Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα με την απορρόφηση της σταφίδας: Η «μετέωρη»...

Εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα με την απορρόφηση της σταφίδας: Η «μετέωρη» …τιμή των σταφιδοπαραγωγών

Σε διαρκή αβεβαιότητα και αγωνία συνεχίζουν να είναι οι παραγωγοί στην Ηλεία

«Μετέωροι» εξακολουθούν να βρίσκονται οι σταφιδοπαραγωγοί και στην Ηλεία, αφού εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές τι πρόκειται να πράξει για την ενίσχυση των παραγωγών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά πως τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις εκ  μέρους του υπουργείου, για ενίσχυση που θα κυμανθεί μέχρι 60 ευρώ το στρέμμα, οι σταφιδοπαραγωγοί  του Νομού  νιώθουν έντονη ανασφάλεια και αβεβαιότητα, ενόψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Μάλιστα η  ουσιαστική άρνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να δεχτεί τους εκπροσώπους των παραγωγών του Νομού,   προκειμένου να συζητήσουν και για το μείζον αυτό θέμα, δημιουργεί περαιτέρω  ανησυχία για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν.

Αυτή τη στιγμή, όπως έχει αναφέρει η «ΠΡΩΤΗ», οι παραγωγοί σταφίδας στην Ηλεία βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, αφού δεν έχουν πληρωθεί για το προϊόν που έχουν παραδώσει, ενώ δεν γνωρίζουν πόσο τελικά θα είναι η τελική τιμή που θα λάβουν.

Από την άλλη πλευρά εκ μέρους εκ μέρους του αρμοδίου υπουργού  αναφέρθηκε το προηγούμενο διάστημα  πως το μόνο μέτρο που μπορεί άμεσα να ληφθεί είναι αυτό της αποζημίωσης των σταφιδοπαραγωγών, καθώς τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το ποσό που θα δοθεί ως ενίσχυση, στο πλαίσιο των de minimis, ώστε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος για το 2021.

«Οικονομική ενίσχυση

των σταφιδοπαραγωγών»

Εξάλλου ο γενικός διευθυντής της Παναιγιαλείου Ένωσης  Μίλτος Σταυρόπουλος τόνισε ότι  προχωράει η απορρόφηση των 4.300 τόνων σταφίδας από εταιρείες απόσταξης και ήδη το απόθεμα έχει μειωθεί κατά 15%. Κατέστησε σαφές, ωστόσο, πως για να επιβιώσει η καλλιέργεια Κορινθιακής σταφίδας, στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και με την αύξηση του κόστους της, αποτελεί «μονόδρομο» η συνέχιση της διαδικασίας απορρόφησης των αποθεμάτων του 2020, με την παράλληλη οικονομική ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών, για την απώλεια 50-60 λεπτών από την περσινή τιμή διάθεσης του προϊόντος (1,60 ευρώ).

«Δεν φταίνε οι παραγωγοί για αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Η καθυστέρηση στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων προκάλεσε την καταβαράθρωση της τιμής του προϊόντος και τη μείωση των εξαγωγών, καθώς η αγορά γνώριζε για το απόθεμα και δεν έκανε καμία κίνηση, περιμένοντας και περαιτέρω πτώση της αξίας του προϊόντος», τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο πλέον είναι τι θα γίνει με τη νέα σοδειά. Αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει ο τρύγος και, αν δεν φύγει το απόθεμα, δεν μπορεί να πωληθεί το προϊόν σε ικανοποιητική τιμή. Η λύση βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου. Εκείνο έχει τα απαραίτητα εργαλεία. Σε 5-6 μήνες το πρόβλημα στον κλάδο θα είναι και πάλι ορατό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ