Στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου: Έργα του Ηλείου καλλιτέχνη Θανάση Τζοΐτη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με φιγούρες που απεικονίζουν ηρωικές μορφές του θεάτρου σκιών, φιλοτεχνημένες από τον Ηλείο καλλιτέχνη Θανάση Τζοΐτη φιλοξενείται στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Παλαιού Φαλήρου (Δημαρχείο, Τερψιχόρης 51).

Η έκθεση πλαισιώνει την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Νικηταράς ο Τουρκοφάγος», διάρκειας 40 λεπτών, σε σκηνοθεσία Βασιλικής Γιαννόπουλου. Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής τον συντονισμό της δράσης έχει η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτισμού και Τομεάρχης της «ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ», γνωστή ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη, η οποία άνοιξε και την εκδήλωση, την Παρασκευή 11 Μαρτίου. Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Δήμητρα Νάνου, ενώ μεταδόθηκε μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη,  ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω των ανειλημμένων υποχρεώσεών του εξαιτίας της κακοκαιρίας. Συγκινητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση του απογόνου του Νικηταρά, Νικήτα Σταματελόπουλου.

Ο Θανάσης Τζοΐτης, με καταγωγή από το Σμίλα, εισάγει μια νέα αισθητική στις φιγούρες του θεάτρου σκιών, εμπνεόμενος από έργα τέχνης και μουσειακά ιστορικά εκθέματα. Η σειρά έργων του με θέμα τους φιλέλληνες, που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση, χαρακτηρίζεται από εκπληκτική πιστότητα στις απεικονίσεις και πρωτοτυπία, σ’ ένα δύσκολο υλικό όπως το πολυπροπυλένιο, από το οποίο κατασκευάζονται οι φιγούρες.

Η έκθεση, που εκτός από τις φιγούρες περιλαμβάνει και έναν εξαιρετικό ζωγραφικό πίνακα του Θ. Τζοΐτη με θέμα τους ήρωες του ’21, θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 20 Μαρτίου. Θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Παλαιού Φαλήρου καθημερινά (προβολή ντοκιμαντέρ 12μ.μ.) και το ευρύ κοινό το σαββατοκύριακο, ώρες 11:30-14:00.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ