγμή αυτό που πρέπει για τον τόπο και τους πολίτες τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ