Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΚάλεσμα της Ο.Π. Αμαλιάδας για ευρεία συμμετοχή στις κινητοποιήσεις την ερχ. Παρασκευή...

Κάλεσμα της Ο.Π. Αμαλιάδας για ευρεία συμμετοχή στις κινητοποιήσεις την ερχ. Παρασκευή στην Αθήνα: «Οξυμένα προβλήματα που απαιτούν λύσεις»

Κόστος καλλιέργειας, ΤΟΕΒ, απορρόφηση προϊόντων, αποζημιώσεις κλπ. απασχολούν έντονα τους αγρότες της Ηλείας

Κάλεσμα στους αγρότες της Ηλείας για τη συμμετοχή τους στις κινητοποίησεις που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μάρτη έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη πλατεία Βάθης, απευθύνει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας.

Όπως επισημαίνεται εκ μέρους της Ο.Π. Αμαλιάδας, οι αγρότες του Νομού αντιμετωπίζουν  οξυμένα προβλήματα, τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ο.Π. κ. Χρ. Βαλιανάτο, οι παραγωγοί θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία που θα γίνει στην Αθήνα,  δεδομένου ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλαπλά και απαιτούν άμεσες λύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.

Προβλήματα όπως  το τεράστιο καλλιεργητικό κόστος, η λειτουργία των ΤΟΕΒ που είναι στο «αέρα», η –μη- απορρόφηση της σταφίδας και άλλων προϊόντων, οι αποζημιώσεις  κλπ.

Όσον αφορά τη σταφίδα, εκ μέρους του υπουργείου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση στο αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά,  ενώ όσον αφορά τα αποθέματα αναφέρεται πως θα πρέπει να διατυπωθεί νέο αίτημα για χρηματοδότηση από την Ε.Ε.!

Να τονιστεί ότι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στην Αθήνα, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι μεθαύριο Τετάρτη 16 Μαρτίου, στα γραφεία της Ο.Π. στην Αμαλιάδα.

Η Επιτροπή των Μπλόκων

Στο μεταξύ η  Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί σε μαζική συμμετοχή με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ στη λίστα των αιτημάτων προστέθηκε και η επιθυμία να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκπρόσωποι των μπλόκων διαρρέουν πως θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη πλατεία Βάθης ενώ δεν αποκλείεται και η πραγματοποίηση πορείας με συγκέντρωση στη πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει και συμβολική κάθοδος κάποιων τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, έπειτα από συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές.

Τα επιπλέον 20 εκατ. ευρώ που εξασφάλισαν οι προηγούμενες κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου, συγκριτικά με την αρχική μετριοπαθή δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτέλεσαν ίσως μια χλιαρή νίκη των αγροτών, κάτι που αποτυπώθηκε και στις περισσότερες μετέπειτα ανακοινώσεις των αγροτικών συλλόγων που καλούσαν πλέον σε επιστροφή των τρακτέρ από τα μπλόκα.

Ωστόσο το μέγεθος των προβλημάτων που δυσχεραίνουν διαρκώς την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα και οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης φαίνεται πως θα συσπειρώσουν ξανά τα αγροτικά μπλόκα σε μία προσπάθεια να αναθερμανθεί το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, που είχε «σιγάσει» για περίπου 2 εβδομάδες μετά από τη συνάντηση της Πανελλαδική Επιτροπής των Μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και  Ενέργειας

Περίπου στην ίδια χρονική συγκυρία με το πανελλαδικό συλλαλλητήριο αναμένεται και η ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης των νέων μέτρων στήριξης που θα αφορά και αγρότες, ως αντιστάθμισμα στις απώλειες από την ενεργειακή κρίση που χτυπά όλες τις χώρες.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων:

«Στα πλαίσια συνέχισης του αγώνα με άλλες μορφές πάλης που οι ίδιοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν στα μπλόκα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων  οργανώνει πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 18 Μάρτη, στην Αθήνα.

Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων επιβίωσης που προβάλλαμε στα μπλόκα που επί 22 μέρες στήσαμε σ’ όλη τη χώρα.

 Διεκδικούμε:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά  κ.α.), καθώς και  αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
  • Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ