Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Ηνίοχος» με το βλέμμα στην Ουκρανία

«Ηνίοχος» με το βλέμμα στην Ουκρανία

Από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 7 Απριλίου στο επίκεντρο η 117 Π.Μ.

Από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη 7 Απριλίου, η 117 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται στο επιχειρησιακό επίκεντρο των δυτικών δυνάμεων επίκεντρο καθώς στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, θα διεξαχθεί φέτος η πολυεθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2022». Η φετινή άσκηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω και των εξελίξεων στην Ουκρανία. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και σύμφωνα με την εφημερίδα The Times of Israel οι χώρες που θα συμμετέχουν θα χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως  μέρος «μαθήματος» κατά την διάρκεια της άσκησης. Πιο αναλυτικά, αν και κανένα από τα κράτη που θα συμμετέχουν δεν συνορεύει με τη Ρωσία, σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο, η άσκηση στοχεύει να αναδείξει την συνεργασία και την ενότητα τους και να «ακουστεί» ως τη Μόσχα ότι αυτές οι χώρες είναι ενωμένες και συνεργάζονται για να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, θα λάβουν επίσης μέρος:

  • Η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» από το οποίο θα επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη Rafale και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2C Hawkeye.
  • Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-15 και με μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper.
  • Το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη F-16, αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW) G-550 και αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού (Air – Air Refueling – AAR) B-707.
  • Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη Tornado.
  • Η Κύπρος με ελικόπτερο AW139.
  • Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ.

Επίσης, στην άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία.

Να σημειωθεί ότι η φάση εκτέλεσης περιλαμβάνει:

  • Spotters Day τη Δευτέρα 28 και την Πέμπτη 31 Μαρτίου, από τις 9:00 έως τις 19:00.
  • Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) και διέλευση αεροσκαφών πάνω από την Ακρόπολη την Παρασκευή 1 Απριλίου.
  • Φάση Αναδίπλωσης από 7 έως 10 Απριλίου.

Η τακτική άσκηση «Ηνίοχος 2022» αφορά στη διεξαγωγή διακλαδικών και αεροπορικών επιχειρήσεων και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών που συμμετέχουν, στη διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό περιβάλλον, καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια πραγματικών επιχειρήσεων.

Επίσης, θα υπάρξουν κοινά σενάρια με τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση «Ωρίων 22», που επίσης ξεκινά τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται στις 8 Απριλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ